SOLICITARE. Un procuror rus cere o pedeapsă aspră pentru o jurnalistă care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia

SOLICITARE. Un procuror rus cere o pedeapsă aspră pentru o jurnalistă care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia
Publicat: 03/07/2020, 15:56
Actualizat: 06/04/2021, 14:25

Un procuror din orașul rusesc Pskov a solicitat instanței să o condamne pe jurnalista Svetlana Prokopieva la șase ani de închisoare pentru „justificarea terorismului” într-un comentariu pe care ea l-a scris și în care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia. 

De asemenea, procurorul a cerut curții militare care dezbate cazul să îi interzică lui Prokopieva să aibă activități jurnalistice timp de patru ani. Pedeapsă maximă pe care o riscă este de până la șapte ani de închisoare.

Jurnalista a catalogat cazul o încercare de a „asasina libertatea de exprimare” în Rusia

Prokopieva, colaborator independent pentru serviciul rusesc al RFE/RL, și-a menținut nevinovăția pe tot parcursul procesului și a descris cazul drept o încercare de a „asasina libertatea de exprimare” în Rusia.

Ea a fost acuzată după ce a publicat un comentariu pe care l-a scris în noiembrie 2018, pentru filiala Pskov a radioului Ekho Moskvi. În text, ea a discutat despre detonarea unei bombe în afara birourilor Serviciului Federal de Securitate din orașul de nord Arkhangelsk.

Presa rusă a arătat că principalul suspect de comiterea atacului, care a murit în urma exploziei, și-a motivat gestul pe social media, acuzând serviciul de securitate că a manipulat cazuri penale.

În comentariul ei, Prokopieva a legat declarațiile adolescentului de climatul politic din Rusia sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Ea a sugerat că activismul politic în țară a fost sever restricționat, ceea ce a condus la disperare.

„Suntem consternați de faptul că Rusia ar alege să se poziționeze atât de nemilos împotriva unui jurnalist independent recunoscut, care făcea contrariul celor susținute de procurori”, a declarat președintele interimar al Radio Europa Liberă, Daisy Sindelar, într-o declarație din 3 iulie.

„Comentariul Svetlanei a reprezentat un efort de a explica o tragedie; portretizarea cuvintelor sale ca „ promovarea terorismului este o distorsiune deliberată și motivată politic, menită să reducă la tăcere vocea critică și amintește de cele mai proaste înscenări ale uneia dintre cele mai întunecate perioade ale Rusiei”, a adăugat Sindelar.

Human Rights Watch a numit procesul intentat jurnalistei o încălcare a libertății de exprimare, „dar nu doar a ei”. „Transmite încă un mesaj îngrijorător potrivit căruia în Rusia întrebări incomode poate avea repercusiuni severe – o lecție pe care autoritățile o dau presei de ani de zile”, a transmis Human Rights Watch.

Cazul a atras, de asemenea, critici din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, precum și a grupurilor pentru protecția drepturilor presei, precum Reporterii fără frontiere, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor.

Fundația Clooney pentru Justiție (CFJ), o organizație pentru drepturile omului fondată de actorul George Clooney și soția sa, avocata Amal Clooney, a declarat luna trecută că va monitoriza procesul lui Prokopieva pentru a vedea legalitatea sa.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
RCS RDS, anunţ colosal! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
RCS RDS, anunţ colosal! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT...
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL...
Doliu uriaș în România: Miliardarul a murit în chinuri. „Îngerul” copiilor nevoiași a lăsat un...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...