Madagascar: Șase persoane au fost condamnate cu pedepse până la 20 de ani de închisoare pentru că au încercat să îl omoare pe președinte

Madagascar: Șase persoane au fost condamnate cu pedepse până la 20 de ani de închisoare pentru că au încercat să îl omoare pe președinte
Publicat: 18/12/2021, 18:03

Doi cetățeni francezi au fost condamnați la 10, respectiv 20 de ani de închisoare pentru că au planificat o lovitură de stat împotriva președintelui statului Madagascar, Andry Rajoelina.

Paul Rafanoharana și Philippe François au fost acuzați de punere în pericol a securității statului,  asociere criminală și conspirație pentru asasinarea președintelui.

Alți 20 de inculpați din dosar au primit pedepse de închisoare, conform BBC.

Avocatul cetățenilor francezi plănuiește să facă apel împotriva sentinței.

„Nu este ceea ce mă așteptam, este un verdict nedrept… este un proces politic”, a declarat avocatul  Solo Radson, citat de agenția de presă AFP.

Autoritățile spun că au descoperit complotul numit „Apollo 21”, după ce au făcut percheziții, în luna iulie, și au verificat e-mailuri, deținerea de arme și de bani.

Ei au descoperit planuri de „eliminare și neutralizare” a mai multor persoane, inclusiv a președintelui.

François, un fost colonel al armatei franceze, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Rafanoharana, care este franco-malgaș și a fost cândva consilier al președintelui Rajoelina, a primit 20 de ani. Soția sa a primit și ea o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

Fostul premier din Madagascar, Victor Ramahatra, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Madagascarul a avut o istorie lungă de lovituri de stat, de la obținerea independenței față de Franța în 1960.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase