LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 220. Zelenski: Ucraina solicită aderarea accelerată la NATO

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 220. Zelenski: Ucraina solicită aderarea accelerată la NATO
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01/10/2022, 09:01
Actualizat: 01/10/2022, 16:08

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă în ziua cu numărul 220, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din cadrul conflictului din țara vecină.

Cele mai importante evenimente din Ucraina

UPDATE 2 – Un rapper rus s-a sinucis pentru că nu a vrut să meargă pe front: „Nu sunt pregătit să ucid pentru niciun ideal”

Rapperul rus Ivan Petunin (27 de ani), cunoscut ca Walkie, s-a sinucis din cauza mobilizării anunțate de Vladimir Putin în Rusia, relatează publicația MediaZona.

Informația a fost confirmată chiar de iubita artistului, pe canalul de Telegram al muzicianului, unde a publicat și o scrisoare de adio adresată ei. Citește mai mult…

UPDATE – Șeful centralei nucleare de la Zaporojie a fost răpit de forțele ruse

Directorul centralei nucleare de la Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de către forțele ruse, susține șeful Agenției ucrainene Energoatom, Petro Kotin.

Potrivit acestuia, Murașov ar fi fost răpit vineri după ce mai mulți militari ruși au oprit mașina în care acesta se afla, l-au luat și l-au dus într-un loc încă necunoscut. Citește mai mult…

Știrea inițială:

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că țara sa solicită „în cadrul unei proceduri accelerate” să devină membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

El a semnat cererea de aderare împreună cu președintele Parlamentului, Ruslan Stefanchuk, și premierul Denis Șmihal.

El a spus că „de facto”, Ucraina „a parcurs deja drumul” către NATO.

„Adoptăm o măsură decisivă semnând candidatura Ucrainei în vederea unei aderări accelerate la NATO. De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre. Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto.

Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată”, a declarat Zelenski.

În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că statele membre ale Alianței sprijină „dreptul Ucrainei de a-și alege propria cale”.

Cu toate acestea, el a avertizat că orice decizie privind aderarea trebuie luată de toți cei 30 de membri NATO.

„Aliații NATO, atunci când s-au întâlnit la Summit-ul de la Madrid, au declarat foarte clar că vor sprijini dreptul Ucrainei de a-și alege propria cale, de a decide din ce fel de organizații de securitate vrea să facă parte (…) Fiecare democrație din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO. NATO respectă acest drept și am anunțat în repetate rânduri că ușa NATO rămâne deschisă. Și am demonstrat asta în ultimii câțiva ani”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că Statele Unite nu au informații potrivit cărora Rusia ar urma să folosească arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei, dar a reiterat că Washingtonul ia „foarte în serios” amenințările lui Vladimir Putin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase