Eduard Hellvig, decorat de președintele Iohannis după încheierea mandatului la șefia SRI: ”În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate”

Eduard Hellvig, decorat de președintele Iohannis după încheierea mandatului la șefia SRI: ”În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate”
Publicat: 03/07/2023, 13:24
Actualizat: 03/07/2023, 13:33

Eduard Hellvig a anunțat, luni, că își încheie mandatul la conducerea Serviciului Român de Informații, precizând că este vorba despre un gest ”sănătos pentru democrație” și că ”pietrificarea în funcţie nu este bună”.

Anunțul lui Eduard Hellvig a fost făcut în timpul unei declarații de presă – toate detaliile AICI – susținută la sediul central al SRI.

După acest anunț, președintele Klaus Iohannis a transmis că a luat act de retragerea lui Eduard Hellvig, precizând că – ”în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea SRI – l-a decorat pe acesta cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Comandor.

Președintele Iohannis a analizat, punctual, transformările din ultimii ani ale SRI, punctând că implicarea lui Eduard Hellvig a fost una esențială.

”Am luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o. Serviciul Român de Informații a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională.

Pe perioada mandatului domnului Hellvig, s-a realizat transformarea instituțională completă la nivel local și central a SRI. Prin cele două proiecte principale, REGIO și CENTRIO, s-a modificat structural maniera în care Serviciul Român de Informații se raportează la operațiuni – mai profesionist, mai integrat și mai puțin birocratic”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

”Tot sub conducerea Directorului Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități”

Klaus Iohannis, Președintele României

”La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide”

Președintele Klaus Iohannis a mai transmis că SRI s-a bucurat și de ”recunoașterea partenerilor euroatlantici”, o astfel de recunoaștere fiind datorată ”proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații”.

După retragerea lui Eduard Hellvig, SRI rămâne o ”o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant”, a mai punctat Klaus Iohannis.

”Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații.

La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare.

În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informații, am decis decorarea domnului Eduard Hellvig cu Ordinul Național «Steaua României» în grad de Comandor”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis.

Decretul de decorare a lui Eduard Hellvig

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 3 iulie 2023, decretul de decorare a lui Eduard Raul Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații.

”Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru excepționala implicare în reformarea și consolidarea pe baze moderne a Serviciului Român de Informații, ca structură permanent adaptată la noile cerințe și provocări de securitate, contribuind la recunoașterea excelenței acestei instituții de securitate a statului român în cadrul comunității interne și internaționale de informații, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Comandor domnului Hellvig Eduard Raul, director al Serviciului Român de Informații”, a precizat Administrația Prezidențială, prin intermediul unui comunicat de presă.


Citește și:

ANALIZĂ | Jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo: ”Cum a trăit elita rusă REBELIUNEA lui Evgheni Prigojin?”

PNL Sector 1 ACUZĂ un atac la siguranța energetică a bucureștenilor: ”Clotilde Armand lasă 20.000 de apartamente fără căldură și apă caldă”

Gabriela Firea spune că bucureștenii au fost mințiți: ”«Turcismele» lui Nicușor Dan sunt superbe! Cele de pe vremea mea erau «pericol public»!”

EXCLUSIV | Denunț la Parchet împotriva lui Damian Matei, ”omul lui Nicușor Dan” la PMB: ”Uzurparea funcției, fals intelectual, uz de fals” (DOCUMENT)

EXCLUSIV VIDEO | Crima comisă de Alex a șocat oamenii din comuna Calopăr, unde a crescut ucigașul lui Melis. Primar: ”Nu știm ce-a fost în capul lui”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU