China respinge planul OMS de a studia originea COVID-19. Care sunt ipotezele lansate

China respinge planul OMS de a studia originea COVID-19. Care sunt ipotezele lansate
Experții OMS vor sa verifice în continuare ipoteza privind originea noului coronavirus dintr-un laborator / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/07/2021, 11:15

Autoritățile chineze au respins joi planul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a demara a doua etapă a anchetei referitoare la originea COVID-10, care include ipoteza că virusul ar fi putut să fi scăpat dintr-un laborator din China.

Organizația Mondială a Sănătății a propus în această lună derularea celei de-a doua faze a studiului, care să cuprindă și controale la laboratoarele și pieței din orașul Wuhan, unde a fost detectat primul focar de COVID-19. și a solicitat autorităților transparență, relatează Reuters, potrivit News.ro.

La jumătatea anului trecut, o echipă a OMS însărcinată cu investigarea orginilor virusului SARS-COV-2 s-a aflat trei săptămâni în China, dar nu a vizitat Wuhan.

Apoi, după amânări, experții OMS s-au deplasat în ianuarie și februarie în orașul Wuhan, pentru a ancheta debutul pandemiei de COVID-19. În urma controlului, SUA şi alte 13 ţări şi-au exprimat „preocuparea” cu privire la raportul publicat de OMS privind originea COVID-19 şi au afirmat că misiunea internaţională a fost „întârziată semnificativ” şi că „nu a avut acces la datele şi mostrele” virusului „originale şi complete”, potrivit EFE și AFP, citate de Agerpres, la lansarea raportului, de la finalul lunii martie. China susținea atunci că a oferit toate datele disponibile şi a sosit momentul să se studieze originea virusului şi în alte părţi ale lumii, conform surselor citate.

Argumentele Chinei

„Nu vom accepta un astfel de plan de urmărire a originilor pentru că, în unele aspecte, ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”, a declarat acum reporterilor Zeng Yixin, vice-ministru al Comisiei Naţionale de Sănătate.

Oficialul chinez a declarat că a fost surprins când a citit prima dată planul OMS, deoarece menționează ipoteza că o încălcare a protocolului unui laborator a făcut ca virusul să iasă de acolo în timpul unei cercetări.

„Sperăm că OMS va revizui serios consideraţiile şi sugestiile făcute de experţii chinezi, că va trata cu adevărat urmărirea originii virusului de la baza Covid-19 ca o chestiune ştiinţifică şi va scăpa de intervenţia politică”, a declarat Zeng Yixin, adăugând că China s-a opus politizării studiului.

Presa internațională precizează că în rândul experţilor, originea coronavirusului rămâne contestată. Orașul Wuhan, provincia Hubei, din centrul Chinei, este locul unde au fost raportate oficial primele cazuri de infectare, în decembrie 2019 și s-a considerat în primă fază că virusul a trecut la om de la animale vândute într-o piaţă din oraş.

De atunci și până joi, 22 iulie, la nivel global s-au înregistrat 192.582.902 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 4.153.462 decese, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

În luna mai 2021, preşedintele Joe Biden a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri privind originea coronavirusului şi a precizat că serviciile secrete americane urmăresc mai multe teorii, între care un posibil accident într-un laborator din China.

Zeng Yixin şi alţi oficiali şi experţi chinezi au îndemnat OMS, la o conferinţă de presă, să extindă eforturile de reperare a originii dincolo de China, în alte ţări.

„Credem că o scăpare din laborator este extrem de improbabilă şi nu este necesară investirea unei mai mari energii în această chestiune”, a spus Liang Wannian, liderul echipei chineze de la OMS. Totuşi, el a afirmat că ipoteza aceasta nu poate fi respinsă în totalitate, dar a sugerat că e posibil ca sursa să fie laboratoare din alte ţări.

Ipotezele din primul raport al OMS în China

Raportul OMS publicat după controlul din prima parte a anului, cuprindea 120 de pagini, avansa un scenariu în care virusul s-a răspândit printr-o gazdă intermediară, posibil un animal sălbatic capturat şi crescut apoi la o fermă. Ancheta nu a constatat ce alt animal a fost infectat de un liliac – considerat cea mai probabilă sursă a virusului – şi apoi ar fi putut să-l transmită unui om.

Un alt scenariu era transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se ştie că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin. Alte două scenarii au fost considerate improbabile. Raportul spune că răspândirea prin produse alimentare reci este o „cale posibilă”, iar un incident de laborator a fost considerată a fi „o cale extrem de puţin probabilă”.

Nu există dovezi care să susţină teoria laboratorului, iar directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, declara la sfârșitul lunii martie că echipa OMS a conchis că este „ipoteza cel mai puţin probabilă”. Cu toate acestea, el a spus atunci că agenţia va continua să exploreze această posibilitate.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
ULTIMA ORĂ! Simona Halep și Toni Iuruc s-au CĂSĂTORIT în secret! Campioana noastră a strălucit...
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
ÎMPĂRĂTEASA nimfomană care reuşea să se CULCE cu mai mulţi bărbaţi decât o prostituată
SUA a început războiul! Trei oameni decedați până acum, de cand Afganistanul este sub bombardament
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu Edu.ro 2021: Repartizarea computerizată pe licee şi judeţe
VIRUSUL CUMPLIT care amenință milioane de români! Mergi imediat la medic dacă simţi asta
Undă de șoc în politică. USR PLUS, în opoziție? Mai e un singur pas
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...