Nelu Iordache voia să plece din țară înainte de sentința definitivă din dosarul banilor luați de la autostrada Nădlac – Arad și folosiți pentru a acoperi datoriile Romstrade

Nelu Iordache voia să plece din țară înainte de sentința definitivă din dosarul banilor luați de la autostrada Nădlac – Arad și folosiți pentru a acoperi datoriile Romstrade
Publicat: 21/07/2021, 18:33

Procurorii DNA l-au săltat pe omul de afaceri Nelu Iordache dintr-un avion pregătit să decoleze de pe Aeroportul Otopeni, după ce au primit informații că voia să fugă din țară, înaintea deciziei definitive de la Curtea de Apel București în dosarul deturnării fondurilor europene pentru autostrada Nădlac – Arad, care s-a judecat șapte ani, au declarat pentru Gândul surse judiciare.

Luat de pe pista Aeroportului ”Henri Coandă” Otopeni – de unde avionul în care era trebuia să zboare spre Italia – și dus, încătușat la DNA, Nelu Iordache a fost audiat mai bine de șase ore de procurorii anticorupție.

Surse judiciare au declarat, pentru GÂNDUL, că Nelu Iordache a dat declarații într-un nou dosar în care se fac cercetări pentru dare de mită și deturnare de fonduri destinate tot lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad.

La ieșirea de la DNA, Nelu Iordache a declarat că nu a dat mită nimănui, precizând că nu poate spune pentru ce a fost audiat de procurori.

Omul de afaceri a precizat că era singur în avionul din care a fost ridicat de procurorii DNA și că a plătit 300 de lei pe bilet.

Înrebat dacă se teme că va fi condamnat în august la ani grei de închisoare în dosarul privind delapidarea fondurilor europene plătite pentru ca firma Romstrade să execute o parte din lucrările la autostrada Nădlac – Arad, dosar în care a fost trimis în judecată în 2013, Nelu Iordache a spus: ”De ce să îmi fie teamă. Nu îmi este teamă de nimic”.

Dosarul deturnării de fonduri europene pentru autostrada Nădlac-Arad

Curtea de Apel București trebuia să pronunțe pe 16 iulie soluția definitivă în dosarul deturnării de fonduri europene pentru lotul 1 al autostrăzii Nădlac – Arad, respectiv primii 22 de kilometri din drum, dosar care se judecă din 2013.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în aprilie 2013, pentru că, prin firma lui, care trebuia să facă lucrările, ar fi deturnat 31 milioane de lei din fondurile europene alocate pentru construirea primului tronson din autostrada Nădlac – Arad.

”Inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator al Romstrade, societate ce a încheiat cu CNADNR SA contractul pentru lotul 1 «Proiectare și execuție autostrada Nădlac – Arad și drum de legătură, Lugoj 1: km 0 + 000 – km 22 + 218», lucrare pentru care 85% din valoare reprezintă contribuția Uniunii Europene din fondul de coeziune, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 RON din avansul în sumă de 71.230.464,01 RON încasat în vederea mobilizării, proiectării și execuției lucrărilor prin efectuarea mai multor cheltuieli, astfel cum acestea sunt descrise pe larg în rechizitoriu”, au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Cei 31,5 milioane de lei au fost de fapt folosiți pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, potrivit actului de acuzare al procurorilor DNA, din 2013.

Prima condamnare a venit în decembrie 2017. Tribunalul București l-a găsit atunci vinovat pe Nelu Iordache și l-a condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare.

Decizia a fost contestată și de omul de afaceri și de procurorii DNA, la Curtea de Apel București, unde judecata a început în februarie 2019.

Judecătorii au încheiat discuțiile în dosar pe 18 iunie 2021, după 35 de termene de judecată, și au amânat de două pronunțarea, ultima dată pe 16 iulie. Intanța ar urma să dea sentința definitivă în dosar pe 31 august.

Dosarul achizițiilor fictive pentru Blue Air

Într-un alt dosar, Nelu Iordache a fost condamnat în luna martie de Tribunalul București  la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare. Sentința nu este definitivă.

Condamnarea este în dosarul în care DNA l-a acuzat că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare. Astfel, omul de afaceri a prejudiciat statul român cu 2 milioane euro.

Nelu Iordache a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. De asemenea, a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru delapidare. Totodată, omul de afaceri mai avea o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare primită într-un alt dosar. Astfel, acesta ar avea de executat o pedeapsă totală de 12 ani și 6 luni de închisoare.

Și compania SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian) este obligată să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Instanţa i-a obligat pe Iordache, Ali Imad şi Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalităţi, majorări).

Nelu Iordache trebuie să plătească suma de 481.310 lei firmei Bata Sky Imobiliare SA.

Instanța a desființat și mai multe înscrisuri. Printre acestea se regăsește un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu şi Bata Sky în valoare de 11 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...