EXCLUSIV | Cristian Jura (CNCD), după ce Consiliul s-a autosesizat în cazul femeii din Urziceni care a născut pe trotuar: ”Există motive multiple!”

EXCLUSIV | Cristian Jura (CNCD), după ce Consiliul s-a autosesizat în cazul femeii din Urziceni care a născut pe trotuar: ”Există motive multiple!”
Publicat: 02/08/2023, 10:26
Actualizat: 02/08/2023, 14:19

După ce o femeie în vârstă de 24 de ani a născut în curtea Spitalului Municipal din Urziceni – și nu într-o sală de nașteri, așa cum ar fi fost normal -, polițiștii au deschis un dosar pentru ”săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către personalul medical”, managerul spitalului a fost sancționat, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat.

Gravida din localitatea Bărbulești a fost filmată în timp ce năștea chiar în curtea Spitalului Municipal (detalii uluitoare AICI), iar imaginile au șocat opinia publică.

În exclusivitate pentru Gândul, Cristian Jura – membru CNCD – a declarat că există ”motive multiple” care au dus la autosesizarea consiliului, oferind explicații punctuale.

CNCD s-a autosesizat în cazul femeii care a născut în fața spitalului din Urziceni. Există motive multiple pentru care CNCD a decis să se autosesizeze.

În primul rând, având în vedere o situație destul de complexă, CNCD va trebui sa identifice cu multă acuratețe/ exactitate faptele care au condus la situația respectivă. Care sunt circumstanțele care la condus la această situație inacceptabilă.

În al doilea rând, nu este de dorit ca o posibilă faptă de discriminare din partea spitalului – constând în refuzul de a acorda servicii medicale femeii însărcinate din cauza apartenenței la o minoritate etnică și a stării de dizabilitate – să rămână nesancționată. Avem în vedere faptul că a fost declanșată o anchetă penală și trebuie să ținem cont și de acest aspect”, a declarat Cristian Jura.

”CNCD va analiza inclusiv declarația primarului din Urziceni”

Cristian Jura a mai precizat că va fi analizată în consiliu și declarația dată de primarul din Urziceni și, în cazul în care va fi constatată o atingere ”adusă dreptului la demnitate” va fi aplicată o amendă contravențională.

Totodată, Cristian Jura a îndemnat la ”moderație și prudență” în acest caz, până la ”stabilirea faptelor în urma anchetelor făcute de poliție și de CNCD”.

”În al treilea rând, CNCD va analiza inclusiv declarația primarului din Urziceni, declarație asociată cu evenimentele petrecute la spitalul din Urziceni. Analiza acestor declarații este mai simplă, nu necesită o investigație, au fost declarații publice.

În cazul în care CNCD va constata că acele declarații reprezintă o atingere adusă dreptului la demnitate, va putea aplica o amendă contravențională de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Aș îndemna la tratarea acestui caz cu multă moderație și prudență până la stabilirea faptelor în urma anchetelor făcute de poliție și de CNCD”, a mai declarat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.

Alexandru Rafila: ”În niciun caz nu trebuie respinsă o femeie care este în travaliu”

Imaginile șocante au ajuns și la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, iar acesta a declarat că a trimis Inspecția Sanitară de Stat la Urziceni.

”Am văzut imaginile de la Urziceni. În momentul de față, Inspecția Sanitară de Stat încearcă să reconstituie exact întreaga situație și vă vom pune la dispoziție toate informațiile pe care le avem, precum și măsurile care au fost luate, în cazul în care ele se impun”, a spus Alexandru Rafila.

”Existau acolo asistenți medicali. Lucrul ăsta se putea realiza în interiorul spitalului, în condiții de siguranță mult mai bune decât cele improvizate din exterior. Personal și colegii mei au asistat naștere atât în facultate, cât și în stagiatură. Deci nașterile necomplicate nu constituie o problemă și în niciun caz nu trebuie respinsă sau îndrumată o femeie care este în travaliu spre altă unitate medicală, pentru că riscurile sunt mari, atât pentru mamă, cât și pentru copil

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Managerul Spitalului Municipal din Urziceni a declarat că fusese se chemase o ambulanță pentru ca femeia să fie transportată la spitalul din Slobozia, deoarece la Urziceni nu există gardă de ginecologie. (citește AICI și declarația primarului din Urziceni)

Managerul Spitalului Municipal din Urziceni a fost amendat pentru ”neorganizare”

Managerul Spitalului Municipal din Urziceni a fost amendat pentru ”neorganizare” cu 4.000 de lei de către Inspecţia Sanitară de Stat, a transmis Maria Mioara Comana, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat.

“Sancţiunea este maximă ca persoană fizică. O să mă întrebaţi de ce sancţiunea nu este mai mare. Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebui să o dai spitalului şi efectiv banii să-i luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă.

A fost sancţionată doamna asistent care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare să solicite medic, tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile”, a precizat Maria Mioara Comana, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat, care a mai spus că directorul medical al spitalului a intrat în concediu medical şi s-a internat într-un spital. (mai multe detalii AICI)

Ministerul Sănătății: ”Pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la mașina Ambulanței”

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis că tot ceea ce s-a întîmplat la Spitalul Municipal din Urziceni este ”inacceptabil”, iar evenimentul este unul ”de o gravitate deosebită”.

Nașterea spontană, în curtea spitalului, ar fi survenit în contextul în care pacienta ”nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la mașina Ambulanței” de personal medical specializat.

Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraș, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată și supravegheată de personalul spitalului și a născut în spațiul exterior Compartimentului de Primiri Urgențe.

În jurul orei 5.00, o femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor doi copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Urziceni. Cu toate că în spital există o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată, însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale.

Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgență 112, care a trimis o mașină aflată în imediata apropiere. Din primele informații, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la mașina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței”, au transmis reprezentanții Ministerul Sănătății.


Citește și:

VIDEO EXCLUSIV | Motivul pentru care șeful ANPC l-a sunat noaptea pe comandantul IPJ Constanța. Ce s-a întâmplat la restaurantul Sofra din Mamaia

EXCLUSIV | Cinism înfiorător după moartea unei paciente într-unul din ”azilele groazei”. Infirmieră: ”Deja era țeapănă, ne facem sânge rău degeaba”

EXCLUSIV | Scandalul ”Greenfield”, dezamorsat temporar după ce CGMB a votat ”varianta Nicușor Dan”. Care sunt riscurile imediate

Cad primele capete după descoperirea ”azilului groazei” din Bărdești. Cristian Viorel Răduț, directorul executiv al AJPIS Mureș, eliberat din funcție

EXCLUSIV| Un al doilea Parchet știa de patru luni de azilele groazei. Cum s-a plimbat de la Corpul de control la procurori prima plângere către Ciucă

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii