Un român acuzat de fraude bancare va fi extrădat din SUA, după ce a fost arestat, în lipsă, de o instanță din Pitești! Are peste 1.000 de victime! (EXCLUSIV)

Un român acuzat de fraude bancare va fi extrădat din SUA, după ce a fost arestat, în lipsă, de o instanță din Pitești! Are peste 1.000 de victime! (EXCLUSIV)
Piteșteanul prins în SUA riscă să execute în țara noastră pânâ la zece ani de pușcărie/Sursa/Gândul.ro
Publicat: 13/10/2020, 21:00

Un român arestat în SUA pentru fraude informatice va fi extrădat în România după ce procurorii DIICOT Pitești au probat că, împreună cu alți trei bărbați, acesta ar fi clonat peste 1.000 de carduri bancare, ale unor cetățeni străini, din Slovacia, Slovenia și Cehia. Ulterior, suspecții fie au golit cărțile de credit ale victimelor, fie au cumpărat, on line, diverse mărfuri de valoare, pe care le-au vâdut în țară. Pănă ca procurorii români să intre pe fir, unul dintre acești pirați cibernetici a reușit să ajungă ilegal în SUA, unde a fost arestat pentru același gen de infracțiuni.

Statele Unite ale Americii reprezintă un adevărat rai pentru infractorii care se ocupă de clonarea cardurilor bancare. Pe lângă grupările românești care fac averi uriașe în această țară, exită rețele venite din toată lumea, la care se adaugă, evident, grupările americane.

Pentru că teritoriul SUA este unul extrem de vast, nu există conflicte între aceste grupări, care se tolerează reciproc, fără să atragă atenția asupra lor. În acest context, autoritățile SUA tratează infracționalitatea de acest gen cu o oarecare indulgență, în condițiile în care faptele nu sunt comise cu violență, iar cei care le săvârșesc nu sunt percepuți drept o categorie de infractori periculoși.

Ca urmare, cu toate că poate produce un prejudiciu de ordinul milioanelor de dolari, în urma unui acord de recunoaștere a faptelor, un astfel de prădător cibernetic poate primi o pedeapsă de numai doi ani și jumătate, în condițiile în care, pe teritoriul României, spre exemplu, sentințele sunt mult mai aspre.

Ivanovici riscă zece ani de închisoare

În primăvara acestui acestui an, ofițerii FBI au reușit să prindă un român originar din Pitești, care comitea acest gen de fraude în statul Ohio.

Conform autorităților americane, piteșteanul Valerică Ivanovici acționa în SUA sub trei nume false: Jeno Urban, Zoltan Toth și Velerică Eugen.

În timp ce acesta se afla deja într-o închisoare americană, în țară a fost deschis un dosar pentru fraude electronice, care, pe lângă Ivanovici, viza alți trei bărbați. Este vorba despre Romulus Mihai Jianu, Vasile Eugen Pârvuleţ (fost Stretcu), Gheorghe Adelin Bordânc (fost Stretcu). Niciunul nu a fost, însă, găsit acasă, motiv pentru care toți patru au fost arestați preventiv în lipsă.

Dați în urmărire internațională, anchetatorii piteșteni au stabilit că unul se află în Marea Britanie, în vreme ce ceilalți trei au fost identificați pe teritoriul SUA, unul fiind deja în custodia autorităților de peste Ocean, care l-au arestat pentru fapte similare.

În consecință, procurorii DIICOT au decis să solicite extrădarea lui Ivanovici, în condițiile în care, tratatului de extrădare, bilateral , încheiat între Statele Unite ale Americii și România, presupune ca pedeapsa pentru faptele comise de cel care urmează să fie extrădat, să fie de cel puțin 4 luni, în condițiile în care, pentru acuzațiile i se aduc, Ivanovici riscă, în țara noastră, până la 10 ani de detenție.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului