Boldea, condamnat definitiv, dar cu pedeapsă redusă, pentru spălare de bani. A fost achitat pentru șantaj și fals în declarații

Boldea, condamnat definitiv, dar cu pedeapsă redusă, pentru spălare de bani. A fost achitat pentru șantaj și fals în declarații
Mihail Boldea, condamnat de instanța supremă ?Sursa: Mediafax foto - Victor Ciupuliga
Publicat: 24/07/2020, 11:13
Actualizat: 24/07/2020, 11:14

Fostul deputat Mihail Boldea a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani în dosarul „Aviasan”, după ce Curtea de Apel Brașov îi deduse, în urmă cu patru ani, o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, 14 infracţiuni de şantaj, fals în declaraţii şi spălarea banilor.

Magistrații Înaltei Curți l-au condamnat pe Mihail Boldea , definitiv, în legătură cu obţinerea frauduloasă a unui teren de 39 ha, cauzând un prejudiciul estimat de DNA la aproape 21,8 milioane euro, relatează Agerpres.

Instanța inferioară, Curtea de Apel Braşov, stabilise, în februarie 2016, o condamnare de 6 ani închisoare cu executare în cazul lui Mihail Boldea pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, 14 infracţiuni de şantaj, fals în declaraţii şi spălarea banilor.

Astfel, la judecarea apelului, ÎCCJ a dispus achitarea fostului deputat pentru primele infracţiuni, el fiind condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani.

Și ceilalţi inculpaţi din dosar au primit pedepse reduse la ÎCCJ: Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi Marosy Mircea au fost condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare pentru spălare de bani, iar Costache Roşca, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, a fost achitat pentru şantaj.

Pe latură civilă, Înalta Curte a decis confiscarea sumei de 37.235 euro de la Mihail Boldea şi ceilalţi trei inculpaţi condamnaţi.

Cum a operat „gruparea”, potrivit DNA

Dosarul, instrumentat de procurorii DNA Galați, a fost judecat tip de șapte ani, după ce a fost trimis în instanţă în octombrie 2013.

În rechizitoriul transmis instanței de judecată anchetatorii arată că, în perioada mai 2000 – mai 2007, inculpații Oprea, de profesie pilot aeronave, și Cojocaru, în calitate de asociați și administratori ai Fitoplant Galați, și ulterior ai Fitocom Serv Galați, s-au asociat în scopul săvârșirii de infracțiuni, având ca rezultat obținerea în mod fraudulos a suprafeței de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galați, aparținând societății Aviația Utilitară Tuzla în vederea valorificării acestui teren (numit terenul AVIASAN).

În realizarea scopului infracțional, arată procurorii, cei doi i-au cooptat și pe Mircea Marosy și Mihail Boldea, acesta din urmă fiind avocat în cadrul Baroului de Avocați Galați și deputat în Parlamentul României.

La „gruparea” constituită din Marosy, Boldea, Cojocaru și Oprea a aderat și Roșca Costache, care, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, în perioada anilor 2007 – 2008, i-a sprijinit pe inculpații menționați, înlesnindu-le dobândirea, valorificarea prin dezmembrare a terenului și obținerea unor foloase necuvenite, potrivit DNA.

În perioada 2007 – 2008, pentru a-i determina pe primarul comunei Vânători și pe cei 13 consilieri locali din Consiliul Local Vânători să renunțe la acțiunile civile și plângerile penale formulate și pentru a elibera adeverințe din care să rezulte înregistrarea suprafeței în registrul agricol al Primăriei comunei Vânători, Boldea în înțelegere cu Marosy și Cojocaru au formulat plângeri nereale față de ei.

Acele plângeri au făcut obiectul a trei dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați. În calitatea sa de prim procuror, Roșca a determinat instrumentarea cu prioritate a dosarelor penale, în sensul că, fie a efectuat el personal cercetări, fie a dispus ca acest lucru să fie efectuat de procurorii din subordine sau de organele de poliție, astfel încât a fost începută urmărirea penală, în mod nelegal și abuziv împotriva primarului comunei Vânători.

În felul acesta, persoanele vizate au renunțat la acțiunile civile și penale, în urma amenințărilor repetate și pe fondul temerii create că vor fi pedepsite, arestate ori li se vor sechestra bunurile, dacă nu vor acționa în sensul dorit de inculpați, susțineau procurorii.

În schimbul demersurilor sale făcute în calitate de prim procuror, inculpatul Roșca Caloenescu Costache a obținut pentru sine contravaloarea a 2 hectare de teren și anume 2 milioane euro, sumă primită de la Marosy, Cojocaru și Oprea.

Ulterior, Boldea împreună cu Marosy, Cojocaru și Oprea, au procedat la dezmembrarea suprafeței de 39, 61 ha, teren cu destinație specială, proprietate a statului, situată în extravilanul comunei Vânători, în sensul că au încheiat o serie de contracte simulate în care părți figurau persoane apropiate sau alte persoane interpuse.

Prin efectuarea unui număr de tranzacții imobiliare, ei au ascuns proveniența ilicită a terenurilor și au încercat să creeze aparența de legalitate. Ca urmare a obținerii în mod fraudulos, a terenului, Marosy, Cojocaru și Oprea au obținut, în mod necuvenit, foloase sub forma unor suprafețe de teren și contravaloarea unor astfel de terenuri valorificate, iar Boldea a obținut în mod necuvenit foloase, respectiv suma de 590.000 de euro, mai preciza DNA, la trimiterea în judecată.

DNA: A încercat să ascunde implicarea sa în obținerea în mod fraudulos, în declarațiile de avere

În calitate de deputat în Parlamentul României, în declarațiile de avere din 12 decembrie 2008, 9 martie 2010, 15 iunie 2010, 25 octombrie 2010, 23 mai 2011, 25 iulie 2012, Boldea a făcut mențiuni nereale, în sensul că a împrumutat trei persoane cu suma de 350.000 de euro, potrivit procurorilor.

În realitate, această sumă reprezenta o restituire din totalul sumei de 590.000 de euro primită de Boldea cu ocazia intermedierii vânzării cumpărării terenului pe care l-a obținut ca răsplată pentru infracțiunile comise. De asemenea, a omis să evidențieze realitatea tranzacțiilor încheiate în perioada 2007-2012, pentru a ascunde implicarea sa în obținerea în mod fraudulos a suprafeței de 39, 61 ha, teren cu destinație specială, proprietate a statului.

Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpații s-au înțeles să efectueze fictiv plata/încasarea sumei de 300.000.000 de lei vechi menționată ca preț în antecontractul de vânzare-cumpărare, sens în care au fost emise fictiv mai multe dispoziții de plată, mai susțin anchetatorii.

În același sens, în martie 2007, inculpatul Mihăilă Ionel, în calitate de director economic al Fitocom Serv Galați, a aderat la asociația criminală constituită de Cojocaru, Oprea, Marosy și Boldea și pentru a-i ajuta pe aceștia, a contrafăcut balanța de verificare anexă la bilanțul pe anul 2004, a pus viza de control financiar preventiv pe dispozițiile de plată emise în mod fictiv și le-a înregistrat fictiv în registrul jurnal, registrul de casă și balanța de verificare, potrivit DNA.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 21.786.710 euro, echivalentul a 76.608.608 lei, reprezentând valoarea terenului înstrăinat în mod fraudulos. Suma respectivă reprezintă avantaj patrimonial obținut de Fitocom Serv Galați, ca urmare a dobândirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de 39, 61 ha teren.

În vederea reparării pagubei produsă prin infracțiuni, în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpaților, în vederea reparării pagubei produsă prin infracțiuni.

De asemenea, prin rechizitoriu, procurorii au propus confiscarea extinsă a bunurilor și sumelor de bani până la concurența de 84.000 de euro și 494.074 de lei, care reprezintă diferențele dintre veniturile licite și valoarea bunurilor dobândite de către Boldea.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers