LIVE | Război în Ucraina, ziua 226. Vladimir Putin își sărbătorește ziua de naștere / Forțele ucrainene au recucerit o parte din Kherson / Joe Biden vorbește despre riscul unui „Armageddon” nuclear

LIVE | Război în Ucraina, ziua 226. Vladimir Putin își sărbătorește ziua de naștere / Forțele ucrainene au recucerit o parte din Kherson / Joe Biden vorbește despre riscul unui „Armageddon” nuclear
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 07/10/2022, 08:45
Actualizat: 07/10/2022, 22:32

În timp ce Vladimir Putin aniversează împlinirea a 70 de primăveri, Joe Biden avertizează cu privire la un „Armageddon” nuclear, o criză fără precedent.

UPDATE ora 22:20 – Casa Albă, clarificări despre ”Armaghedonul” nuclear invocat de Biden: ”Nu există indicii că Rusia pregăteşte vreun atac nuclear iminent”

Administraţia americană nu are indicii că Rusia ar pregăti utilizarea ”în mod iminent” a unei arme nucleare în războiul din Ucraina, a anunţat vineri seară Casa Albă, subliniind totodată că Statele Unite nu au deocamdată în plan să modifice configuraţia de apărare strategică.

„Nu avem motive să ajustăm poziţionarea nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia pregăteşte să utilizeze în mod iminent arme nucleare”, a declarat vineri seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de cotidianul Le Monde.

UPDATE ora 17:50 De unde proveneau dinții prezentați de ucraineni ca dovezi ale torturii armatei ruse

În urmă cu câteva zile, o imagine venită din Ucraina a îngrozit mii de oameni. Fotografia prezentată pe o rețea de socializare de Ministerul Apărării din Ucraina, sub explicația ”Un mini Auschwitz”, reprezentând o cutie de dinți ce păreau a fi smulși, s-a viralizat rapid, fiind preluată de presa din întrega lume.

Însă, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Reporteri de la publicația germană Bild au mers chiar în localitatea în care s-a făcut descoperirea macabră. Aceștia au ajuns miercuri în satul eliberat Pisky-Radkivski din regiunea Harkov și au găsit victime care au confirmat că au fost torturate de soldații ruși.

UPDATE ora 12:37 – Statele Unite anunță că sunt pregătite să ajungă la o soluție diplomatică cu Rusia privind conflictul din Ucraina

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a declarat joi că Statele Unite sunt „pregătite” să găsească, împreună cu Rusia, o soluție diplomatică în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

În același timp, șeful diplomației americane și-a exprimat regretul cu privire la faptul că autoritățile de la Moscova merg „în direcția opusă”.

UPDATE 11.00. Kadîrov, cadou de ziua lui Putin

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, proaspăt devenit general, a anunțat ample ceremonii pentru aniversarea zilei de naștere a președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 8.30. Biden: Putin nu glumește!

Președintele american Joe Biden a declarat că omologul rus Vladimir Putin este „un tip pe care îl cunosc foarte bine” și nu glumește când a spus că va folosi armele nucleare tactice sau biologice, chimice.

În perspectiva unui Armageddon, Biden a spus că este cea mai acută criză de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba încoace.

Acesta a sugerat că amenințarea din partea lui Putin este reală.

UPDATE 8.15. Vladimir Putin împlinește vineri 70 de ani

Un expert rus spune că președintele are o stare de sănătate precară și nu va ezita să folosească armele nucleare tactice, deoarece „vrea să ia toată lumea cu el în mormânt”.

UPDATE 8.00. Zelenski, mesaj pentru Rusia: Nu puteți câștiga războiul

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis conducerii Rusiei că nu poate câștiga războiul, în timp ce Kievul a înregistrat mai multe victorii pe câmpul de luptă, în Kherson (unde a recucerit 500 kmp).

Zelenski a mulțumit trupelor ucrainene pentru succesul obținut în recuperarea a zeci de așezări în sudul Ucrainei, în Kherson. El a spus că „vor fi mai multe” câștiguri care vor urma.

UPDATE 7.00. Kremlinul l-a acuzat pe Zelenski că a cerut un război mondial

Zelenski a îndemnat Occidentul să „dea dovadă de putere” în urma anexării a 4 regiuni ucrainene de către Putin.

El a spus că, dacă reacția lumii este slabă acum, Rusia va veni cu o nouă escaladare. Kremlinul afirmă acum că aceste comentarii sunt un „apel la începerea unui război mondial”.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase