LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 88: Președintele Poloniei, discurs în Parlamentul de la Kiev: „Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul” / Rusia a trimis „Terminatorul” în luptă

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 88: Președintele Poloniei, discurs în Parlamentul de la Kiev: „Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul” / Rusia a trimis „Terminatorul” în luptă
Președintele Poloniei, Andrzej Duda / Sursă Foto: YouTube - Captură
Publicat: 22/05/2022, 15:00
Actualizat: 22/05/2022, 23:07

Duminică se împlinesc 88 de zile de când trupele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina. Rusia a interzis intrarea în țară a peste 900 de americani, inclusiv a președintelui Joe Biden și a secretarului de stat Antony Blinken. Forțele ruse au distrus podul Pavlograd dintre Severodonețk și Lysychansk din regiunea Lugansk, spune șeful ucrainean al administrației militare regionale. Peste 1.000 de apartamente și 11 instituții de învățământ au fost avariate în urma unei rachete rusești lansate asupra Lozova, în regiunea Harkov, potrivit primarului Serhiy Zelensky. Situația din Donbas este „extrem de dificilă”, cu armata rusă escaladând atacurile asupra Sloviansk și Severodonețk în ultimele zile, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei:

UPDATE ora 23:02 – Legea marțială, prelungită în Ucraina. Cât timp e valabil decretul semnat de președintele Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat – joi – un decret privind prelungirea cu trei luni a legii marţiale şi a perioadei de mobilizare în ţară în faţa posibilităţii ca războiul cu Rusia să se prelungească.

UPDATE ora 22:40 – Economistul desemnat de Vladimir Putin să salveze Rusia de la faliment. Cine este și cu ce se ocupă

În data de 9 mai, pe lângă participarea la parada militară din Piața Roșie, Vladimir Putin a semnat și un decret mult așteptat la Moscova, prin care urmăreşte să schimbe traiectoria războiului economic cu Occidentul, legând Rusia de China.

Numele celui care se va ocupa de acest aspect este un economist pe nume Maxim Oreşkin, are 39 de ani şi puţini oameni din străinătate au auzit de el.

Mai mult, el nu se află pe lista a aproape 1.000 de ruşi şi belarusi importanţi supuşi sancţiunilor UE. Doar Londra l-a vizat deja, în calitate de preşedinte al principalului radiodifuzor public rus, Pervyj Kanal („Primul Canal”).

UPDATE ora 15:00 – „Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul”, a declarat duminică preşedintele polonez în parlamentul ucrainean

Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul, a declarat duminică preşedintele polonez în parlamentul ucrainean, devenind primul lider străin care susţine un discurs în persoană în legislativul acestei ţări de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Kievul a exclus orice acord de pace care ar implica cedarea de teritorii şi a respins apelurile la un armistiţiu care ar implica rămânerea forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat, afirmând că asta nu ar face decât să dea timp Moscovei pentru a-şi reface forţele.

„Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său… nimic despre voi sau fără voi”, a spus Andrzej Duda, fiind ovaţionat în picioare în Verhovna Rada.

Duda a mai afirmat că comunitatea internaţională trebuie să-i ceară Rusiei să se retragă complet din Ucraina.

„Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice – fie şi un singur centimetru din teritoriul său – va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a spus Duda.

UPDATE ora 14:00 – Olena Zelenska, mesaj emoționant despre refugiați

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a postat în social media un mesaj în care subliniază că ucrainenii care au fugit din calea războiului se vor întoarce acasă şi le mulţumeşte polonezilor pentru prietenia arătată.

Zelenska a menţionat că Ucraina a avut ghinionul să aibă un vecin cum este Rusia, care îşi arată frăţia “cu rachete şi teroare”, dar şi norocul de a avea vecinul Polonia. ’Mă voi întoarce’. Aceste cuvinte sunt rostite în mod repetat de fiecare ucrainean care a fost nevoit să plece de acasă. Mă voi întoarce la şcoala mea. La cana mea din bucătărie. La castanii mei. La rude”, conform postării citate de News.ro.


UPDATE ora 13:00 – Volodimir Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente

Volodimir Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-și debloca porturile, spune președintele.

După o întâlnire cu premierul portughez António Costa, Zelenski acesta a declarat presei: „Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea”.

„Rusia a blocat aproape toate porturile și toate oportunitățile maritime de a exporta alimente – cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri. Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”, a afirmat Zelenski, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

El a adăugat că o modalitate de deblocare a porturilor ar fi prin intermediul unei soluții militare, care ar implica procurarea de noi arme de la aliați.

UPDATE ora 12:00 – Rușii au aruncat în lupta pentru Severodonetsk singura companie dotată cu blindate Terminator

Rușii au adus în luptă, pe axa Severodonetsk, singura companie care are în dotare „Terminator”, vehicule proiectate și construite cu scopul de a proteja tancurile principale de luptă, scrie HotNews.ro.

UPDATE ora 10:00 – Ucraina va deveni probabil o „federație” – oficial rus

Un politician rus și reprezentant desemnat de Vladimir Putin în regiunea anexată Crimeea afirmă că este puțin probabil ca Ucraina să continue să existe în forma sa actuală.

Georgy Muradov a sugerat că Ucraina va deveni probabil o federație sau un grup de state, relatează agenția de presă de stat rusă RIA, citată de Al Jazeera, transmite MEDIAFAX.

El a adăugat că nicio țară care se respectă pe sine nu ar tolera o încălcare flagrantă a drepturilor propriului popor în statele vecine, invocând argumentul pe care Moscova îl folosește în mod obișnuit pentru că a invadat Ucraina.

„Și cu atât mai mult dacă aceste încercări au ca rezultat exterminarea totală a oamenilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în ceea ce privește rușii și vorbitorii de limbă rusă din Ucraina, unde au trăit timp de secole în țara lor natală”, a spus el.

UPDATE ora 09:30 – Președintele Poloniei a ajuns în Ucraina

Andrzej Duda este primul lider de stat care se va adresa Parlamentului de la Kiev după ce Rusia a invadat Ucraina.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda / Sursă Foto: YouTube – Captură

UPDATE ora 09:00 – Oamenii aflați la un concert în Sankt Peterburg au scandat împotriva războiului

UPDATE ora 08:00 – Zelenski a cerut miniștrilor apărării din peste 40 de țări lansatoare multiple de rachete: „Nu trebuie să ne fie frică. Trebuie să ne unim!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ”Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS).

UPDATE ora 07:00 – Moscova ia în calcul un schimb de prizonieri ucraineni din regimentul Azov pentru a „recupera” un prieten al lui Putin

Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din regimentul ucrainean Azov luaţi prizonieri contra lui Viktor

Viktor Medvedciuk / Sursă Foto: Captură Video

, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki.

UPDATE ora 06:00 – VIDEO | Soldați ruși, filmați când își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, după un atac al ucrainenilor. Imaginile au devenit virale

Șase soldați ruși, aflați în două tancuri, au fost filmați cu o dronă în momentul în care își abandonează echipamentele și o iau la fugă pe câmp, după un atac al ucrainenilor. (Vezi video aici….)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?