EPPO: Fostul președinte al clubului de fotbal Dinamo București, Dorin Șerdean, trimis în judecată pentru FRAUDĂ

EPPO: Fostul președinte al clubului de fotbal Dinamo București, Dorin Șerdean, trimis în judecată pentru FRAUDĂ
Sursa foto: ProSport
Publicat: 06/09/2023, 12:13
Actualizat: 06/09/2023, 12:24

Fostul președinte al clubului de fotbal Dinamo București Dorin Șerdean a fost trimis în judecată pentru fraudă. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul European (EPPO) din București.

Cazul se va judeca la Tribunalul București, după ce EPPO a sesizat această instanță.

Sesizare vine în contextul în care, în mai, au avut loc mai multe percheziții domiciliare în România și Franța, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 30 de milioane de euro care implică fonduri europene și naționale, conform unui comunicat al EPPO, parchet condus de Laura Codruța Kovesi.

Dorin Şerdean, fostul acționar majoritar al Dinamo, arestat preventiv în acest dosar

În acest dosar, Dorin Șerdean, fostul acționar majoritar al clubului Dinamo București, a fost arestat preventiv, ca urmare a unei decizii a Tribunalului București, la jumătatea lunii iunie.

Acesta este acuzat că ar fi emis în fals scrisori de garanție.

El a fost arestat la solicitarea Parchetului European, existând o serie de acuzații cu privire la fraudă cu fonduri europene.

Potrivit surselor GÂNDUL, s-a ajuns în situația în care atunci când un câștigător de proiect nu îl putea finaliza conform acordului, instituțiile abilitate se îndreptau inutil către instituțiile financiare care giraseră acest proiect. În acel moment, se constata doar că aceste instituții nu sunt solvabile conform scrisorilor de garanție oferite.

Sursele explică faptul că la desemnarea câștigătorului unui proiect cu fonduri europene este obligatoriu ca persoana care câștigă să fie susținută de o instituție financiară care să garanteze prin astfel de scrisori că va prelua proiectul în cazul în care câștigătorul nu îl poate duce până la capăt. De altfel, aceasta reprezintă o condiție obligatorie pentru unda verde a dosarului pentru respectivul proiect.

Cine este Dorin Șerdean

Șerdean a fost acționarul majoritar al „roș-albilor” până la finalul lunii februarie, când a cedat pachetul său către compania Red & White, care a achiziționat la vremea respectivă 81% din acțiunile clubului, informează ProSport.

Omul de afaceri a apărut pentru prima dată în peisaj la Dinamo în vara anului 2020, când a intermediat vânzarea clubului deținut pe atunci de Ionuț Negoiță către spaniolul Pablo Cortacero. Ulterior, în primăvara lui 2022, Cortacero i-a cedat acțiunile sale lui Șerdean.

Acum, fostul acționar majoritar al „roș-albilor” a fost arestat preventiv de Tribunalul București, la solicitarea Parchetului European, suspectat că ar fi emis în fals scrisori de garanție. Până la ora redactării acestui articol, nu se știe dacă acuzațiile care i se aduc lui Șerdean au sau nu legătură cu activitatea sa la Dinamo.

Cum funcționa schema infracțională

În cazul proiectelor care beneficiază de finanţare europeană, câştigătorul contractului finanţat de UE trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie de bună execuţie, emisă de o instituţie financiară care se angajează să plătească anumite sume de bani (valoarea garanţiei), în cazul în care serviciile nu sunt executate corespunzător. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primeşte un avans, acesta trebuie să prezinte, de asemenea, o scrisoare de garanţie către autoritatea contractantă, care să asigure recuperarea avansului.

Suspecţii ar fi emis scrisori de garanţie în numele unor entităţi financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul emiterii scrisorilor de garanţie, se presupune că suspecţii au încasat sume mari de bani, pe care le-au folosit în interes propriu.

În cazul în care un contractant nu îşi îndeplinea obligaţiile contractuale, autorităţile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanţie, deoarece entităţile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

Alte entități financiare similare care ar fi operat din Spania, Cehia și Lituania, ar fi emis autorităților din România scrisori de garanție similare, deși acestea nu aveau capitalul necesar sau dreptul de a emite astfel de scrisori.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Exclusiv: Borcea își inițiază fiul în tainele afacerilor. Cei doi au fost surprinși în acțiune
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit