EXCLUSIV | Numire controversată la conducerea BRD România. Maria Rousseva, ”școlită” la Moscova, propusă pentru funcția de country manager

EXCLUSIV | Numire controversată la conducerea BRD România. Maria Rousseva, ”școlită” la Moscova, propusă pentru funcția de country manager
Publicat: 04/07/2023, 09:11

Grupul Societe Generale din Franța urmărește să propună la conducerea BRD România pe Maria Rousseva, cetățean cu reședința la Moscova, de naționalitate bulgară. Este un demers cel puțin controversat, care ridică încă un semn de întrebare referitor la ”redirecționarea” unor personaje cu funcții-cheie, aflate anterior în structurile de conducereaa ale unor bănci cu activitate pe teritoriul Rusiei lui Vladimir Putin, către zona bancară balcanică, inclusiv România.

Potrivit unor informații obținute, în exclusivitate, de Gândul, Maria Rousseva se află în postura de favorită pentru ocuparea funcției de country manager la BRD România.

Maria Koytcheva Rousseva a fost director general adjunct al Rosbank – în luna octombrie a anului 2020, banca s-a clasat pe locul 11 ​​într-un clasament al băncilor rusești în ceea ce privește activele și, potrivit Forbes Rusia, a fost a treia cea mai de încredere bancă rusă în 2021 -, iar acum ocupă funcția de Director General Adjunct în Comitetul de Direcție BRD.

Rosbank, vândută către un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin

Potrivit surselor Gândul, o astfel de numire nu are cum să nu ridice semne de întrebare, în condițiile în care Maria Rousseva are reședința la Moscova și, mai mult, a fost ”școlită” de Rusia, iar legăturile cu regimul lui Vladimir Putin nu pot fi scoase din ecuație.

”Grupul Societe Generale din Franța intenționează să propună la conducerea BRD România pe Maria Rousseva. Aceasta este cetățean cu reședința la Moscova, de naționalitate bulgară.

Maria Rousseva se pregătește să preia funcția de country manager BRD România, chiar anul trecut fiind numită ca membru al board-ului BRD Societe Generale pentru o perioada de patru ani, ulterior devenind și administrator al băncii. Inițial în funcție de consultant al CEO, Maria Rousseva a devenit adjunct al BRD România, având în gestiune sectorul de corporate banking.

Totuși, legăturile Maria Rousseva, școlită de Rusia, cu regimul lui Vladimir Putin sunt evidente, anterior aceasta fiind director general adjunct al Rosbank, bancă vândută de Societe Generale la trei săptămâni de la invazia rusă în Ucraina, către Interros Capital, fond deţinut de Vladimir Potanin, un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin. ”O pierdere netă în contul de profit și pierdere al Grupului de aproximativ 3,2 miliarde de euro”, s-a transmis la momentul tranzacției.

Chiar dacă Societe Generale a fost printre primele bănci care s-au retras din Rusia, după începerea războiului din Ucraina, oamenii acestora au fost direcționați către funcții cheie din zona balcanică, Mariei Rousseva revenindu-i portofoliul din România”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.

BNR: ”Respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității

Gândul a transmis conducerii Băncii Naționale a României câteva întrebări referitoare la această numire a Mariei Rousseva în funcția de country manager BRD România, fiind necesar un aviz BNR pentru o astfel de repoziționare la vârful conducerii băncii.

  • De altfel, Maria Rousseva a primit aprobarea BNR și pentru a prelua funcţia de director general adjunct global corporates în cadrul BRD – Societe Generale, în anul 2022, pentru un mandat de patru ani.
  • Maria Rousseva l-a înlocuit, la momentul respectiv, pe Yves Jean Guenole Lallemand, al cărui mandat în board-ul BRD a încetat, prin ajungere la termen, în 29 iunie 2022.
  • Maria Rousseva primise în luna iulie a anului 2021, și avizul BNR pentru a deveni membru consiliului de administraţie al BRD -Societe Generale pentru o perioadă de 4 ani.

În urma solicitării Gândul, BNR a transmis un răspuns sec din care reiese că este vorba despre informații care nu pot fi făcute publice, fiind vorba despre ”secret profesional” și despre ”respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității”.

”Informații de natura celor solicitate de dumneavoastră sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, conform art.12 alin.(1) lit.c) și d) din Legea nr.544/2001, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu dispozițiile art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, care statuează că informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de dispozițiile legale incidente”, au transmis reprezentanții BNR prin intermediul Serviciului Relații Mass-media, Direcția Comunicare şi relații cu publicul.

Maria Rousseva, personaj discret, apariții rare

Maria Rousseva s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, un personaj discret, cu apariții publice rare, prin comparație cu omologii săi din alte entități bancare.

De la numirea sa, Maria Rousseva – unul dintre speakerii conferinței Sustainability Meet Profitability din luna martie 2023 – s-a remarcat prin promovarea produselor bancare pentru susținerea investițiilor sustenabile, respectiv așa-numitele finanțări verzi, iar numele său apare în legătură cu o serie de finanțări ale unor proiecte din această categorie.

  • Creditarea cu 24 de milioane de Euro a unui proiect al dezvoltatorului belgian Speedwell, în Timișoara;
  • Credit sindicalizat de 60 milioane de Euro pentru dezvoltarea Ploiești Shopping City de către NEPI Rockcastle;
  • Creditarea cu 15 milioane de Euro a NOVASERVIS FERRO GROUP Polonia pentru dezvoltarea unui centru logistic în zona București.

”Casa Rusia”, bine implementată în România la nivel de poziții-cheie

Maria Rousseva, potrivit informațiilor apărute în mass-media încă din anul 2022, nu este un caz singular. Nu mai puțin de 280 de manageri cu cetățenie rusă sau rezidență în Rusia ar gestiona afaceri mari în România, în sectoare cheie – bancar, petrol sau energie.

Maria Rousseva este cetățean bulgar cu domiciliul la Sofia și cu rezidența la Moscova, fiind numită în anul 2021 ca membru al board-ului BRD Societe Generale, pentru o perioada de patru ani.

  • Anterior, Rousseva a lucrat pentru Societate General în Serbia, țară cu puternice legături la Kremlin, fiind de foarte multe ori etichetată drept ”Mica Rusie”.
  • După cum precizam mai sus, Rousseva a fost director general adjunct al Rosbank, bancă vândută de Societe Generale, după invadarea Ucrainei, unei companii deținute de Vladimir Potanin, un oligarh apropiat președintelui Vladimir Putin.

Miliardarul Vladimir Potanin – în vârstă de 62 de ani – este considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai Rusiei lui Vladimir Putin, cea mai mare afacere a sa fiind Norils Nickel, producător  de metale rare.

  • Vladimir Potanin și-a dobândit averea prin intermediul controversatului program de împrumuturi pentru acțiuni din Rusia, la începutul anilor `90.
  • În luna august a anului 2022, el era cel mai bogat om din Rusia și al 38-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere netă estimată la 24,4 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires.
  • În clasamentul Forbes din anul 2023, Potanin a trecut pe locul doi, cu o valoare netă estimată la 23,7 miliarde de dolari.

Vladimir Olegovich Potanin este etichetat de autoritățile din SUA drept ”unul dintre oligarhii preferați ai lui Putin” și un ”apropiat” al liderului de la Kremlin, dar trebuie menționat și că acesta și-a ”permis” să aibă o atitudine dură la adresa invadării Ucrainei.

Societe Generale a fost una dintre printre primele corporații occidentale care au plecat din Rusia, după începerea războiului din Ucraina, riscând să piardă  întreaga afacere dacă nu o vindea, acesta fiind și motivul pentru tranzacția a fost efectuată ”în pierdere”.


Citește și:

ANALIZĂ | Jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo: ”Cum a trăit elita rusă REBELIUNEA lui Evgheni Prigojin?”

EXCLUSIV VIDEO | Crima comisă de Alex a șocat oamenii din comuna Calopăr, unde a crescut ucigașul lui Melis. Primar: ”Nu știm ce-a fost în capul lui”

Alexei Navalnîi, după revolta eșuată a mercenarilor Wagner: ”Vladimir Putin, cea mai mare amenințare la adresa Rusiei”

Clotilde Armand și Nicușor Dan, trimiși să-și facă o poză în fața unei clădiri dărăpănate: ”Poate le povestiți cetățenilor cum ați salvat voi orașul!”

ANALIZĂ | Scriitorul Damian Kudryavtsev, deportat de Putin: ”Sancțiunile impuse Rusiei nu sunt suficiente, se va îndrepta și mai mult spre China”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...