Avertismentul ministrului estonian al Apărării: ”Rusia nu a fost grav slăbită în cele 9 luni de război din Ucraina, este pregătită să suporte mai mult”

Avertismentul ministrului estonian al Apărării: ”Rusia nu a fost grav slăbită în cele 9 luni de război din Ucraina, este pregătită să suporte mai mult”
Hanno Pevkur, ministrul Apărării din Estonia | Foto - Profimedia Images
Publicat: 27/11/2022, 14:40

Hanno Pevkur – ministrul Apărării din Estonia – trage un semnal de alarmă și precizează că Rusia nu este încă slăbită după cele 9 luni care au trecut din momentul în care Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei sub eticheta ”operațiune militară specială”. 

Ministrul Apărării consideră că perspectivele pot fi îngrijorătoare, în condițiile în care armata Federației Ruse are capacitatea de a-și completa rezervele și tehnica de luptă, putând să ajungă – în pofida pierderilor suferite până acum – la aceeași dimensiune pe care o avea pe data de 24 februarie, atunci când a fost invadată Ucraina.

Aflat într-o vizită la Berlin, Hanno Pevkur a transmis că este nevoie de ”onestitate” pentru a transmite un mesaj esențial.

Trebuie să fim oneşti şi clari: forţele navale şi aeriene ruseşti sunt mai mult sau mai puţin la fel de mari ca înainte de război. Cu toate că au pierdut efective considerabile, forţele terestre ruse vor avea, mai devreme sau mai târziu, dimensiunea pe care o aveau înainte de 24 februarie, când şi-au lansat ofensiva, sau chiar mai mare.

Rusia va învăţa din experienţa sa militară în Ucraina. Nu avem niciun motiv să credem că ameninţarea din partea Rusiei s-a redus cumva sau că ameninţarea la adresa NATO se reduce”, a spus ministrul Apărării din Estonia, citat de Hotnews.

”Este exact ceea ce vrea Rusia să obţină”

Hanno Pevkur, analizând situația de la acest moment, a spus că există riscul, în statele occidentale, a apariției ”oboselii din cauza războiului”. Un astfel de scenariu ar fi exact ceea ce dorește Vladimir Putin, tocmai pentru Rusia ar fi pregătită să ”suporte mai mult”.

”Este exact ceea ce vrea Rusia să obţină. Rusia este pregătită să suporte mai mult. Estonia intenţionează să aloce ,anul viitor, 2,84% din Produsul său Intern Brut (PIB) pentru apărare”, a mai transmis ministrul Apărării din Estonia.

Totodată, Hanno Pevkur a precizat că bugetul pentru Apărare al Estoniei urmează să crească, în 2024, la 3,2%, iar armata Ucrainei a beneficiat deja de 1% din PIB-ul Estoniei.

”În 2024, această sumă urmează să crească la 3,2%, mult peste obiectivul general al NATO de 2%. Aproximativ 1% din PIB-ul Estoniei a fost deja alocat în sprijinul armatei ucrainene”, a mai menționat Hanno Pevkur, potrivit sursei citate.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase