EXCLUSIV VIDEO | Jumătate din cei 100 de kilometri din Autostrada de Centură vor fi gata în acest an, dar Bucureștiul nu va putea fi ocolit

Din cauza întârzierilor înregistrate în 2022 pe lotul 3 Sud, A1 (Ciorogârla) – DN 6 (Bragadiru), anul acesta nu se va putea circula pe semiinelul de Sud al Centurii Capitalei la nivel de autostradă. Veștile bune vin, însă, de pe semiinelul de Nord, unde lotul 2 va fi dat în circulație în această vară, după patru ani se va încheia și licitația pentru lotul 1, pe lotul 4 sunt aproape de începere lucrările, iar lotul 3 are constructor care s-a apucat deja de proiectare, a spus Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

În următoarea perioadă se va încheia contractul pentru construcția lotului 1 al semiinelului de Nord al Centurii Capitalei la nivel de autostradă (Ao), disputat în instanțe de patru ani.

“Vestea bună este că vom avea, în sfârșit, contract pentru lotul 1, din A0 Nord, după aproximativ patru ani de licitație. Chiar am comunicat, am avertizat Direcția de achiziții din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere că voi solicita conducerii CNAIR o analiză foarte amănunțită a acestei licitații, pentru a învăța cum să nu facem aceleași greșeli, cum să nu avem licitații care durează mai mult decât ar trebui să dureze proiectarea și execuția unui lot de autostradă sau a unui obiectiv”, a precizat Ionel Scrioșteanu.

În acest an vor fi dați în circulație jumătate din cei 100 de kilometri din A0, însă autostrada nu va asigura legătura între A1 și A2.

“Într-adevăr, avem toate contractele acum, vom avea toate contractele pentru Autostrada de Centură a Capitalei și putem să fim predictibili, în sfârșit, pe un orizont de timp când vom avea toți cei 100 de kilometri de Centură a Capitalei la nivel de autostradă. Anul acesta, noi credem că vom inaugura 50 din cei 100 de kilometri de autostradă la nivelul Centurii Capitalei, două loturi pe Sud și un lot pe Nord. Două loturi care sunt oarecum în termen și un lot care va fi inaugurat înainte de termenul contractat pe zona de Nord”, a menționat Ionel Scrioșteanu.

Când se va putea circula pe toate cele patru loturi din semiinelul de Nord al Autostrăzii de Centură a Capitalei

Secretarul de stat a detaliat și cum evoluează lucrurile pe semiinelul de Nord din A0 și când se vor finaliza cele patru loturi.

“Sunt șapte loturi în total (pe autostrada Ao), lotul 3 pe Nord a fost contractat de curând cu o firmă din China, intră în faza de proiectare și eu cred că anul viitor, în primăvară, cel târziu în vară, vor începe lucrările și acolo. Pe lotul 4 Nord, care are același constructor ca și pe lotul 2, am emis prima autorizație de construire și este o chestiune de săptămâni ca antreprenorul să intre în șantier.

Eu cred că anul viitor poate să închidă această lucrare, fiind un lot destul de scurt, de 4-5 km, într-adevăr cu o zonă de supratraversare a lacului Cernica, cu o zonă de viaduct destul de complex, dar având în vedere forța și experiența antreprenorului, sunt sigur că o va finaliza și pe aceasta înainte de termen”, a explicat secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, la Gândul Exclusiv.

În ce privește lotul 3 de pe semiinelul de Nord din autostrada A0, așteptările sunt mari.

“Între loturile 2 și 4 o să intre firma din China și sper să consolideze acea viziune că firmele din China lucrează bine și repede, nu cum se întâmplă la centura Zalăului, o altă firmă din China. Aceasta este promisiunea, este o firmă foarte mare, practic este primul contract la nivel de autostradă din România”, a detaliat secretarul de stat situația de pe lotul 3.

De ce nu se circulă din acest an pe semiinelul de Sud al Autostrăzii de Centură a Capitalei?

Dacă loturile 1 și 2 din semiinelul de Sud din autostrada A0 (A2 – Jilava, respectiv Jilava – Bragadiru) construite de turci vor fi gata în acest an, probleme au fost pe lotul 3 (Bragadiru – Ciorogârla, A1), unde lucrează un constructor grec.

“Este un contract care avea termen de finalizare în acest an, toamnă-iarnă. Din păcate, anul trecut a fost acumulată o întârziere pe acest șantier, acum chiar din acest șantier vin. Am promis săptămâna trecută că voi reveni pe șantier cât de curând, astăzi (marți – n.r.) am fost pe acel șantier, lucrurile au evoluat în bine față de ultima vizită, dacă nu ar fi întârzierile de anul trecut, ceea ce se execută luna aceasta ar fi în graficul contractat.

Dar, așa cum a promis acest antreprenor, trebuie să intre în recuperare, trebuie să înceapă să recupereze întârzierea acumulată. Eu sper să menținem presiunea cât se poate sau poate să creștem presiunea împreună, și ministerul și CNAIR, în așa fel încât să-l ajutăm, să-l sprijinim, să-l presăm, să-l penalizăm, dacă e nevoie, suplimentar – a mai fost penalizat până acum.

În primăvara anului viitor, să închidem inelul de Sud al Capitalei, care ar putea să fie o gură de oxigen extraordinară pentru traficul pe centura actuală pentru că partea de sud este cea mai aglomerată, ar putea să preia traficul și din partea de Nord a Centurii Capitalei, în așa fel încât traficul de tranzit să se mute pe acest segment de autostradă între A1 și A2”, a mai spus Ionel Scrioșteanu.

Pe semiinelul de Nord, au fost stabiliți și termenii de finalizare. După lotul 2 și lotul 4, urmează lotul 3 și ultimul este lotul 1.

“În funcție de momentul în care intră în șantier, 2025 toamna sau 2026 primăvară, va fi dat în trafic și acest lot 3. Diferența de câteva luni între cele două loturi 1 și 3, pe partea de Nord, va stabili termenul la care vom avea toți cei 100 de kilometri. Lotul 1 pe Nord are două noduri principale cu DN 1A și DN 7, nu este un lot foarte complex, bine, nici celelalte, dar să vedem cum negociem, ca să zic așa, cu antreprenorul care nu are o carte de vizită foarte bună în România, a mai avut șantiere întârziate, sper să găsim soluțiile având în vedere experiența trecută”, a conchis Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Autostrada de Centură a Capitalei are 100 de kilometri și este împărțită în 7 loturi, 3 pe Sud și 4 pe Nord.

Interviul integral cu secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, la Gândul Exclusiv:


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | De ce întârzie lucrările pe Autostrada de Centură A0 Sud? Ionuț Ciurea: ”Nu s-a făcut ceea ce trebuie în teren”

EXCLUSIV VIDEO | Încă 32 de kilometri din Drumul Expres Craiova – Pitești vor fi terminați anul acesta

EXCLUSIV VIDEO | Autostrada A0 Nord, gata până în 2026? Ionuț Ciurea: ”S-au dat în două rânduri constructori diferiți, s-au contestat unii pe alții”

EXCLUSIV VIDEO | Ce urmează după IMM Invest? Cum vede Dumitru Nancu “next level” în finanțarea și garantarea IMM-urilor

EXCLUSIV VIDEO | Președintele Comisiei pentru energie: “Cel puțin 10 ani, România o să aibă posibilitatea să folosească gazele naturale”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”