LIVE TEXT. Ziua 294 de război. Explozii la Kiev – Capitala Ucrainei, atacată cu drone de fabricație iraniană (VIDEO) / Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023, afirmă oficialii de la Kiev

LIVE TEXT. Ziua 294 de război. Explozii la Kiev - Capitala Ucrainei, atacată cu drone de fabricație iraniană (VIDEO) / Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023, afirmă oficialii de la Kiev
Explozii la Kiev / Sursa foto: Twitter EHA News
Publicat: 14/12/2022, 10:00
Actualizat: 14/12/2022, 15:05

Ziua 294 de război. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a afirmat că Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023. Potrivit lui Kuleba, Rusia nu a reuşit să recupereze impulsul după ce forţele ucrainene au preluat din nou controlul asupra Hersonului în noiembrie, dar Putin va insista asupra unui progres în scurt timp. 

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – „Putin a crezut că va diviza NATO”. Ce spune un fost ambasador SUA în România despre planurile liderului de la Moscova

Data de 24 februarie 2022 va rămâne ca una însângerată pentru poporul ucrainean, în acea zi Vladimir Putin începând războiul împotriva Ucrainei. Aproape 10 luni au trecut din acel moment, iar ofensiva împotriva țării vecine României continuă, mii de persoane, printre care și copii, pierzându-și viața.

James Rosapepe, fostul ambasador SUA în România, a declarat că, deși Vladimir Putin a crezut că va diviza NATO și va pune mâna pe Ucraina în 3 zile, s-a înșelat.

„Războiul se va termina atunci când Putin va decide că trebuie să se termine. În mod evident, poporul ucrainean, armata ucraineană, conducerea ucraineană au fost foarte puternici, NATO a fost foarte unit, România, Statele Unite au lucrat împreună foarte bine pentru a susţine Ucraina.

Citește continuarea aici….

UPDATE ora 14:00 – Judecătorii ucraineni sunt instruiți de englezi pentru a desfășura procese privind crime de război

Specialiștii din Marea Britanie îi instruiesc pe judecătorii ucraineni pentru a desfășura procese pentru crime de război împotriva militarilor ruși.

Un grup de 90 de judecători ucraineni participă la cursurile oferite de Marea Britanie. Ei sunt instruiți pentru a desfășura procese pentru crime de război împotriva militarilor ruși.

Primul grup de judecători a participat săptămâna trecută la sesiune într-un loc neprecizat din Ucraina. Alți judecători vor fi instruiți în lunile următoare.

Programul care costă 2,5 milioane de lire sterline a fost lansat deoarece se dorește ca marea majoritate a proceselor pentru crime de război să fie desfășurate în Ucraina de către judecători ucraineni.

Până în prezent, 14 militari ruși au fost condamnați, primul proces desfășurându-se în luna mai, scrie Mediafax.

UPDATE ora 12:00 – Zelenski a susţinut un discurs în Parlamentul Noii Zeelande. Este al doilea lider străin care face acest lucru

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut, miercuri, un discurs în faţa Parlamentului Noii Zeelande, devenind al doilea lider străin care a făcut acest lucru vreodată, scrie The Guardian.

„Anul acesta a arătat lumii întregi cât de mult se poate face, cu suficientă determinare şi cunoştinţe despre ceea ce trebuie făcut”, a spus el, citat de News.ro.

Preşedintele a cerut Noii Zeelande să impulsioneze pacea şi să se unească în jurul planului în 10 puncte pe care l-a prezentat la summitul G19. El a cerut în special Noua Zeelandă să contribuie la al optulea punct – protecţia mediului.

UPDATE ora 10:00 – Ucraina a doborât 10 drone de fabricație iraniană, miercuri dimineața, afirmă primarul Kievului.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, afirmă că Ucraina a doborât miercuri dimineață 10 drone de fabricație iraniană, notează Sky News, citat de Mediafax.

Vitali Klitschko a explicat că sistemele de apărare aeriană au lovit dronele Shahed la primele ore ale dimineții.

Doi martori au declarat pentru Reuters că orașul și regiunea din jurul acestuia au fost sub alertă de sirene de raid aerian timp de aproximativ 20 de minute înainte de explozii.

Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a declarat că sistemele de apărare antiaeriană au fost la lucru.

Parlamentarul ucrainean Oleksiy Goncharenko a declarat că se crede că au avut loc trei explozii.

De asemeena, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat că districtul central al orașului, Shevchenkivskyi, a fost lovit.

„Serviciile de urgență au fost trimise în zonă”, a declarat Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram.


UPDATE ora 07:00 – Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023, afirmă oficialii de la Kiev

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a afirmat că Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023, transmite Ukrinform, citat de News.ro.

Declaraţia a fost făcută, marţi, reporterilor dintr-un adăpost antiaerian din centrul Kievului.

Potrivit lui Kuleba, Rusia nu a reuşit să recupereze impulsul după ce forţele ucrainene au preluat din nou controlul asupra Hersonului în noiembrie, dar Putin va insista asupra unui progres în scurt timp.

„Cred că capacitatea Rusiei de a desfăşura o ofensivă de amploare ar putea fi restabilită undeva până la sfârşitul lunii ianuarie, februarie, dar asta este ceea ce încearcă să facă. În cel mai optimist scenariu [pentru Rusia], luând în considerare mobilizarea, recrutarea pe care au anunţat-o şi antrenarea noilor recruţi şi deplasarea armelor grele în întreaga ţară, cu siguranţă că ei încă mai păstrează speranţa că vor putea să străpungă liniile noastre şi să avanseze mai adânc în Ucraina”, a declarat Kuleba.

Potrivit acestuia, preocuparea imediată a Ucrainei este restabilirea electricităţii în întreaga ţară, după şase atacuri cu rachete care au fost lansate de Rusia începând cu 10 octombrie 2022.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 293 de război. Rusia pare că se află în situaţia în care este forţată să folosească bombe expirate, afirmă SUA / Volodimir Zelenski: Când se va termina războiul nu-mi doresc decât să văd marea şi să beau câteva beri

Ziua 292 de război. Cartierul general al grupului de mercenari Wagner din Rusia, distrus de trupele ucrainene / Cadavrul unui tânăr din Zambia, mort pe frontul din Ucraina, a fost repatriat

Ziua 290 de război. ONU: Rusia încearcă să obțină rachete balistice din Iran / Vladimir Putin: Moscova ar putea lua în considerare un atac preventiv pentru a dezarma un inamic

Ziua 289 de război în Ucraina. Putin: Bombardamentele vor continua / Kremlin: Totul depinde de Zelenski

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...