INTERVIU | Actorul Bogdan Nechifor, despre piesa ”Aproape”, premieră la Teatrul Excelsior: ”Am ajuns să jucăm la înălțime, la propriu”  

Publicat: 07/10/2022, 14:17
Actualizat: 07/10/2022, 14:33

L-am prins pe Bogdan Nechifor într-o pauză scurtă între repetiții, în cabina actorilor, la Teatrul EXCELSIOR. Se repeta frenetic. Piesa ”Aproape” (titlul original ”Almost, Maine”), de John Cariani, în regia lui Eugen Gyemant – prima premieră din această toamnă la EXCELSIOR – se pregătea de întâlnirea cu spectatorii.

Bogdan Nechifor, actor instinctiv, dar șlefuit în școli de teatru naționale și internaționale, a intrat în atenția publicului și a criticii de specialitate  prin numeroase roluri, atât pe scenă, cât și  pe marile ecrane.

Cea mai recentă izbândă teatrală a lui Bogdan Nechifor a fost nominalizarea pentru ”cel mai bun actor în rol secundar”, în Trilogia Minelor, de Csaba Székely, regia Horia Suru, la Premiile UNITER, ediția 2022.

”Un regizor atent la detalii și un om foarte sensibil ”

În viața de toate zilele, Bogdan Nechifor îmbină sporturile extreme cu literatura și străbate țara cu motocicleta. Este un ardelean neliniștit, am putea spune, care iubește toamna cu frunzele ei ruginii.

Reporter: Bogdan Nechifor, cât de aproape ești de… Aproape?

Bogdan Nechifor: Întâlnirea cu Eugen (n.red. regizorul Gyemant) este o bucurie pentru că este un regizor atent la detalii și un om foarte sensibil care reușește, cred, să transpună sensibilitatea aceasta pe scenă. Lucru care pe mine m-a apropiat de text, de spectacol și care sper să-i apropie și pe spectatori la fel.

Reporter: Te rog să ne împărtășești, în premieră, câteva lucruri despre personajele pe care le interpretezi în acest spectacol. Și dacă o parte din tine reflectă o parte, un fragment, din fiecare personaj…

Bogdan Nechifor: Eu interpretez două personaje în Aproape” și găsesc ceva în mine din fiecare dintre ele, găsesc o parte din fricile mele, o parte din căutările mele și pot să zic că sunt încă în proces de a învăța lucruri de la personajele mele din spectacol și că procesul acesta este savuros.

Bogdan Nechifor – actor instinctiv, dar șlefuit în școli de teatru naționale și internaționale

”Mi se pare că fiecare dintre scenele acestei piese vorbește despre căutări”

Reporter: Au o aromă dulce-amăruie poveștile din această piesă de teatru?

Bogdan Nechifor: Mi se pare că fiecare dintre scenele acestei piese vorbește despre căutări și, la fel cum în viețile noastre sperăm de multe ori să avem parte de rezolvări miraculoase la situații dificile, și aici e vorba de speranță și, bineînțeles, de iubire. Ba mai mult, în „Aproape” rezolvările acestea miraculoase apar. Totuși, pentru personajele din scenele respective nu sunt neapărat rezultatele miraculoase la care se așteptau. Nu știu nici măcar dacă sunt soluțiile care le fac bine sau de care au nevoie, dar asta o să decidă publicul.

Reporter: Și dacă tot vorbim despre „Aproape”, cât ești de aproape de Teatrul EXCELSIOR?

Bogdan Nechifor: Teatrul EXCELSIOR are una dintre cele mai bune echipe de actori din România în momentul ăsta, echipă de actori tineri, foarte talentați, din care e un privilegiu să fac parte. Așadar sunt din ce în ce mai aproape de acest teatru.

Reporter: În consecință, ce proiecte viitoare se conturează, aici, pentru tine, la Teatrul EXCELSIOR? Am aflat că în curând vor începe repetițiile și la ”Solaris”, în regia lui Bobi Pricop. Vorbim despre o dramatizare inedită a celebrului roman al lui Stanislaw Lem.

Bogdan Nechifor: Vlad Cristache a venit cu o energie bună pe postul de manager și a reușit să coopteze niște regizori foarte valoroși pentru stagiunea care tocmai a început. Unul dintre ei este Bobi Pricop și e o veste bună că urmează să lucrez cu el. Am mai repetat la un proiect împreună, acum câțiva ani, care, până la urma, nu s-a finalizat. Sper ca proiectul acesta să iasă. Nu știu foarte multe încă despre ce vrea Bobi Pricop să facă, dar ”Solaris” este unul dintre cele mai frumoase texte pe care le-am citit și abia aștept să începem.

Actorul Bogdan Nechifor: ”În piesa Aproape, rezolvările acestea miraculoase apar”

”Unul din hobby-urile mele descoperit destul de recent este escalada”

Reporter: Să vorbim acum și despre Bogdan Nechifor, omul, cel din viața de toate zilele, cel pasionat de motociclete și de petrecut timp în natură. Știu că ai și brevet de pilot de aeronave ultra-ușoare...

Bogdan Nechifor: Unul din hobby-urile mele descoperit destul de recent este escalada. Revenind la teatru (n.red. – râde), în timpul repetițiilor la ”Aproape”, Eugen a creat o atmosferă liberă și relaxantă, așa că am ajuns să propun ca cele două personaje care lucrează la înălțime pe acoperișuri să aibă și o tentă de alpiniști utilitari. După toate procedurile necesare, am ajuns să jucăm la înălțime, la propriu. Și sper ca până la urmă și la figurat. E destul de distractiv în repetiții să explorăm asta… Nici Alex Popa și nici eu nu am mai jucat într-o astfel de poziție. N-a mai fost niciun personaj care să ne aducă în hamuri deasupra scenei. Deci să vedem ce o să iasă.

Reporter: Știu că ești expert în escaladă, dar având în vedere noutatea situației, ai simțit vreun fior de teamă, acolo, sus?

Bogdan Nechifor:  Nu există teamă că mă aflu în hamuri, în aer, deasupra scenei,  există teamă că efectul dat de faptul că suntem în coardă, eu și Alex Popa, ar putea să fie mai puternic decât relația care trebuie să se lege între cele două personaje pe care le interpretăm, care este, din punctul meu de vedere, mai importantă. Asta este singura teamă.

”După toată perioada asta cu pandemia, niște lucruri s-au pierdut pentru mine și niște lucruri s-au câștigat”

Reporter: Să revenim la Bogdan Nechifor, cel din viața de zi cu zi…

Bogdan Nechifor:  Bogdan Nechifor, personajul din viața reală, se renovează ceva mai intens în ultima vreme și se bucură de toamnă.

Reporter: Ce înțelegi prin ”se renovează”?

Bogdan Nechifor:  Aș putea să spun că, după toată perioada asta cu pandemia, niște lucruri s-au pierdut pentru mine și niște lucruri s-au câștigat. Printre lucrurile care s-au câștigat este și un soi de disciplină interioară care îmi ghidează ușor renovarea. Aceasta are două sensuri. Pe lângă continua renovare interioară, în perioada asta mai lucrez și la locul în care stau, astfel încât să se poată numi acasă. În afară de asta, mă bucur de venirea toamnei cu nuanțele ei de plimbări lungi.


CITEȘTE ȘI:

INTERVIU EXCLUSIV | Monica Stan, regizoarea filmului „Imaculat”, propus pentru o nominalizare la Oscar: ”Nu mi-am dorit să fac un film despre o clinică de dezintoxicare, ci despre lumea prin care trecem cu toții. Cred că multe fete au empatizat cu inabilitatea Dariei de a spune nu”

INTERVIU | Alina Grigore, regizoarea filmului „Crai Nou”, câștigător al Festivalului de la San Sebastian în 2021: „Este foarte important ca un actor să aibă libertate. Nu aș pune pe nimeni niciodată într-o situație inconfortabilă, de dragul actului creativ”

INTERVIU | Ofelia Popii: „Mi-a plăcut să joc în filmul «Om Câine», tânjesc după momente din astea. Este mai greu în filme decât în teatru, nu am suficientă experiență pentru a fi creativă la capacitatea maximă, dar îmi plac enorm amândouă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern