VIDEO. Profesorii au ieșit în stradă, după patru zile de grevă generală /„Vrem salarii, nu pomeni electorale!” / Sute de elevi îi susțin

Publicat: 25/05/2023, 14:00
Actualizat: 25/05/2023, 17:17

Sindicaliștii din Educație au ieșit în stradă, joi, în jurul orei 11:00, după patru zile de grevă generală. Aproximativ 15.000 de profesori au manifestat în Piața Victoriei, iar apoi au plecat, în marș, către Palatul Parlamentului, în Piața Constituției. Între timp, principalii lideri politici sunt plecați din Capitală: Klaus Iohannis este  la Sibiu, Nicolae Ciucă, la Cluj, iar Marcel Ciolacu, la Buzău.

UPDATE – ora 16:00 – Guvernul a invitat, joi, din nou sindicatele la negocieri

Guvernul a invitat, joi, de la ora 16:00,din nou sindicatele la negocieri, potrivit unui comunicat al executivului. Șeful negociatorilor e tot secretarul general Marian Neacșu, nu premierul Nicolae Ciucă, așa cum s-a întâmplat și miercuri, la întâlnirea soldată cu un eșec.

Din delegația guvernamentală fac parte secretarul general al Guvernului și miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și și Proiectelor Europene.

UPDATE ora 14:15 – Profesorii amenință că vor picheta Palatul Cotroceni

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, afirmă că marți angajații din Educație vor picheta la Cotroceni.

„Ne așteptam ca președintele României să fie mai tranșant. Pentru asta mergem marți la Cotroceni”, a spus Hăncescu.

UPDATE ora 14:09 – Profesorii au intonat imnul României în fața Palatului Parlamentului

UPDATE ora 14:00: Dascălii au ajuns în fața Parlamentului

Mulțimea care a protestat, joi dimineața, în fața Guvernului este acum în fața Palatului Parlamentului.

UPDATE ora 13:15: Proteste ale profesorilor și la Buzău. Ciolacu: O să ne strângem cu toții la Prefectură și vom continua discuțiile

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit joi, prezent la Buzău la un eveniment dedicat Zilei Eroilor, despre protestul cadrelor didactice.

Ciolacu le-a transmis profesorilor care ieșiseră în stradă la Buzău că este dispus să discute cu ei la sediul Instituției Prefectului.

„Aș fi vrut, în mod deosebit, la sfârșit să mă adresez și doamnelor și domnilor profesori, dar încă de la început aș dori să le mulțumesc pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora. Sunt ferm convins că după această manifestare, în această zi sfântă de Înălțare, o să ne strângem cu toții la Prefectură și vom continua discuțiile împreună”, a declarat liderul social-democraților.

VIDEO | Proteste ale profesorilor și la Buzău. Ciolacu: O să ne strângem cu toții la Prefectură și vom continua discuțiile împreună

UPDATE ora 13:00 – Profesorii au plecat în marș spre Parlamentul României

Profesorii au plecat în marș, din fața Guvernului, pe Calea Victoriei, către Palatul Parlamentului.

Circulația rutieră este oprită pe Calea Victoriei.

Oamenii strigă „Vrem salarii, nu pomeni electorale!”

UPDATE ora 12:00: Sindicaliștii au respins „oferta finală” a guvernului: „Nu au înțeles nimic. Greva continuă”

„Nu mai este doar o grevă pentru salarii, ci pentru demnitate! Guvernanții nu au înțeles absolut nimic, este o acțiune de protest pentru demnitate”, au spus liderii de sindicat, aflați la protestul din fața Palatului Victoria.

„Guvernanții vor decide când această acțiune de protest se va suspenda sau nu. Este inacceptabil să fii acuzat că, în momentul în care te bați pentru o salarizare decentă, manifestarea ar fi manipulată de Rusia. Nemulțumirile sunt reale. Este inadmisibil! Oferta Guvernului este una jignitoare!”, a spus Marius Nistor, președinte la Sindicatul Salariaților din Învățământ București.

La rândul lui, reprezentantul Federaţiei „Spiru Haret” a spus, din Piața Victoriei că: „Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Protestul este organizat pentru a susţine greva generală care a început la începutul săptămânii.

Sindicaliștii din Educație ar urma să anunțe, joi, la ora 12:00, dacă acceptă „oferta finală”a guvernului: acordarea unor carduri cu o valoare de 2.500 de lei, sumă alocată în două tranșe.

Sindicaliștii din Educație au anunțat miercuri seara, la finalul negocierilor cu Guvernul, că oferta făcută de Executiv va ajunge în cursul nopții la toți sindicaliștii din țară, care vor spune dacă o acceptă sau nu.

„Noi deja am primit semnale de la colegi din țară, informația circulă, mesajele sunt clare: greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toți membrii să fie consultați, mâine (joi – n.red.) până la ora 12.00 vom comunica Guvernului care e poziția noastră”, a spus , miercuri seara, Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Guvernul anunță „oferta finală” pentru PROFESORI: 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie: „Nu poate fi vorba de creșteri de salarii”

Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului, a anunțat, miercuri seara, „oferta finală” a Executivului pentru cadrele didactice, aflate în a treia zi de grevă generală. El a precizat că „acum nu poate avea loc o creștere salarială”.

Sindicatele din Educație vor anunța joi decizia luată după negocierile de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde premierul Nicolae Ciucă nu s-au dus, dar a trimis patru miniștri, în încercarea de a-i convinge pe profesori să se întoarcă la catedră.

Negocierile cu liderii celor trei federații din educație au început în jurul orei 17.30, cei trimiși la discuții fiind ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

„E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, a spus Marian Neacșu, șeful SGG, secretar general al Guvernului, la finalul zilei de negocieri dând asigurări că pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale, potrivit G4Media.

Deocamdată, el anunță carduri de 2.500 de lei pentru cadrele didactice.

Oferta suplimentară a Guvernului pentru „redefinirea demnității profesorilor” va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională, Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie.

„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a precizat Neacșu.

Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret, a declarat într-o intervenție pentru Gândul, că greva profesorilor – aflată în cea de-a patra zi – depășește deja problema legată de salarii, nemaifiind doar o grevă a liderilor de sindicat, ci a celor care lucrează în sistem și care și-au pierdut încrederea în cuvântul guvernanților. Acesta punctează că revolta angajaților din învățământ vine din faptul că 30 de ani vocea lor a fost ignorată și că cererile lor nu au fost niciodată luată în seamă de guvernanți.

Inspectoratele școlare încep să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști

Inspectoratele județene de Învățământ încep să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști.

Șeful Inspectoratului Școlar Maramureș, Mihai Cosmin Pop, le-a cerut directorilor de școli din județ să suspende contractele de muncă ale profesorilor aflați în grevă generală.

„Stimați colegi, directori! Vă rugăm să operați în programul REVISAL suspendarea contractele de muncă pentru colegii care au ales să intre în grevă generală, conform prevederilor legale, cu termen de finalizare 24.05.2023. Dacă secretarul unității de învățământ este în grevă, veți solicita datele de conectare și veți opera personal în REVISAL”, a cerut Mihai Cosmin Pop, inspector școlar general, printr-un mesaj scris, relatează defapt.ro.

Vă recomandăm să citiți și:

„Nimeni nu este absurd. Avem și noi copii care ar trebui să intre în examen” În ce condiții ar putea înceta greva profesorilor? – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi