LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 105: Volodimir Zelenski: Iarna viitoare va fi cea mai dificilă din ultimii 30 de ani/ Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 105: Volodimir Zelenski: Iarna viitoare va fi cea mai dificilă din ultimii 30 de ani/ Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa Foto: Facebook
Publicat: 08/06/2022, 11:00
Actualizat: 08/06/2022, 16:21

Luptele dintre Ucraina și Rusia ajung, miercuri, în ziua cu numărul 105. Zelenski avertizează că urmează „cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie. În regiunea estică Donbas, trupele ucrainene sunt blocate în lupte aprige de stradă cu forțele ruse la Severodonețk, în timp ce alte orașe se confruntă cu atacuri aeriene tot mai mari. Rusia susține că a deschis un coridor terestru către Crimeea ocupată de ruși, permițând civililor să treacă prin teritoriul ucrainean de est. Aproape 600 de persoane sunt „deținute în camere de tortură” în Herson, spune un oficial ucrainean.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:45 – Banca Mondială a aprobat o nouă finanțare, de 1,5 miliarde de dolari, pentru Ucraina

Consiliul de conducere al Băncii Mondiale a aprobat marți o finanțare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta la plata salariilor unora dintre angajații din sectorul de stat.

UPDATE ora 12:50 – Serghei Lavrov: Este responsabilitatea Ucrainei să demineze porturile pentru a putea exporta produse agricole

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că în acest moment îi revine Ucrainei să rezolve problema reluării transporturilor de cereale, prin deminarea porturilor de la Marea Neagră.

Serghei Lavrov: Este responsabilitatea Ucrainei să demineze porturile pentru a putea exporta produse agricole
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 11:20 – Ministerul rus de Externe aplică sintagma ”Hoțul strigă: Hoții!”

Ministerul rus de Externe a întocmit și dat publicității un raport consistent al cărui titlu este sugestiv – ”Despre încălcarea drepturilor cetățenilor și compatrioților ruși în țări străine” -, numai că se dovedește a fi, totodată, și o perdea de fum. Cum Kremlinul ”strălucește” la capitolul ”dezinformare”, este lesne de observat că Moscova îndreaptă un deget acuzator către țările considerate ”neprietenoase” și consideră că drepturile fundamentale ale cetățenilor ruși sunt încălcate. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 11:00 – Gigantul IBM a anunțat că vrea să înceteze operațiunile din Rusia

Gigantul IBM a anunțat că vrea să înceteze operațiunile din Rusia și a început să-și concedieze personalul, ca răspuns la invazia în curs a Ucrainei, potrivit unui document trimis personalului companiei săptămâna trecută, transmite Reuters.

UPDATE ora 10:00 – Angela Merkel, despre politica Germaniei față de Rusia și Ucraina: „Nu am de ce să mă învinovățesc”

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat marți că a încercat din răsputeri, atunci când era în funcție, să evite ca situația tensionată din Ucraina să se transforme într-un război în toată regula.

UPDATE ora 09:00 – Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei

Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei, precum şi muniţie şi piese de schimb, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Oslo, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

”Din raţiuni de securitate, guvernul norvegian a aşteptat pentru a anunţa în mod public această donaţie. Este posibil să nu anunţăm sau să facem comentarii despre donaţii viitoare”, indică o declaraţie a ministerului citat.

Norvegia este membră a Alianţei Nord-Atlantice

UPDATE ora 8:00 – Aproape 600 de persoane sunt „deținute în camere de tortură” în Herson – oficial ucrainean

Ucraina a acuzat armata rusă că a răpit locuitori din regiunea Herson, în sudul țării, și îi ține în „camere de tortură”, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

„Potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reținute în subsoluri special amenajate, în camere de tortură, în regiunea Herson”, a declarat Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, într-un briefing.

Aproximativ 300 de persoane se află „în beciuri” în orașul Kherson, iar restul în alte localități din regiune, a declarat Tacheva, potrivit agenției de presă de stat ucrainene Ukrinform.

Ei sunt deținuți în condiții inumane și torturați, spune Tamila Tacheva.re zbura spre Serbia, scrie The Guardian.

UPDATE ora 07:00 – Trupurile a 210 soldaţi ucraineni care au murit la Mariupol au fost repatriate de Ucraina

Cadavrele a 210 soldaţi ucraineni care au murit la Mariupol au fost repatriate de Ucraina, potrivit Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, transmite CNN, citată de News.ro.

„Procesul de repatriere a corpurilor apărătorilor căzuţi la Mariupol este în curs de desfăşurare”, datorită eforturilor depuse de Statul Major de Coordonare a Tratamentului prizonierilor de război, se arată în comunicat.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 06:00 – Bătălia din estul Ucrainei face ravagii, Zelenski promite să recucerească teritorii

Forțele ucrainene s-au străduit să își mențină pozițiile în luptele sângeroase de stradă din orașul Sievierodonetsk, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că situația este dificilă, promițând, de asemenea, să recupereze terenul pierdut.

Reuters raportează că bătălia pentru orașul industrial se dovedește a fi crucială, Rusia concentrându-și forța ofensivă în speranța de a atinge unul dintre obiectivele sale declarate – capturarea completă a provinciei Luhansk în numele separatiștilor rusofoni.

„Trebuie să eliberăm complet întregul nostru teritoriu”, a declarat Zelenski, prin legătură video la un eveniment găzduit marți de ziarul britanic Financial Times, transmite MEDIAFAX.

Întrebat despre comentariile lui Emmanuel Macron din Franța, care a spus că este important să nu „umilim” Moscova, interpretate în Ucraina ca implicând că unele cerințe trebuie acceptate, Zelenski a spus: „Nu vom umili pe nimeni, vom răspunde cu aceeași monedă”.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că apărătorilor le este greu să respingă atacurile ruse din centrul orașului Sievierodonetsk.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari