LIVE | Război în Ucraina, ziua 215: Moldovenii care pleacă să lupte de partea Rusiei riscă să rămână fără cetețenie / Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul din Belarus, Alexander Lukașenko / SUA avertizează că vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește arme nucleare

LIVE | Război în Ucraina, ziua 215: Moldovenii care pleacă să lupte de partea Rusiei riscă să rămână fără cetețenie / Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul din Belarus, Alexander Lukașenko / SUA avertizează că vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește arme nucleare
Președintele rus Vladimir Putin / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26/09/2022, 15:00
Actualizat: 26/09/2022, 16:03

Statele Unite și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește o armă nucleară tactică în Ucraina, spune consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, reafirmând răspunsul anterior al Casei Albe privitor la îngrijorările tot mai mari că amenințările lui Vladimir Putin ar putea să se concretizeze. Între timp, protestele împotriva ordinului de mobilizare militară parțială emis de Vladimir Putin par să continue în republica rusă Daghestan, cu videoclipuri care arată conflicte între poliție și participanții la miting.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente din cea de-a 215-a zi de război

UPDATE ORA 16:00 – Raport ONU: Forțele ruse au violat și torturat copii în Ucraina

Trupele ruse au violat și torturat copii în Ucraina și au executat cu brutalitate un „număr mare” de civili, fapte care constituie „crime de război”, se arată într-un raport prezentat de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Comisia Internațională Independentă de Anchetă privind Ucraina, înființată în luna martie și formată din experți internaționali, a prezentat concluziile acestui raport vineri la Geneva, descriind o listă lungă de abuzuri și atrocități comise de forțele ruse în timpul războiului din Ucraina. Citește mai mult…

UPDATE ora 15:00 – Şeful AIEA face apel la consultări în această săptămână vizând instituirea unei zone de protecţie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat luni gata să se deplaseze în Ucraina şi Rusia în această săptămână pentru „a continua consultările” vizând instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Acest război trebuie să înceteze. Dar înainte de asta trebuie să facem tot ce este în puterea noastră pentru a evita un accident nuclear care ar adăuga o tragedie suferinţei”, a declarat Rafael Grossi în deschiderea conferinţei generale anuale a AIEA de la Viena.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de trupele ruseşti de pe 4 martie, la puţin timp după invadarea Ucrainei, şi a fost vizată în numeroase rânduri de bombardamente în ultimele luni.

„Este dificil de crezut dar adevărat”, a subliniat şeful AIEA, care s-a deplasat la faţa locului în septembrie şi dispune de doi experţi la Zaporojie. „Dacă se întâmplă ceva, nu vom putea blama o catastrofă nucleară, ci propria noastră inacţiune”, a adăugat el.

Rafael Grossi doreşte instituirea unei zone de securitate în jurul sitului, cu un angajament al celor două părţi „de a nu ataca sau bombarda centrala”.

AIEA: Situația de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 13:00 – Republica Moldova ia în calcul retragerea cetățeniei pentru persoanele care pleacă să lupte de partea Rusiei

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că țara sa le poate retrage cetățenia celor care pleacă la lupta pentru Rusia în Ucraina, potrivit Reuters.

Sandu a spus că există riscul ca unele persoane cu dublă cetățenie moldovenească și rusă să fie chemate la luptă.

„Pentru a preveni acest lucru, analizăm posibilitatea aplicării procesului de retragere a cetățeniei moldovenești pentru acele persoane (cu pașapoarte rusești) care luptă de partea agresorului”, a spus Sandu.

„De asemenea, ne uităm la posibilitatea de a face pedeapsa mai aspră pentru cetățenii moldoveni (fără pașapoarte rusești)… care se află în rândurile forțelor armate ale agresorului”, a spus ea.

UPDATE ora 12:00 – Un oligarh rus dezvăluie adevăratul motiv pentru care a înființat grupul paramilitar Wagner în 2014

Un om de afaceri rus apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin, recunoaşte luni că a înfiinţat, în 2014, grupul paramilitar Wagner, cu scopul de a lupta în Ucraina, şi recunoaşte, de asemenea, prezenţa acestuia în Africa şi America Latină.

Prigojin afirmă într-o postare pe reţele de socializare ale întreprinderii sale -Concord- că a fondat acest grup cu scopul de a trimite combatanţi competenţi în Donbas, în estul Ucrainei, în 2014.

”Atunci, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioţi care a luat numele de Grupul Tactic de Batalion Wagner”, declară el în acest comunicat. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 11:00 – Un europarlamentar cere înființarea unui tribunal special pentru „criminalii de la Kremlin”

Un europarlamentar cere înființarea unui tribunal special pentru „criminalii de la Kremlin”. „Dacă nu se pune capăt măcelului făcut de Putin acum, va fi prea târziu”, afirmă Eugen Tomac.

„Pentru a opri agresiunea rusă este necesar, dar absolut necesar, să fie creat urgent un Tribunal special pentru judecarea tuturor celor responsabili de acest război”, afirmă eurodeputatul.

Eugen Tomac susține că „Putin nu se va opri la atacul asupra Ucrainei”. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 10:00 -Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, la Soci, în Rusia

Cei doi au vorbit despre exodul de tineri după anunțul mobilizării parțiale anunțat de Putin săptămâna trecută.

„Lăsați-i să fugă… Nu mi-am făcut niciodată griji pentru asta. Ei vor cere să se întoarcă… Trebuie doar să decideți ce să faceți cu ei”, i-a spus Lukașenko liderului de la Kremlin.


UPDATE ora 09:00 – Proteste masive în Daghestan împotriva mobilizării impuse de Vladimir Putin

Protestele împotriva ordinului de mobilizare militară parțială emis de Vladimir Putin par să continue în republica rusă Daghestan, cu videoclipuri care arată conflicte între poliție și participanții la miting.

Imagini video postate pe rețelele de socializare arată poliția arestând demonstranți care protestează împotriva ordinului de a trimite în armată încă 300.000 de ruși pentru a fi folosiți în războiul din Ucraina.

UPDATE ora 08:00 – SUA avertizează că vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește arme nucleare

Statele Unite și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește o armă nucleară tactică în Ucraina, spune consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, reafirmând răspunsul anterior al Casei Albe privitor la îngrijorările tot mai mari că amenințările lui Vladimir Putin ar putea să se concretizeze.

„Am comunicat direct, privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv și am spus clar și specific ce va implica acest lucru”, a declarat Jake Sullivan, citat de The Guardian. 

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani