LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 271: O echipă de experţi AIEA evaluează luni pagubele de la centrala nucleară Zaporojie / Rafael Grossi: „Rușii se joacă cu focul. Trebuie să se oprească imediat”

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 271: O echipă de experţi AIEA evaluează luni pagubele de la centrala nucleară Zaporojie / Rafael Grossi: „Rușii se joacă cu focul. Trebuie să se oprească imediat”
Centrala Zaporojie / Sursa foto: Twitter Maxar Technologies
Publicat: 21/11/2022, 12:44
Actualizat: 21/11/2022, 12:59

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va face luni o evaluare a centralei nucleare Zaporojie, după ce uzina a fost bombardată de mai mult de mai multe ori în weekend. Exploziile au deteriorat clădiri și echipamente, deși niciuna dintre lovituri nu a afectat siguranța și securitatea nucleară, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Șeful Agenției, Rafael Grossi, a spus că forțele din spatele bombardamentelor „se joacă cu focul”, adăugând că „trebuie să se oprească imediat”.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 12:30 – Începe conferința donatorilor pentru Republica Moldova

Aproximativ 45 de țări și instituții se întâlnesc luni la Paris la conferința donatorilor pentru Republica Moldova, țară care ar putea fi puternic destabilizată ca urmare a războiului din țara vecină, Ucraina.

Moldova a resimțit puternic efectele creșterii prețurilor la alimente și energie, dar și efectele miilor de refugiați ucraineni sosiți pe teritoriul său. De altfel, Moldova este țara cu cei mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor.

În mare măsură dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăți majore odată cu sosirea iernii, iar decizia Moscovei de a reduce aprovizionarea cu gaze naturale cu aproximativ 40% a afectat capacitatea țării de a furniza energie electrică.

Deși are legături puternice cu România, Republica Moldova este în continuare dependentă de resursele de gaze naturale furnizate de Gazprom, notează Reuters. Citește mai mult…

UPDATE ora 11:00 – Avertismentul unui general de top de la Pentagon: „America nu este la fel de avansată ca Rusia și China în ceea ce privește racheta hipersonică!”

Un general de top de la Pentagon transmite un puternic avertisment: America a rămas în urmă cu dezvoltarea militară și în prezent nu este la fel de avansată ca Rusia și China în ceea ce privește racheta hipersonică!

Cea mai teribilă armă a momentului pare a fi această rachetă imposibil de doborât de apărările antiaeriene. Iar Rusia și, recent, China, au testat-o cu succes și deja o au în dotarea forțelor armate.

(Citește mai multe detalii aici…)

UPDATE ora 10:00 – O echipă de experţi AIEA evaluează luni pagubele de la centrala nucleară Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va face luni o evaluare a centralei nucleare Zaporojie, după ce uzina a fost bombardată de mai mult de mai multe ori în weekend.

Exploziile au deteriorat clădiri și echipamente, deși niciuna dintre lovituri nu a afectat siguranța și securitatea nucleară, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică, citată de The Guardian.

Șeful Agenției, Rafael Grossi, a spus că forțele din spatele bombardamentelor „se joacă cu focul”, adăugând că „trebuie să se oprească imediat”.

„Bombardarea repetată la locul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) din Ucraina ieri seară și în această dimineață au deteriorat clădiri, sisteme și echipamente, unele dintre explozii având loc în apropierea reactoarelor”, a spus el.

AIEA: Situația de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 09:00 – Rusia a lansat aproape 400 de bombe în estul Ucrainei, spune Zelenski

Forțele ruse au lansat aproape 400 de rachete duminică în estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seara.

„Cele mai aprige bătălii, ca și înainte, sunt în regiunea Donețk. Deși luni sunt mai puține atacuri din cauza deteriorării vremii, numărul bombardamentelor rusești rămâne, din păcate, extrem de mare.

Regiunea Luhansk – încetul cu încetul mergem înainte cu bătăliile. Până acum, au existat aproape 400 de bombe în est de la începutul zilei”, a spus Zelenski.

Volodimir Zelenski – președintele Ucrainei | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 08:00 – O biserică a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar a fost distrusă de bombardamente

O biserică din regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei, care a supraviețuit Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, a fost „complet distrusă” de bombardamentele rusești, potrivit postului public ucrainean de televiziune Suspilne, citat de CNN.

Biserica Immaculatei Concepții a Sfintei Fecioare Maria, situată la aproximativ 43 de kilometri est de orașul Mykolaiv, „a fost mutilată de bombardamente, doar câțiva pereți au supraviețuit” și „nu mai există niciun acoperiș”, potrivit Suspilne, citat de Mediafax.

„Există o cameră mică în care au fost păstrate lucrurile noastre liturgice. În special, un potir pentru sângele Domnului”, a declarat preotul bisericii, părintele Oleksandr.

Înainte ca biserica să ia foc, unul dintre enoriași a ascuns icoanele și imaginile care se aflau în partea centrală.

„Am salvat cea mai mare parte a imaginilor, dar partea principală a fost distrusă de ploaie. Multe piese au fost distruse de șoarecii de câmp”, a declarat părintele Oleksandr.

Cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului nu au putut fi salvate. Acestea erau de mare valoare pentru enoriași, relatează Suspilne.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Război în Ucraina, ziua 270: Forțele armate ucrainene au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk/Rishi Sunak anunță un pachet militar de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina

Ziua 269 de război: Zelenski cere noi sancţiuni la adresa Rusiei și crede că un armistițiu doar ar înrăutăți situația/ SUA spune că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei

Ziua 268 de război: Armata rusă a bombardat din nou nord-estul și sud-estul Ucrainei/ Milioane de ucraineni au rămas fără curent electric/Zelenski cere din nou protejarea spațiului aerian al Ucrainei

Ziua 267 de război: În dezacord cu NATO, Volodimir Zelenski susţine în continuare că racheta care a căzut în Polonia era „rusească”/ Atacuri asupra orașelor Odesa și Dnipro

Ziua 266 de război. Volodimir Zelenski: Rusiei i se vorbeşte despre pace, ea răspunde cu rachete / Declaraţia finală a Summit-ului G20 critică războiul lansat de Rusia contra Ucrainei

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun