Anunț cumplit pentru bucureșteni: Sistemul de termoficare, în colaps/ ELCEN: Pierderile, la limita critică la care rețeaua nu mai poate funcționa

Anunț cumplit pentru bucureșteni: Sistemul de termoficare, în colaps/ ELCEN: Pierderile, la limita critică la care rețeaua nu mai poate funcționa
Publicat: 16/09/2020, 13:41
Actualizat: 16/09/2020, 13:53

Pierderile din rețeaua de termoficare a Capitalei ajng, în luna august, la 2200 de tone de apă/oră, aproape dublu față de anul trecut și triplu comparativ cu anul 2016, avertizează compania Electrocentrale București. ELCEN susține că sistemul este aproape de colaps, iar bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și fără căldură la iarnă, dacă ne vom confrunta cu temperaturi foarte scăzute. Pierderile „au ajuns aproape de nivelul critic la care rețeaua nu mai poate funcționa”, .„ba chiar ar putea apărea și probleme în alimentarea cu electricitate”, susține compania.

„Războiul” ELCEN- Primăria Capitalei este deja notoriu, în contextul în care Electrocentrale București s-a plâns, în repetate rânduri că PMB nu a virat către Termoenergetica subvenţia aferentă perioadei decembrie 2019 – mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei și că neplata subvenţiei a creat mari probleme financiare Elcenului.

Acest „război” s-a acutizat în vara acestui an, când sectoarele 2 și 3 au rămas fără apă caldă, fapt care a dus la o serie de acuzații reciproce între primarul Gabriela Firea și ELCEN. Reamintim că, la începutul lui august, Firea a anunţat pe Facebook că depune plângere pentru sabotarea sistemului de termoficare deoarece angajaţii ELCEN ar fi efectuat în mod intenţionat o avarie gravă, unde „s-a greşit cu 20 de grade mai mult”.

În același timp, compania se plânge că rețeaua este extrem de veche, de circa 60 de ani, și că se confruntă cu pierderi din ce în ce mai mari de agent termic. Reamintim că fostul președinte Traian Băsescu, candidat PMP la Primăria Capitalei a propus, în programul său pentru București, o serie de soluții pentru rezolvarea acestei probleme cronice, soluții finanțabile din bani europeni. Una dintre cele mai interesante propuneri este aceea de a dota locuințele din București cu panouri solare, care ar asigura „independența energetică” a bucureștenilor.

ELCEN: Pierderile din rețeaua de termoficare, aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare a alimentării cu energie termică

Graficul prezentat de Electrocentrale București arată creșterea explozivă a pierderilor de agent termic din rețeaua de termoficare, aflându-se foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică în perioada următoare, arata ELCEN.

“Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă și necesită o atenție deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp. Pierderile au ajuns în prezent la 2200 de tone de apă fierbinte pe oră”, arată ELCEN, într-un comunicat publicat miercuri.

Potrivit companiei, în 2016 pierderile erau de 800 t/h, în 2019 au crescut la 1.200 de tone pe oră, iar în 2020 pierderile au ajuns la 2.200 tone pe oră.

Sistemul de termoficare funcționează la limita de avarie

Acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment, explică ELCEN.

Compania spune că a avut loc o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an, de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h.

ELCEN: Degradarea sistemului de termoficare afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din Capitală

„În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare”, mai spune ELCEN.

„Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia. Totodată, atragem atenția că atât Primăria Municipiului București cât și Termoenergetica trebuie să își asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni onorându-și obligațiile de plată. Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetica față de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 400 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor. Convenția de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcționarea la parametri optimi și livrarea în condiții de siguranță a agentului termic către locuitorii capitalei”, mai arată companie de termoficare.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase