Maria Zakharova, noi acuzații la adresa Israelului: ”Mercenarii israelieni luptă în Ucraina alături de militanții Azov”

Maria Zakharova, noi acuzații la adresa Israelului: ”Mercenarii israelieni luptă în Ucraina alături de militanții Azov”
Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse | Foto - Profimedia Images
Publicat: 04/05/2022, 14:34
Actualizat: 04/05/2022, 14:35

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse pune – la rândul său – ”paie pe foc”, după ce Serghei Lavrov, ministrul de Externe, a declarat că Adolf Hitler ar fi avut ”sânge evreiesc” și că ”unii dintre cei mai răi antisemiţi sunt chiar evreii”.

Declarația a creat tensiune maximă în Israel, iar Maria Zakharova continuă ”asediul” și transmite – într-un interviu – că politicienii israelieni refuză să vadă adevărul.

Potrivit Zakharovei, mercenari israelieni ar lupta în Ucraina de partea militanților Azov.

”Vă voi spune ceva despre care politicienii israelieni probabil nici nu vor să audă, dar poate că îi va interesa. În Ucraina, mercenarii israelieni sunt de partea militanţilor Azov”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, potrivit TVR.

În contextul în care situația este și așa extrem de tensionată, opinia publică și analiștii militari încercând să presupună care vor fi următoarele mutări ale lui Vladimir Putin, ”asperitățile” dintre Rusia și Israel capătă cu totul alte conotații. Comentariile venite din partea rusă au înfuriat, pur și simplu, Israelul, oficiali de la Ierusalim etichetându-le drept ”scandaloase, de neiertat” şi ”o eroare istorică îngrozitoare”.

Regimentul ucrainean Azov, unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai forţelor ruse

Fondat în 2014 de activişti de extremă dreapta, înainte de a fi fost integrat în forţele regulate, batalionul ucrainean Azov – cunoscut și ca Regimentul Azov sau Detașamentul Azov – s-a impus ca unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai forţelor ruse care au declanşat ofensiva militară împotriva Ucrainei la 24 februarie, aminteşte AFP.

Membrii săi – împreună cu alţi combatanţi ucraineni – au refuzat să depună armele în portul asediat Mariupol (sud-est), unde ultimii apărători ai oraşului s-au retras în uzina metalurgică Azovstal împotriva căreia forţele Moscovei au lansat, marţi, asaltul.

Marţi seară, Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat, de asemenea, Israelul că ”sprijină regimul neonazist de la Kiev”, continuând aceeași linie trasată de Vladimir Putin încă din data de 24 februarie, atunci când a ordonat invadarea Ucrainei sub pretextul unei ”operațiuni militare speciale”.

”Nu am cuvinte… Nimeni nu a auzit vreo dezminţire sau vreo justificare de la Moscova. Asta înseamnă că liderii ruşi au uitat toate lecţiile celui de-al doilea război mondial”, a spus Volodimir Zelenski, care este evreu, după declarația făcută de Serghei Lavrov.

”Regimul președintelui ucrainean Volodimir Zelensky nu este independent în deciziile sale

În timpul unei conferințe de presă care a avut loc săptămâna trecută, Maria Zakharova a avertizat că regimul de la Kiev nu ar fi ”independent în deciziile sale”, existând ”manipulatori externi” care decid ce și cum să facă Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse nu s-a ferit să amenințe că răspunsul Rusiei va fi unul ”dur” în cazul în care astfel de ”provocări suplimentare” vor continua.

”Încă o dovadă că regimul președintelui ucrainean Volodimir Zelensky nu este independent în deciziile sale și este complet dependent de manipulatorii externi. Aș dori ca Kievul și capitalele occidentale să ia în serios declarațiile Ministerului Apărării din țara noastră conform cărora provocările ucrainene suplimentare de a lovi ținte rusești vor duce cu siguranță la un răspuns dur din partea Rusiei”, a declarat Maria Zakharova.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult