SOLICITARE. Un procuror rus cere o pedeapsă aspră pentru o jurnalistă care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia

Redactor:
Florentina Dinu
SOLICITARE. Un procuror rus cere o pedeapsă aspră pentru o jurnalistă care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia

Un procuror din orașul rusesc Pskov a solicitat instanței să o condamne pe jurnalista Svetlana Prokopieva la șase ani de închisoare pentru „justificarea terorismului” într-un comentariu pe care ea l-a scris și în care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia. 

De asemenea, procurorul a cerut curții militare care dezbate cazul să îi interzică lui Prokopieva să aibă activități jurnalistice timp de patru ani. Pedeapsă maximă pe care o riscă este de până la șapte ani de închisoare.

Jurnalista a catalogat cazul o încercare de a „asasina libertatea de exprimare” în Rusia

Prokopieva, colaborator independent pentru serviciul rusesc al RFE/RL, și-a menținut nevinovăția pe tot parcursul procesului și a descris cazul drept o încercare de a „asasina libertatea de exprimare” în Rusia.

Ea a fost acuzată după ce a publicat un comentariu pe care l-a scris în noiembrie 2018, pentru filiala Pskov a radioului Ekho Moskvi. În text, ea a discutat despre detonarea unei bombe în afara birourilor Serviciului Federal de Securitate din orașul de nord Arkhangelsk.

Presa rusă a arătat că principalul suspect de comiterea atacului, care a murit în urma exploziei, și-a motivat gestul pe social media, acuzând serviciul de securitate că a manipulat cazuri penale.

În comentariul ei, Prokopieva a legat declarațiile adolescentului de climatul politic din Rusia sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Ea a sugerat că activismul politic în țară a fost sever restricționat, ceea ce a condus la disperare.

„Suntem consternați de faptul că Rusia ar alege să se poziționeze atât de nemilos împotriva unui jurnalist independent recunoscut, care făcea contrariul celor susținute de procurori”, a declarat președintele interimar al Radio Europa Liberă, Daisy Sindelar, într-o declarație din 3 iulie.

„Comentariul Svetlanei a reprezentat un efort de a explica o tragedie; portretizarea cuvintelor sale ca „ promovarea terorismului este o distorsiune deliberată și motivată politic, menită să reducă la tăcere vocea critică și amintește de cele mai proaste înscenări ale uneia dintre cele mai întunecate perioade ale Rusiei”, a adăugat Sindelar.

Human Rights Watch a numit procesul intentat jurnalistei o încălcare a libertății de exprimare, „dar nu doar a ei”. „Transmite încă un mesaj îngrijorător potrivit căruia în Rusia întrebări incomode poate avea repercusiuni severe – o lecție pe care autoritățile o dau presei de ani de zile”, a transmis Human Rights Watch.

Cazul a atras, de asemenea, critici din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, precum și a grupurilor pentru protecția drepturilor presei, precum Reporterii fără frontiere, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor.

Fundația Clooney pentru Justiție (CFJ), o organizație pentru drepturile omului fondată de actorul George Clooney și soția sa, avocata Amal Clooney, a declarat luna trecută că va monitoriza procesul lui Prokopieva pentru a vedea legalitatea sa.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide