Un fost procuror din Crimeea desființează simbolul pro-război ”Z”: ”Această literă simbolizează tragedia și durerea atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina”

Un fost procuror din Crimeea desființează simbolul pro-război ”Z”: ”Această literă simbolizează tragedia și durerea atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina”
Natalia Poklonskaya, fost procuror în Crimeea | Foto - Profimedia Images
Publicat: 20/04/2022, 17:02
Actualizat: 20/04/2022, 17:04

Natalia Poklonskaya – fost procuror în Crimeea, fost deputat în camera inferioară a Parlamentului Rusiei -, director adjunct al agenției ruse de stat pentru comunicare internațională, Rossotrudnichestvo, desființează simbolul pro-război reprezentat de litera ”Z”.

Cunoscută, inițial, ca o susținătoare ferventă a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, Natalia Poklonskaya ”schimbă macazul”, spre surprinderea tuturor, și se dezice de războiul declanșat de Vladimir Putin.

Natalia Poklonskaya – în vârstă de 42 de ani – a fost procuror în Ucraina până în 2014, atunci când și-a prezentat demisia și a fost numită procuror general al Crimeei anexate. Ulterior, a a fost aleasă în Camera inferioară a Dumei de Stat, în anul, 2016, însă nu a mai dorit să obțină un alt mandat în 2021.

”Este o catastrofă. Această literă Z simbolizează tragedia și durerea atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina. Ceea ce vreau să spun este că devine periculos să te închini orbește oricărui simbol – istoriei nu-i place asta”, a declarat Natalia Poklonskaya.

Comentariile fostului procuror au stârnit critici pe scară largă, inclusiv din partea șefei sale de la agenția de stat rusă pentru comunicare internațională – Rossotrudnichestvo – unde este director adjunct după ce a avut un mandat tumultuos în camera inferioară a parlamentului rus.

”Ucraina nu este Rusia”

La începutul lunii aprilie, Poklonskaya a spus că societatea ucraineană s-a ”schimbat” radical în cei opt ani de când a izbucnit războiul cu separatiștii pro-ruși în est, în regiunea Donbas, și că ucrainenii ”nu vor saluta Rusia cu flori”.

Având și origini ucrainene, Natalia Poklonskaya a mărturisit că inima sa este ”plină de durere” din cauza acestui conflict declanșat de Vladimir Putin.

”Oamenii mor, case și orașe întregi sunt distruse (n.red. – lăsând în urmă) milioane de refugiați. Trupurile și sufletele sunt mutilate, inima mea este plină de durere. Cele două țări natale ale mele se ucid, nu asta am vrut și nu este ceea ce vreau”, a mai spus Poklonskaya.

”Ucraina nu este Rusia”, a declarat Natalia Poklonskaya, potrivit The Moscow Times.

Ce reprezintă litera ”Z”?

De la bun început, au circulat mai multe teorii cu privire simbolistiza literei „Z”. Prima dată a atras atenția pe rețelele de socializare, după ce tancuri rusești pictate cu ”Z” în lateral au fost depistate în drum spre Ucraina.

Inițial, s-a crezut că ”Z” era de fapt un număr ”2” – reprezentând data de 22 februarie (22/02/2022). Aceasta fost ziua în care Rusia a ratificat un acord de ”prietenie, cooperare și asistență reciprocă” cu regiunile autoproclamate separatiste din estul Ucrainei – Donețk și Lugansk.

Acum se crede că simbolul este, pur și simplu, o modalitate prin care armata Rusiei își identifică propriile trupe. (mai multe detalii AICI)


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase