Avocatul Poporului dezaprobă eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural

Avocatul Poporului dezaprobă eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural
Avocatul Poporului dezaprobă eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural / Sursa FOTO: safenews.md
Publicat: 12/09/2022, 10:57
Actualizat: 12/09/2022, 11:00

Bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate au fost eliminate prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar.

Decizia este criticată de Avocatul Poporului, care într-un comunicat remis presei dezaprobă hotărârea ministrului Sorin Cîmpeanu.

„Decizia, pe cât de surprinzătoare, pe atât de nedreaptă”

„Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare, pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ. Mai mult, ea a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum acesta avea obligaţia legală potrivit dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată. În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se menţin şi se vor adânci inechităţile între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată care, la Capitolul III punctul 1 Valorile promovate prin sistemul de educaţi, evidenţiază în mod expres principiile care fac referire la echitate, după cum urmează:

sistemul de educaţie asigură şi respectă dreptul fiecărui elev de a avea şanse egale de acces şi de progres în educaţie, dar şi de finalizare a studiilor. Un obiectiv fundamental privind echitatea este reducerea decalajelor dintre oportunităţile de învăţare oferite grupurilor dezavantajate şi cele oferite majorităţii. Este asigurată participarea echitabilă a tuturor potenţialilor beneficiari la o educaţie de calitate, acordând atenţie sporită nevoilor individuale de învăţare. O prioritate o reprezintă reducerea decalajului dintre învăţământul rural şi cel urban. Sistemul este centrat pe cel care învaţă şi se adaptează la nevoile lui, astfel încât fiecare elev să îşi atingă potenţialul maxim”, transmite sursa citată.

Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situaţia economică a familiei sau de etnie, toţi copiii au dreptul la educaţie de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate şanse egale la educaţie şi ulterior la acces pe piaţa muncii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase