EXCLUSIV! Primarul din Corbeanca și nepotul său, intermediarul șpăgilor, reținuți de DNA! Aproape 4 milioane € încasate de edil din retrocedări

EXCLUSIV! Primarul din Corbeanca și nepotul său, intermediarul șpăgilor, reținuți de DNA! Aproape 4 milioane € încasate de edil din retrocedări
Publicat: 05/05/2023, 10:41
Actualizat: 05/05/2023, 13:30

Valeriu Anton – primarul din Corbeanca -, dar și nepotul acestuia, Robert Ilie Mihăilă, sunt vizați de o anchetă de proporții a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un scandal legat de retrocedări de terenuri. După ce joi au avut loc percheziții la locuința primarului, la sediul Primăriei Corbeanca și la domiciliile altor doi directori din Primărie, Valeriu Anton și nepotul său au fost reținuți de procurorii anticorupție.

UPDATE | Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05 mai 2023, a suspecților:

ANTON VALERIU, la data faptelor primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
– spălare a banilor,
– instigare la spălare a banilor, în formă continuată;

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

2. Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.

După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro”, au transmis, vineri, reprezentanții DNA. Astfel, suma totală obținută de primar, în mod fraudulos, se apropie de 4 milioane de euro (3.898.594 euro).

Știrea inițială

În exclusivitate pentru Gândul, surse judiciare au declarat că Valeriu Anton, primarul din Corbeanca, și Robert Ilie Mihăilă – nepotul acestuia – Robert Ilie Mihăilă, ar fi fost reținuți de anchetatorii DNA în cursul nopții de joi spre vineri.

”Cei doi sunt acuzați de mai multe fapte de luare de mită, dar și de spălare a banilor, cea mai mare sumă deja încasată de către edilul din Corbeanca fiind de 1,4 milioane de euro”, au precizat sursele Gândul, acestea spunând, totodată, că ar fi fost vorba despre ”terenuri cotate la prețuri uriașe, unele dintre ele fiind situate în pădurea Buftea”.

Numai că acesta este doar începutul ”schemei” destructurată de procurorii DNA, iar sursele Gândul au mai dezvăluit, în exclusivitate, că – în urma perchezițiilor de joi – au fost identificate ”noi contracte” care i-ar fi adus avantaje materiale primarului din Corbeanca.

”Totodată, se pare că după perchezițiile prelungite de joi anchetatorii ar fi identificat noi contracte de care s-ar fi «bucurat» edilul, despre care procurorii DNA nu aveau cunoștință până la momentul descinderilor”, au menționat surse judiciare pentru Gândul.

”Săvârșirea unor infracțiuni de corupție”

DNA a transmis, miercuri – alte detalii AICI – că este vorba despre ”suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție” care ar fi avut loc în perioada 2011 – 2017, perchezițiile desfășurându-se în șase locații de pe raza județului Ilfov, una dintre acestea fiind Primăria Corbeanca.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției – efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2011-2017.

În cursul zilei de 04 mai 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în șase locații, situate pe raza județului Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au transmis reprezentanții DNA prin intermediul unui comunicat.


Citește și:

EXCLUSIV | ”Ucigașul de boschetari”, cel mai mare criminal în serie din România, ar putea fi eliberat condiționat: ”Îi ucidea cu pietre!”

EXCLUSIV | Ministerul Finanțelor confirmă HAOSUL de la ONJN: ”Încălcări grave ale normelor legale” / Expert în gambling: ”Sat fără câini, balamuc!”

EXCLUSIV | Av. Radu Dinulescu demontează încă o ”victorie” anunțată de Nicușor Dan: ”De ce insistă să lucreze în baza unui PUG nelegal?”

PNL Sector 1, despre ”primarul incompatibil” Clotilde Armand: ”Circul și goana după like-uri sunt singurele sale preocupări reale”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...