Soldații ruși au furat până și ventilatoarele din spitale. Oficiali din Mariupol: ”În loc să își dezvolte medicina, Rusia îi jefuiește pe alții”

Soldații ruși au furat până și ventilatoarele din spitale. Oficiali din Mariupol: ”În loc să își dezvolte medicina, Rusia îi jefuiește pe alții”
Mariupolul, bombardat de mai multe săptămâni | Foto - Profimedia
Publicat: 30/04/2022, 13:01
Actualizat: 30/04/2022, 13:03

Asediul orașului Mariupol din Ucraina durează de săptămâni întregi, zeci de mii de persoane fiind blocate în orașul port cu o importanță strategică incontestabilă. Din păcate, în momentul de față, cea mai mare parte a infrastructurii civile a fost distrusă din cauza bombardamentelor nemiloase ale armatei.

Soldații ruși sunt acuzați de crime de război, iar ucrainenii dezvăluie că au existat atrocități aproape inimaginabile în toate localitățile care s-au aflat, temporar, sub ocupația rusească.

La Mariupol, potrivit Mediafax, autoritățile îi acuză pe soldații ruși că au furat ventilatoarele din spitalele din oraș, aparatele fiind utilizate în tratamentul pacienților grav bolnavi.

”Acum, aceste echipamente sunt cele pe care ocupanții ruși le exportă pe teritoriul lor”

Reprezentanții Consiliului municipal din Mariupol îi acuză pe ruși că au furat ventilatoarele din spitale, adăugând că acestea erau ”extrem de necesare în tratamentul pacienților grav bolnavi”. 

Potrivit acestora, Rusia recurge și la jafuri, nu numai la bombardamente, tortură și violuri.

”Numai în spitalele din Mariupol existau 60 de ventilatoare. Acum, aceste echipamente sunt cele pe care ocupanții ruși le exportă pe teritoriul lor. În loc să își dezvolte medicina, Rusia îi jefuiește pe alții”, au declarat oficiali ucraineni.

Vadym Boychenko, primarul orașului, spune că orașul a trăit o dezvoltare continuă timp de 8 ani, iar sistemul medical a benficiat de o atenție deosebită. După ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în Mariupol au fost uciși peste 20.000 de oameni, iar primarul localității acuză armata rusă de crime de război.

”Timp de 8 ani am dezvoltat sistematic fiecare sferă din Mariupol. O atenție deosebită a fost acordată domeniului medical. Dar nu numai că armata rusă ne-a distrus orașul și a ucis peste 20.000 de locuitori din Mariupol, dar a început să jefuiască și ceea ce a supraviețuit. Acesta este un jaf și o crimă de război”, a mai declarat primarul orașului Mariupol, Vadym Boychenko, potrivit sursei citate.

Genocid în Mariupol

Primarul din Mariupol compară masacrul din Mariupol cu masacrul nazist de la Babyn Yar, acolo unde peste 30.000 de evrei ucraineni au fost executați sistematic în două zile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

”Putin îi distruge pe ucraineni. El a ucis deja zeci de mii de civili în Mariupol”, a declarat Boychenko. ”Acest lucru necesită o reacție puternică din partea întregii lumi civilizate. Orice trebuie să oprească genocidul”.

Luptătorii ucraineni au refuzat să depună armele și să se supună mașinii de război rusești din prima zi în care Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, sub pretextul unei ”operațiuni militare speciale”.

Soldații și cetățenii ucraineni s-au refugiat într-o oțelărie, dar președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor să nu ia cu asalt instalația. În ciuda rezistenței, Putin revendică victoria în orașul-port.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase