„REZERVĂ”, volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, a fost lansat azi. Cartea a fost publicată simultan în 16 limbi

„REZERVĂ”, volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, a fost lansat azi. Cartea a fost publicată simultan în 16 limbi
Publicat: 10/01/2023, 14:25
Actualizat: 10/01/2023, 18:12

„REZERVĂ”, volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, este publicat internațional astăzi, 10 ianuarie 2023. În România, REZERVĂ apare atât în format clasic, cât și în format digital la Editura Nemira. Cartea este publicată simultan în 16 limbi.

„REZERVĂ” îi poartă pe cititori înapoi în timp, amintindu-le una dintre cele mai impresionante imagini din secolul trecut: doi băieți, doi prinți care merg în urma sicriului mamei lor, în timp ce întreaga lume îi urmărește cuprinsă de tristețe – și de teamă. După ce Diana, prințesa de Wales, a fost condusă pe ultimul drum, miliarde de oameni s-au întrebat ce era în mintea și în sufletul lor – și cum avea să fie viața lor mai departe.

Cozi pentru cumpărarea cărții prințului Harry

În Marea Britanie, sute de persoane au stat la coadă pentru a reuși să cumpere un exemplar al noii cărți. Potrivit BBC, cartea este deja una dintre cele mai vândute de pe Amazon, în contextul în care doritorii au putut-o precomanda pe site-ul retailerului.

Această carte spune povestea a ceea ce a urmat pentru Harry.

„Moștenitorul și Rezerva – nu era nicio judecată implicită, și totodată nicio ambiguitate. Eu eram umbra, sprijinul, Planul B. […] Am fost menit să ofer un substitut, un element de distragere, o diversiune și, la nevoie, un organ de rezervă. […] Toate acestea mi‑au fost prezentate în mod explicit încă de la începutul vieții și, de‑atunci, reamintite cu regularitate.”

 Înainte să‑și piardă mama, prințul Harry, care avea atunci doisprezece ani, era un băiat vesel și lipsit de griji, rezerva mai seriosului moștenitor, William. Dar suferința a schimbat totul. Harry a început să aibă probleme la școală, avea dificultăți în a‑și gestiona furia și singurătatea și, pentru că învinovățea presa pentru moartea mamei lui, îi era foarte greu să‑și trăiască viața în lumina reflectoarelor.

La douăzeci și unu de ani, s‑a înrolat în Armata Britanică. Disciplina militară l‑a ajutat să‑și pună ordine în viață, iar cele două misiuni de luptă la care a luat parte l‑au transformat într‑un adevărat erou în ochii opiniei publice. Dar, la scurtă vreme după revenirea în țară, se simțea mai debusolat ca niciodată, suferind de stres posttraumatic și de puternice atacuri de panică. Iar cel mai tare îl afecta că nu avea parte de iubire adevărată.

Apoi a întâlnit‑o pe Meghan. Lumea a fost cucerită de minunata lor poveste de dragoste și a urmărit cu încântare nunta lor de basm. Dar, încă de la început, Harry și Meghan au fost vânați de presă, fiind victimele unor valuri de abuzuri, minciuni și rasism. Văzând că soția lui suferă, că siguranța și sănătatea lor mentală erau puse în pericol, Harry și‑a dat seama că singura cale de a evita ca unul dintre ei să aibă soarta tragică a mamei lui era să‑și părăsească țara natală. De‑a lungul secolelor, puțini avuseseră curajul să plece din sânul familiei regale britanice. Ultima care încercase fusese chiar prințesa Diana…

Pentru prima oară, prințul Harry își spune întreaga poveste, relatându‑și viața cu o onestitate necruțătoare. Carte‑eveniment, „REZERVĂ” este plină de mărturisiri, dezvăluiri și lecții de viață cu greu învățate despre eterna putere a iubirii de a învinge suferința.

Prințul Harry își dorește să sprijine fundații caritabile britanice din vânzările volumului său de memorii, „REZERVĂ”. Ducele de Sussex a donat 1.500.000 de dolari pentru Sentebale, organizație pe care a înființat-o împreună cu Prințul Seeiso în amintirea mamelor lor și care sprijină copii vulnerabili și tineri cu HIV/SIDA din Lesotho și Botswana. Prințul Harry va dona 300.000 de lire sterline organizației non-guvernamentale WellChild, al cărei patron regal este de cincisprezece ani. WellChild are ca scop îngrijirea la domiciliu a copiilor și tinerilor cu probleme de sănătate complexe.

Versiunea audio integrală a cărții, în lectura actorului Alexandru Unguru, va fi publicată tot astăzi de Nemira Audio în format digital, și va fi disponibilă pe platforma AudioTribe.ro, alături de ebook.

Foto: Nemira

CITEȘTE ȘI: Cartea prințului Harry, „Spare”, ar putea fi „începutul sfârșitului” monarhiei britanice. Avertismentul biografului oficial al regelui Charles, Catherine Mayer

Ilinca Mănescu, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu și Liviu Ornea, în preselecție la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023

Lecturi de weekend: Cele mai frumoase cărți pentru copii

Lecturi de weekend: cărți despre istorie recentă, curaj și solidaritate

Lecturi de weekend: dezleagă mistere în paginile unor romane care te vor ține cu sufletul la gură

Lecturi de weekend: cărți din care afli lucruri despre tine

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”