EXCLUSIV | Cristian Jura, după ce școala din Vaideeni a fost amendată pentru discriminare: ”Ar trebui să fie un garant al accesului egal la educație”

EXCLUSIV | Cristian Jura, după ce școala din Vaideeni a fost amendată pentru discriminare: ”Ar trebui să fie un garant al accesului egal la educație”
Publicat: 31/08/2023, 15:31
Actualizat: 31/08/2023, 16:04

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat Școala Gimnazială  din comuna Vaideeni, județul Vâlcea, cu 2.000 de lei după ce a împărțit elevii în funcție de domiciliul acestora și de etnie.

Membrii CNCD au considerat un astfel de demers pus în practică la Școala Gimnazială ”Luca Solomon” din comuna Vaideeni reprezintă ”discriminare indirectă”, în conformitate cu art. 2 alin.3, art. 2 alin 4, coroborat cu art. 11, alin 1 din Ordonanță. (mai multe detalii AICI).

”Colegiul director a decis aplicarea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei, recomandarea de respectare a Ordinului nr. 6134 /2016 Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar și acordarea unui termen de monitorizare de 6 luni pentru remedierea situației de discriminare”

CNCD

”Nu putem vorbi despre actul de educație fără raportarea la valori sau școală fără repere și incluziune socială”

În exclusivitate pentru Gândul, Cristian Jura – membru CNCD – a oferit precizări suplimentare legate de această speță care a fost analizată în Colegiul Director al CNCD și a declarat că

Consider că o institutie de învățământ, indiferent dacă vorbim de ciclul primar sau gimnazial, asa cum reiese din această speță, ar trebui să fie un garant al dreptului și accesului egal la educație. Așa cum am mai declarat și în alte situații, nu putem vorbi despre actul de educație fără raportarea la valori sau școală fără repere și incluziune socială.

Într-adevăr, în ședința Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din data de 30 August 2023 s-a decis sancționarea Școlii Gimnaziale «Luca Solomon» din comuna Vaideeni, județul Vâlcea, cu suma de 2.000 de lei. pentru că a constituit clase separate de elevi pe criterii de etnie și domiciliu.

S-a recomandat respectarea Ordinului 6134/2026 – Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitare, precum și monitorizarea situației pentru 6 luni”, a declarat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.

Cristian Jura, explicații referitoare la mecanismul de vot din CNCD

Cristian Jura a explicat, pentru Gândul, și cum se desfășoară mecanismul de vor în cadrul CNCD, fiind vorba despre două etape, respectiv una în care se analizează fapta respectivă, iar în cea de-a doua etapă se votează tipul de sancțiune care va fi aplicată.

”Pentru a aduce mai multă claritate, voi face câteva precizări de natură procedurală în ceea ce privește mecanismul de vot. Votul în cadrul Colegiului Director al CNCD se face în două etape.

  • Într-o prima etapă se votează dacă o faptă este discriminatorie sau nu.
  • În etapa a doua, se votează tipul sancțiunii aplicate și cuantumul acesteia. În cazul Vaideeni, în prima etapă a existat unanimitate, în sensul în care fapta școlii constituie discriminare.

Doar în ceea ce privește sancțiunea au existat opinii diferite, dar șase membri ai Colegiului Director au considerat ca aplicarea unei sancțiuni de 2.000 de lei este suficientă pentru ca școala să ia toate măsurile necesare de conformitate”, a mai precizat Cristian Jura, membru CNCD, în exclusivitate pentru Gândul.


CITEȘTE ȘI:

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand, chiar dacă tu insiști că ne vrei, noi nu te mai vrem!”

FOTOGRAFIE ȘOCANTĂ. Exploziile de la Crevedia au fost atât de puternice încât au topit căștile pompierilor

UPDATE | Explozie la o stație GPL din Crevedia. Plan Roșu de Intervenție. Ultimul bilanț: un mort și 46 de răniți, 8 în stare gravă, inclusiv pompieri

PERCHEZIȚII la Primăria Crevedia, sediul firmei Flagas și domiciliile administratorilor. Procurorul general: „Se fac audieri la sediul IGPR”

Primarul din Caracal ANUNȚĂ că se retrage din PSD și din toate funcțiile pe care le deține după tragedia de la Crevedia: „Sunt puternic afectat”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto