VIDEO | Excluderea din magistratură a lui Danileț. Klaus Iohannis: Decizia CSM mi se pare stranie

Publicat: 16/12/2021, 11:43
Actualizat: 16/12/2021, 13:43

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, despre excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, în urma postării unor clipuri pe Tik Tok. Șeful statului spune că „decizia este stranie”, iar această chestiune „putea fi analizată mai în profunzime”.

„Sincer, mi se pare o decizie destul de stranie, dar nu pot comenta deciziile luate de CSM, care conform Constituției, garantează independența justiției. Cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune. Oricum nu este definitivă. Există calea Înaltei Curți, care va fi, probabil, sesizată, din câte am înțeles din media, și va reanaliza această chestiune”, a spus șeful statului, înainte de a participa la Summitul Parteneriatului Estic şi la reuniunea Consiliului European, care au loc la Bruxelles.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj. Decizia a fost luată după ce membrii secției au analizat mai multe clipuri postate de magistrat pe Tik Tok.

Reacții la nivel internațional

Reprezentanța diplomatică Statelor Unite ale Americii la București a transmis, marți seară, un mesaj prin care își exprimă îngrijorarea profundă cauzată de excluderea lui Cristi Danileț din magistratură.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, a transmis reprezentanța diplomatică a SUA în România.

Decizia secției CSM a fost amplu comentată în spațiul public, inclusiv de reprezentații partidelor. Cristian Băcanu, deputat PNL, membru în Biroul Executiv al PNL și secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, consideră că România riscă să piardă în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, după excluderea domnului judecător Cristi Danileț din magistratură, așa cum a pierdut și în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Și vicepreşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, marți, printr-o postare pe Facebook, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu această „decizie absurdă” a CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ, spunând că fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, lucrează deja la textul sesizării. În plus, Dan Barna a precizat că deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Cristi Danileț a fost chiar membru al CSM, între ianuarie 2011 –  ianuarie 2017, ales din partea judecătoriilor și are inclusiv experiență internațională.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult