”Ca sub Stalin” | Alexei Navalnîi, acuzat de EXTREMISM, cu o zi înaintea sentinței”: ”Condamnarea va fi lungă, scopul principal este intimidarea”

”Ca sub Stalin” | Alexei Navalnîi, acuzat de EXTREMISM, cu o zi înaintea sentinței”: ”Condamnarea va fi lungă, scopul principal este intimidarea”
Disidentul rus Alexei Navalnîi
Publicat: 03/08/2023, 15:28
Actualizat: 03/08/2023, 15:30

Alexei Navalnîi ispășește o pedeapsă de 9 ani pentru ”fraudă” și este închis în penitenciarul de maximă securitate IK-6 Melkhovo. Adversarul declarat al lui Vladimir Putin riscă încă 20 de ani de închisoare după ce procurorii ruși l-au acuzat de ”extremism”, iar verdictul judecătorilor urmează a fi aflat vineri, 4 august 2023.

În așteptarea sentinței, Alexei Navalnîi a postat un scurt mesaj în mediul online – prin intermediul familiei și avocaților săi -, transmițând că se așteaptă la o condamnare lungă și că scopul autorităților de la Moscova este ”intimidarea”.

Navalnîi a explicat și cum vor fi hotărâți anii de condamnare suplimentari pe care îi va primi vineri, pronosticând cu 10-15% mai puțin decât cer procurorii, aproximativ 18 ani. Însă, mai scrie acesta, nimic nu poate fi sigur într-un proces în care subiectul este ”terorismul”, iar încă 10 ani de închisoare ar putea fi deciși foarte ușor.

Verdictul va fi citit într-o zi și aș dori să spun câteva lucruri înainte de a fi audiat. Pentru a pune cifrele în context, ca să spunem așa. Condamnarea va fi lungă. Ceea ce se numește «stalinistă». Formula de calcul este simplă: ce a cerut procurorul, minus 10-15%. Au cerut 20, dau 18 sau ceva de genul ăsta. Nu contează prea mult, pentru că acest caz al terorismului este deja în plină desfășurare. Mai poți arunca 10 ani acolo.

Deci, iată cererea mea numărul unu. Când se aude cifra (n.red. – anii de condamnare), vă rog să nu vă solidarizați cu mine prin lamentări și exclamații: «Ca sub Stalin». Mai bine arătați-vă solidaritatea cu mine și cu alți prizonieri politici meditând un minut. Gândiți-vă de ce este nevoie de o perioadă atât de mare de condamnare. Scopul său principal este de a intimida. Pe tine, cel care citești aceste rânduri, nu pe mine”, a scris Alexei Navalnîi pe Telegram și Instagram.

”Mai devreme sau mai târziu, desigur, Rusia se va ridica din nou. Și depinde de noi pe ce se va baza în viitor”

Alexei Navalnîi

”Extremistul” Navalnîi: ”Aveți de gând să citiți decizia prin care sunt condamnat la moarte?”

Comisia specială a penitenciarului unde disidentul rus ispășește o condamnare de 9 ani de închisoare a votat, în unanimitate, schimbarea statutului deținutului Alexei Navalnîi în ”terorist” și ”extremist”, semn că presiunea împotriva sa este departe de a se afla pe un trend descendent.

Navalnîi a acuzat autoritățile ruse și pe președintele Vladimir Putin că sunt responsabili pentru persecuția și otrăvirea sa. (citește mai multe informații AICI)

Navalnîi a povestit că a fost dus în fața unui număr impresionant de oameni care au participat la respectiva ședință, și că atmosfera semăna cu aceea de la o nuntă, numai că în locul mirilor se afla ”șeful”, așezat sub ”portretele liderilor”.

 ”Mă întreb de ce este totul atât de solemn? Există prea mulți participanți pentru o acțiune obișnuită. Aveți de gând să citiți decizia prin care sunt condamnat la moarte?”, s-a întrebat Alexei Navalnîi atunci când a apărut în fața comisiei speciale a penitenciarului.

”Viața mea nu valorează doi cenți, dar voi face tot ce pot pentru ca legea să prevaleze”

Alexei Navalnîi, la momentul condamnării

Mă temeam că vor cere să pup portretele lui Putin și să memorez citatele lui Medvedev”

Comisia specială a penitenciarului a avertizat că Alexei Navalnîi promovează o ”ideologie extremistă și teroristă”, iar disidentul a mai transmis că este verificat, la scurte intervale de timp, pentru ca nu cumva să încerce să evadeze.

Reușind să păstreze o atitudine ironică, Alexei Navalnîi a spus că este străbătut de un ”fior” atunci când află că a fost etichetat drept ”extremist”. Totuși, are puterea să glumească și spune că avea o altă ”teamă”, aceea de a nu fi pus să ”pupe” portretele lui Vladimir Putin.

”Acum am un semn deasupra patului, care spune că sunt terorist (…) Mă temeam că vor cere să pup portretele lui Putin și să memorez citatele lui Medvedev, dar nici acest lucru nu este necesar”, a mai transmis Alexei Navalnîi pe contul de Instagram.

Sursa foto – Profimedia Images


Citește și:

Evgheni Prigojin și noua ”agendă” a mercenarilor Wagner: ”Ce se întâmplă pe front e o rușine, nu vrem să facem parte din asta!”

ANALIZĂ | Turcia și Rusia, echilibru instabil: ”Erdogan pivotează către Occident, de dragul stabilității economice, iar Putin joacă la așteptare”

60.000 $ cash, hărți militare și o beție cruntă. Omul dorit de Putin la comanda Wagner a ”cucerit” un spital: ”Nu a putut spune cum îl cheamă!”

ANALIZĂ | Consultantul politic Joshua R. Kroeker: ”Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care guvernează cu o mână de fier”

ANALIZĂ | Sinologul Mihail Korostikov: ”Devine Rusia lui Putin, cu adevărat, marioneta și vasalul Chinei?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al femeii acuzate că și-a ucis iubitul polițist. De ce este toată țara...
Nici unul dintr-un milion n-ar fi pariat pe o asemenea transformare! Imagini cum n-ai fi...
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Sabotorii ruși au crezut că au distrus o fabrică de la Berlin care livra ajutoare...
Incredibil unde a fost găsită o femeie de 62 de ani care a dispărut din...
Anca Sigartău, diagnosticată cu CANCER. Medicii i-au spus că mai are doar 1 an de...
Care este pluralul cuvântului "complex", una dintre cerinţele care le-au dat bătăi de cap elevilor...
Plaja din România cu prețuri mult mai mici decât Mamaia. Un șezlong costă 15 lei
Un băiat de 14 ani a fost mușcat de rechin în timp ce se afla...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Britanicii au pus sub lupă DUSTER. Ce cred despre SUV-ul din Mioveni?
Rareş Bogdan despre data alegerilor prezidenţiale: întelegerea din luna martie a căzut, este caducă
Premieră ISTORICĂ! Ce a adus o sondă chineză de pe fața nevăzută a Lunii?
Mașinile care au interzis! Interdicție pentru șoferi de la 1 iulie
Rate mai mici la bănci. Cine va plăti mai puțin
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
"Am sperat că Viorel scapă!" - Părinții bărbatului mort la Ibănești își urlă durerea!
Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan...
BREAKING NEWS! Incendiu într-un mall din Sectorul 6 al Capitalei! Mai multe echipaje de pompieri...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Mă, tu, acolo, în Japonia, câte ore pe zi lucrezi?
Arestat, un politician român și-a descris astfel profesia: „fost și viitor ministru”
×