Vicepremierul Ucrainei: ”Rușilor le este frică să asalteze Azovstal, dar în același timp blochează cu bună știință și cinic eliberarea civililor”

Vicepremierul Ucrainei: ”Rușilor le este frică să asalteze Azovstal, dar în același timp blochează cu bună știință și cinic eliberarea civililor”
Irina Vereshchuk – vicepremierul Ucrainei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 22/04/2022, 14:04

Irina Vereshchuk – vicepremierul Ucrainei – acuză armata rusă că blochează cu bună știință civili care s-au refugiat, alături de membrii ai rezistenței ucrainene, în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

Într-o postare de pe canalul Telegram, Irina Vereshchuk a oferit ”explicații” pentru ”presa internațională”, precizând că la Azovstal există militarii ucraineni și aproximativ 1.000 de civili.

Rușii ar fi făcut o ofertă conform căreia vor deschide un coridor umanitar pentru ca militarii ucraineni să se predea, dar vicepremierul Ucrainei scrie că un astfel de coridor nu este necesar din moment ce soldații nu vor să se predea.

”Iată ceea ce vreau să explic presei internaționale despre Azovstal: Există militarii noștri, precum și aproximativ 1000 dintre civilii noștri la Azovstal. Există coridoare prin care armata să se predea. Rușii ne-au furnizat unul, dar nu avem nevoie de el, deoarece armata noastră nu vrea să se predea.

Există, de asemenea, un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din zona de luptă. Avem nevoie de un astfel de coridor de la Azovstal pentru a evacua femeile, copiii și bătrânii”, scrie Irina Vereshchuk.

”Rușii refuză să deschidă un coridor pentru civili, pretinzând cu cinism că nu înțeleg diferența dintre un coridor pentru ca militarii să se predea și un coridor umanitar pentru a evacua civilii. Dar ei înțeleg totul. Doar că ei încearcă să pună o presiune suplimentară asupra armatei noastre”

Irina Vereshchuk

”Încearcă să pună presiune suplimentară asupra armatei noastre”

Irina Vereshchuk s-a referit și la oficialii ruși, avertizând că aceștia mint atunci când spun că civilii ucraineni nu vor să folosească acel coridor ”umanitar” deschis de Armata Rusă.

În încheierea mesajului său, vicepremierul ucrainean a solicitat, din nou, liderilor europeni să facă toate eforturile pentru a deschide ”coridorul umanitar de la Azovstal pentru femei, copii și vârstnici”.

”Oficialilor ruși nu le este rușine să spună minciuni, precum că a fost asigurat coridorul umanitar, dar din anumite motive civilii noștri nu vor să-l folosească.

Este important ca mass-media internațională să înțeleagă clar adevărul: rușilor le este frică să asalteze Azovstal, dar în același timp blochează cu bună știință și cinic eliberarea civililor din Azovstal, încercând astfel să pună presiune suplimentară asupra armatei noastre.

Din nou, facem apel la liderii mondiali și comunitatea internațională să depună imediat toate eforturile pentru a deschide coridorul umanitar de la Azovstal pentru femei, copii și vârstnici”, a mai scris vicepremierul Ucrainei vineri, pe canalul Telegram.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult