Klaus Iohannis: „Încrederea oamenilor în Legislativ nu este la cele mai înalte cote”. Recomandarea președintelui pentru politicieni în noua sesiune parlamentară

Klaus Iohannis: „Încrederea oamenilor în Legislativ nu este la cele mai înalte cote”. Recomandarea președintelui pentru politicieni în noua sesiune parlamentară
Președintele Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidentială
Publicat: 01/09/2021, 18:36
Actualizat: 01/09/2021, 18:57

Președintele Klaus Iohannis consideră că provocările pandemiei de COVID-19 constituie un prilej pentru clasa politică să demonstreze că și lucrează în interesul cetățenilor, nu doar face promisiuni în timpul campaniilor electorale.

Șeful statului a transmis politicienilor, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, să se reîntoarcă la agenda cetățeanului și să se asigure că își respectă promisiunile din campaniile electorale.

Dificilul context epidemiologic este un prilej pentru clasa politică să arate că o preocupă binele cetețenilor, a spus Klaus Iohannis. „Un procent cât mai ridicat de vaccinare e populației este esențial pentru a putea sper în continuare la o îmbunătățire a situației din punct de vedere epidemiologic. Vedem cum varianta Delta, mult mai contantagioasă, duce la o accelerare a ratei de infectare, inclusiv în țara noastră. Un context dificil, care însă poate fi și o bună oportunitate pentru clasa politică de a demonstra că are maturitatea, voința și responsabilitatea de a garanta siguranța și prosperitatea românilor”, a spus președintele.

„Încrederea oamenilor în Legislativ nu este la cele mai înalte cote, o problemă cronică, acutizată de-a lungul anilor, pe fondul discrepanței între promisiunile asumate de politicieni în campaniile electorale și rezultatele lor la final de mandat. Tocmai de aceea, reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să reprezinte linia directoare a activității parlamentare în sesiunea care a debutat astăzi”, a spus șeful statului.

„Un Parlament cu un nivel scăzut de credibilitatea afectează însăși construcția democratică a țării”, a declarat președintele României.

Șeful statului a făcut apel la toate partidele politice să pună în aplicare ce au promis și să dea dovadă de responsabilitate. „Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid”, a declarat Klaus Iohannis.

„Dincolo de viziunile diferite, firești, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români. De aceea, îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație. Și când spun democrație, mă refer și la un mod democratic de funcționare în primul rând în propriile formațiuni politice”, a subliniat șefu statului.

„Știu că în coaliție există multă dorință de a guverna bine și multe intenții lăudabile. O parte dintre rezultate se văd deja. Însă mai sunt destule de învățat din ce nu a mers bine în ultimii ani. Inclusiv opoziția are multe de învățat și noi, cu toții, trebuie să fim mai implicați să livrăm rezultate și să ducem la capăt reformele pe care le-am promis”, a spus șeful statului.

Declarațiile președintelui, care au debutat la ora 18:00, vin în contextul tensiunilor dintre partenerii de Coaliție PNL și USR PLUS, după introducerea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a proiectului de act normativ de aprobare a Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Ca urmare a deciziei, copreședintele  USR PLUS Dacian Cioloș care a declarat că miniștrii formațiunii sale politice se vor retrage din Guvern. În replică, premierul spune că proiectul de dezvoltare va trece, în timp ce „amenințările privind părăsirea Coalției vin și pleacă” .

Ședința de Guvern, începută la ora 11:00, a fost suspendată și amânată pentru ora 19:00.

Copreședinții URS PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, au decis să nu participe la continuarea discuțiilor la Palatul Victoria de miercuri seară. Ei au anunțat că vor convoca o ședință a coaliției pentru joi, în care vor decide cum vor proceda în continuare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...