LIVE UPDATE. 31 de zile de război în Ucraina: Un nou locotenent general rus, ucis de trupele ucrainene/ Forțele ruse au preluat controlul asupra unui oraș în care locuiesc angajații de la centrala nucleară Cernobîl / Patru avioane de luptă Typhoon, trimise de Marea Britanie în România 

LIVE UPDATE. 31 de zile de război în Ucraina: Un nou locotenent general rus, ucis de trupele ucrainene/ Forțele ruse au preluat controlul asupra unui oraș în care locuiesc angajații de la centrala nucleară Cernobîl / Patru avioane de luptă Typhoon, trimise de Marea Britanie în România 
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26/03/2022, 00:33
Actualizat: 27/03/2022, 01:29

Forţele ruse au lansat atacuri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene, provocând „distrugerea semnificativă” a infrastructurii. Ucraina a lansat o contraofensivă asupra orașului Herson, din sudul țării, singurul centru urban important cucerit complet de forțele ruse, care acum este „disputat”, a declarat vineri un înalt oficial al Pentagonului. Cu toate acestea, locuitorii spun că orașul rămâne sub controlul total al Rusiei. Președintele francez Emanuel Macron a anunțat vineri seara că va avea o nouă discuţie cu  Vladimir Putin în următoarele 48 până la 72 de ore, pentru a stabili detaliile unei operaţiuni umanitară de evacuare a oraşului asediat Mariupol.

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE 22:55 – Președintele Joe Biden a ținut un discurs istoric, sâmbătă seara, la Castelul Regal din Varșovia, cu ocazia vizitei sale în Polonia.

Liderul de la Casa Albă s-a referit la eforturile disidenţilor care au condus la revoluţiile din anticomuniste din Europa Centrală şi de Est, la prăbuşirea Cortinei de Fier şi la destrămarea Uniunii Sovietice.

„Un dictator care încearcă să reconstruiască un imperiu nu va şterge niciodată iubirea oamenilor penru libertate. Brutalitatea nu va distruge niciodată libertatea. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”, a subliniat Joseph Biden, apreciind că „acest om”, Vladimir Putin, „nu poate rămâne la putere”.

UPDATE 21:00 – Trupele ruse au intrat, sâmbătă, în Slavutici, o localitate situată lângă Cernobîl, a anunțat administratorul regiunii Kiev, Oleksandr Pavliuk, informează CNN.

Potrivit acestui, soldații au tras focuri de armă în aer și au aruncat grenade cu efect paralizant pentru a dispersa un protest al localnicilor. Pavliuk a mai spus că trupele ruse l-au răpit pe Iuri Fomicev, primarul orașului.

Edilul, care făcuse apel la locuitori să vină la protest în centrul orașului, a anunțat că apărătorii orașului au fost copleșiți numeric și că există morți de partea ucraineană.

UPDATE 20:30 – Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu (66 de ani), a apărut public, sâmbătă, după o absenţă de aproape două săptămâni care a alimentat întrebări cu privire la eforturile Kremlinului de a-l înlătura din post.

Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă o înregistrare video în care Serghei Şoigu conduce o reuniune consacrată bugetului înarmării.

Aceste imagini nu sunt datate, însă ministerul vorbeşte despre o reuniune cu ministrul rus al Finanţelor care, potrivit agenţiilor ruse de presă, a avut loc vineri.

UPDATE 16:10 – Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, a decis să instituie din nou stare de asediu în Kiev, în a 31-a zi a războiului din Ucraina.

Astfel, locuitorii sunt rugați să stea adăpostiți până luni, 28 martie, informează Antena 3.

UPDATE 15:00 – Ucraina a primit promisiuni suplimentare de securitate din partea Statelor Unite

„Am primit promisiuni suplimentare din partea Statelor Unite cu privire la modul în care va evolua cooperarea noastră în domeniul apărării”, a declarat, sâmbătă, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, citat de The Guardian.

Sursa: AP/ Mediafax Foto

UPDATE ora 14:07 – Generalul rus Yakov Rezantsev a fost ucis în Ucraina

Un alt general rus, locotenentul general Yakov Rezantsev, a fost ucis într-un atac, în apropierea orașului Herson, din sudul Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei, conform BBC.

Un oficial occidental spune că este al șaptelea general care moare în Ucraina și al doilea locotenent general – cel mai înalt grad din armata rusă.

Presa ucraineană relatează că generalul a fost ucis la baza aeriană Chornobaivka, pe care Rusia o folosește ca post de comandă și a fost atacată de armata ucraineană de mai multe ori.

Sursa: Profimedia

UPDATE ora 14:00 – Forțele ruse au preluat controlul asupra unui oraș în care locuiesc angajații de la centrala nucleară Cernobîl

Informația a fost transmisă de guvernatorul regiunii Kiev și citată de Reuters.

UPDATE ora 13:44 – „Lunetiștii trag în noi ca și cum ar fi în safari. Dacă nu murim împușcați, atunci murim de foame”. Mărturii cutremurătoare din „infernul” din Mariupol

Focuri de armă, rachete și lunetişti. Mariupol, oraș din sudul Ucrainei, este asediată de trupele lui Vladimir Putin de mai bine de o lună. În mijlocul iadului, oamenii sunt prinși în capcană. Nu au curent electric, apă sau mâncare. (Citește continuarea poveștii aici….)

UPDATE ora 13:07 – Joe Biden a ajuns Varșovia. Șeful SUA, întrevedere cu oficiali ucraineni

Președintele american Joe Biden a ajuns la Palatul Prezidențial din Varșovia pentru discuții cu omologul său, președintele polonez Andrzej Duda. Dialogul se va concentra pe invazia Rusiei în Ucraina, scrie The Guardian.

Biden a susținut că „lumea liberă” se opune invaziei Ucrainei de către Rusia și că există o unitate între marile economii cu privire la necesitatea de a-l opri pe Vladimir Putin.

Călătoria sa la Varșovia include întâlniri cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba și cu ministrul apărării Oleksii Reznikov – prima sa întâlnire față în față cu oficiali ucraineni aflați la comandă, de la începutul războiului.

Sursa: Profimedia

UPDATE ora 12:00 – Marea Britanie va trimite patru avioane Typhoon la baza Mihail Kogălniceanu, anunță ministerul Apărării de la Londra.


UPDATE ora 10:08: „Lui Putin nu-i pasă de soarta ta, știi asta”. Mesajul primit de Lukașenko de la un fost lider de stat

Fostul lider al Georgiei, Mihail Sakașvili, aflat, în prezent, în închisoare, l-a avertizat pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, cu privire la intrarea sa în luptă cu Ucraina, ca aliat al Rusiei. „Dacă trimiți trupe în Ucraina, nu vei mai fi la putere în cel mult o lună”, a scris Mihail Sakașvili, pe Twitter.

UPDATE ora 10:00 – 136 de copii au fost uciși în timpul invaziei ruse, anunță Procuratura ucraineană

136 de copii au murit, în Ucraina, în cele 31 de zile de la începutul invaziei rusești, a anunțat sâmbătă biroul procurorului general al Ucrainei într-un mesaj pe aplicația Telegram.

64 de copii au fost uciși în regiunea Kiev și alți 50 de copii au murit în regiunea Donețk, conform sursei menționate, citată de Reuters.

Alți 199 de copii au fost răniți.

UPDATE ora 09:00 – Aproape 9.000 de ucraineni au intrat în România în 24 de ore

Peste 8.000 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România. Numărul este mai mic decât cel înregistrat în ziua precedentă, conform unui comunicat al Poliției de Frontieră.

În cursul zilei de vineri, prin punctele de frontieră au intrat în România 63.945 de persoane, dintre care 8.675 sunt cetăţeni ucraineni, în scădere cu 13,2% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.362 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 18,3 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.684 de cetățeni ucraineni (scădere cu 7,6 %).

De la izbucnirea războiului, în 24 februarie, până la data de 25 martie 2022, la ora 24.00, în România au intrat 546.223 de cetăţeni ucraineni.

UPDATE ora 08:00 – 50 de camioane cu ajutoare, trimise de Franța la Suceava în acest weekend

Două mari convoaie franceze cu ajutoare, constând în 50 de camioane, ajung în acest weekend la centrul logistic de la Suceava.


UPDATE ora 05:31 – Apel emoționant al comunității științifice în revista Science: Interzicerea colaborării cu oamenii de știință ruși, un regres major pentru toate domeniile științei

Cinci oameni de știință occidentali au publicat o scrisoare prin care le solicită factorilor de decizie din SUA și restului comunității științifice să nu îi sancționeze pe toți oamenii de știință ruși ca răspuns la invazia Ucrainei.

UPDATE ora 04:35 – Joe Biden a mâncat pizza și și-a făcut selfie cu militarii americani din Polonia

Preşedintele american Joe Biden i-a vizitat vineri pe militarii americani dislocaţi în Polonia, în apropiere de frontiera cu Ucraina. El a mâncat pizza împreună cu militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA, desfăşuraţi în Polonia pentru a consolida flancul estic al NATO după invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ora 03:35 – Oficial american: Mexicul adăpostește cel mai mare număr de spioni ruşi din lume

Mexic adăpostește cel mai mare număr de spioni ruşi din lume în aceste vremuri de război în Ucraina, a denunţat un ofiţer american de rang înalt, o declaraţie nici confirmată, nici infirmată vineri de preşedintele mexican din stânga naţionalistă, Andres Manuel Lopez Obrador.

UPDATE ora 02:55 -Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă asupra orașului Herson, din sudul țării, singurul centru urban important cucerit complet de forțele ruse, care acum este „disputat”, a declarat vineri un înalt oficial al Pentagonului. Cu toate acestea, locuitorii spun că orașul rămâne sub controlul total al Rusiei.

„Ucrainenii încearcă să recupereze Herson. Nu putem spune exact cine deține controlul asupra Hersonului, dar adevărul este că nu mai este sub controlul Rusiei la fel de ferm ca înainte”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului.

Însă, potrivit CNN, care citează patru locuitori ai orașului, Herson, deasemena sub protecția anonimatului, orașul rămâne sub controlul total al Rusiei.

UPDATE ora 02:11 – Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, însă subliniază că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie.

E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate. Ar trebui să facem două lucruri. În primul rând să facem o campanie de informare privind utilizarea corectă a acestor pastile. Nu se iau preventiv”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.

UPDATE 00:55 – Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară legea care pedepsește cu până la 15 ani de închisoare pe cei care difuzează „informații mincinoase” cu privire la acțiunile Moscovei în străinătate, o nouă armă represivă în arsenalul rus pentru controlul informaţiilor despre agresiunea sa militară în Ucraina

Acest text, a cărui promulgare prezidențială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte „difuzarea publică de informaţii intenţionat false sub acoperirea unor informaţii fiabile” cu privire la „activităţile organelor statului rus în afara teritoriului rus”, relatează Agerpres.

UPDATE 00:36 -Interpolul a anunţat vineri că a desfăşurat o echipă de sprijin operaţional în Republica Moldova, la cererea acestei ţări care se confruntă cu un aflux de refugiaţi de la ofensiva rusă în Ucraina.

Desfăşurată în capitala Chişinău şi în diverse tabere de refugiaţi, această misiune formată din experţi vizează ”să ofere un sprijin pe teren forţelor de ordine şi agenţiilor umanitare care gestionează afluxul mare de refugiaţi din Ucraina”, precizează organizaţia internaţională de cooperare poliţienească într-un comunicat.

Copiii şi minorii neînsoţiţi sunt deosebit de vulnerabili” la acest trafic, avertizează organizaţia.

UPDATE 00:03 – Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua în următoarele zile o operaţiune umanitară de evacuare a oraşului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmite AFP.

„Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol. Voi avea în decurs de 48 până la 72 de ore o nouă discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin pentru a stabili detaliile acesteia şi a securiza modalităţile”, a declarat Emmanuel Macron la finalul unui summit european la Bruxelles, potrivit Agerpres.

„Sper să reuşesc să implic în această operaţiune un număr maxim de părţi interesate”, a continuat preşedintele francez, subliniind că este „în măsură” să efectueze această evacuare „chiar următoarele zile”.

UPDATE 00:00 – Armata ucraineană a anunţat vineri seară că forţele ruse au lansat atacuri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene din Viniţa (partea central-vestică a Ucrainei), provocând „distrugere semnificativă” a infrastructurii.

„Astăzi, 25 martie, în jurul orei 16.30 (ora locală), ocupanţii ruşi au lansat un atac cu rachete pe teritoriul Comandamentului Forţelor Aeriene al Forţelor Armate ale Ucrainei din Viniţa”, potrivit comunicatului publicat de armata ucraineană, citat de CNN.

„Un total de şase rachete de croazieră au fost lansate de ruşi. Unele dintre ele au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Restul au ţintit mai multe structuri, provocând distrugeri semnificative ale infrastructurii”, se mai menționează în comunicatul forţelor armate ucrainene postat pe Twitter.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia