Prima pagină » Actualitate » Capcana lui Putin. „Vrea să arate că e tipul bun, a propus încetarea focului de Paște” / „Este un mesaj pentru Trump, nu pentru Ucraina”

Capcana lui Putin. „Vrea să arate că e tipul bun, a propus încetarea focului de Paște” / „Este un mesaj pentru Trump, nu pentru Ucraina”

Capcana lui Putin. „Vrea să arate că e tipul bun, a propus încetarea focului de Paște” / „Este un mesaj pentru Trump, nu pentru Ucraina”

Pe măsură ce Paștele Ortodox se apropia, Vladimir Putin a făcut o mișcare familiară. A cerut o încetare a focului în Ucraina. La suprafață, acesta ar putea părea un gest de bunăvoință, o întoarcere la tradiție, pace și respectarea sărbătorilor religioase. 

Cu toate acestea, scrie Joshua R. Kroeker într-o analiză publicată de The Moscow Times, sub acest „ambalaj” se află „o încercare calculată de a manipula narațiunea internațională, vizându-l în special pe președintele american Donald Trump.

  • Această încetare a focului de Paște nu este o abatere de la strategia Rusiei, ci o continuare.
  • Rusia a anunțat anterior armistițiu temporare în preajma Crăciunului și în timpul altor zile sfinte ortodoxe.
  • Aceste gesturi, însă, nu au fost niciodată onorate. Niciuna dintre părți nu a respectat armistițiul de Crăciun promovat de Putin în preajma sărbătorii ortodoxe din 2023, pe care autoritățile ucrainene la acea vreme l-au etichetat drept „capcană cinică”.

Așa-numitul armistițiu al infrastructurii energetice, promovat de președintele american Donald Trump în ultimele luni, a fost încălcat în mod repetat de loviturile rusești cu rachete și drone.

„După cum s-a văzut, orașele ucrainene au rămas sub foc chiar și atunci când diplomații ruși au declarat pace temporară. Președintele Volodymyr Zelensky a acuzat Moscova că  a comis 3.000 de încălcări ale încetării focului doar în acest weeken”, notează Joshua R. Kroeker, CEO și fondator al Reaktion Group, analist la proiectul de analiză politică R.Politik și editor la RANE.

Aceasta este dezinformarea clasică a Kremlinului”

Acest model sugerează ceva mai profund, continuă analistul, anume acela că Rusia nu încearcă să pună capăt războiului, ci să-l poziționeze în termeni politici, în special pentru publicul străin.

Încetarea focului este folosită ca instrument de dezinformare, nu de diplomație. Demersul nu este conceput pentru a ajuta civilii ucraineni sau pentru a promova bunăvoința umanitară, ci pentru a prezenta Ucraina drept actorul intransigent care nu vrea să accepte pacea.

Aici se încadrează încetarea focului de Paște. Este un mesaj. Nu pentru Ucraina, ci pentru Trump și instituția politică din SUA.

De la întoarcerea lui Trump la Casa Albă, mesajele lui Putin au fost mai clare ca niciodată. Președintele rus oferă o încetare a focului nu ca o încercare sinceră de detensionare, ci ca un gest strategic — o performanță menită să arate că Rusia este actorul rezonabil, dispus să negocieze, în timp ce Ucraina este cea care prelungește conflictul.

  • Acest lucru vine la doar câteva zile după ce secretarul de stat Marco Rubio a anunțat că SUA se vor retrage din procesul de pace dacă progresele nu se realizează rapid.
  • Implicația este clară: dacă Ucraina continuă să lupte în timpul unei încetări a focului declarate, Rusia va pretinde că Kievul – și, prin extensie, susținătorii săi occidentali – sunt cei care obstrucționează pacea.
  • Aceasta este dezinformarea clasică a Kremlinului, menită să semene îndoială și diviziune în cadrul guvernului SUA și al opiniei publice americane.

Putin nu caută pacea. Mai degrabă, el își câștigă timp pe câmpul de luptă semnalând Washingtonului că este pregătit pentru pace.

Fiecare încercare rusă de încetare a focului a îndeplinit o funcție tactică: să câștige timp, să rearmeze și să consolideze pozițiile. Analiștii militari și forțele ucrainene știu deopotrivă că aceste pauze nu sunt semne de detensionare, ci sunt un spațiu de respirație operațional, menit să se pregătească pentru următorul val de agresiune”, avertizează Joshua R. Kroeker.

Genul de război narativ la care excelează Kremlinul”

În cele aproximativ 24 de ore după ce a fost declarat armistițiul de Paște al lui Putin, luptele au continuat să se desfășoare în mod normal pe o mare parte a frontului.

Deși s-au raportat mai puține focuri de artilerie în regiunea Donbas, nu a existat nicio schimbare în intensitatea războiului în regiunile rusești Kursk și Belgorod sau în regiunile ucrainene Harkov și Zaporojie.

O sursă din Herson a scris că, în seara încetării focului, mai multe clădiri din oraș au luat foc din cauza atacurilor cu drone, susținând că nimic nu s-a schimbat.

Mai important, însă, dincolo de câmpul de luptă, încetarea focului lui Putin vizează direct Occidentul. Kremlinul cunoaște presiunile politice cu care se confruntă administrația Trump. Prezentându-se ca fiind deschisă la compromis, Moscova oferă acoperire politică celor din Washington care doresc să se delimiteze de acțiunile lui Trump. 

La urma urmei, în ochii lui Trump, dacă Rusia oferă o încetare a focului și Ucraina o refuză sau o încalcă, de ce ar trebui SUA să cheltuiască în continuare miliarde de dolari pentru sprijinirea armelor?

Este o capcană proiectată cu grijă și genul de război narativ la care excelează Kremlinul. Moscova are deja urechea lui Trump, cu Steve Witkoff care circulă între Washington și Moscova, împărtășind viziunea lui Putin despre o pace cu Trump care nu ia în considerare preocupările sau suveranitatea Ucrainei.

Prin acest armistițiu de Paște, Putin câștigă efectiv timp printr-o așa-zisă bunăvoință mincinoasă”, mai scrie Joshua R. Kroeker.

„Să sperăm că Trump nu cade în capcană”

Între timp, oficialii ucraineni au înțeles de mult pericolele încetării focului unilaterale sau nesincere, crede Joshua R. Kroeker. Fiecare pauză declarată de Moscova a fost urmată de violență reînnoită, amintește acesta, „distrugeri mai mari și cinism profund”.

Dacă Ucraina ar respecta încetarea focului, de exemplu, aceasta ar permite Rusiei să aducă mai multă putere de foc pe linia de contact fără a fi nevoită să-și facă griji cu privire la amenințarea dronelor.

  • Pentru Ucraina, acceptarea unei încetări a focului declarată de Rusia nu este doar periculoasă, ci și adesea sinucigașă.
  • Totuși, dacă Ucraina nu își încetează acțiunile defensive, țara pare să se opună păcii în ochii administrației americane.
  • Cel mai îngrijorător acum este însă riscul ca Washingtonul să cadă în capcană.

Ucraina nu se poate apăra fără sprijin internațional continuu, în special din partea SUA. Dezbinarea în Uniunea Europeană va face dificilă înlocuirea SUA în ceea ce privește armele și sprijinul umanitar.

Dacă Trump interpretează greșit gestul lui Putin ca fiind autentic sau îi permite să justifice o retragere a ajutorului american, consecințele vor fi catastrofale pentru Ucraina.

Această încetare a focului de Paște nu este despre protejarea vieții. Este vorba despre prelungirea războiului în condițiile rusești. Este vorba despre a-i oferi lui Putin spațiul și povestea de care are nevoie pentru a schimba narațiunea și a câștiga bătălia politică de la Washington.

Adevărata pace în Ucraina nu va veni prin gesturi temporare sau cascadorii de relații publice. Va veni prin înfrângerea agresiunii ruse, restabilirea suveranității ucrainene și realizarea faptului că războiul, atunci când este deghizat în pace, este încă război.

Trump ar trebui să vadă această încetare a focului așa cum este: o capcană. Să sperăm că nu cade în ea”, încheie Joshua R. Kroeker.


Citește și:

Obsesiile lui Putin. Soldații Kremlinului mor pe frontul din Ucraina, liderul pune PRESIUNE pe rusoaice. „Politici iraționale”  

Alegerile din Europa de Est, „amprenta” Moscovei și planurile lui Putin. „Instalarea de oligarhi pro-Rusia, corupție și guverne MARIONETE”

5 miliarde $ pentru mașina de război a lui Putin. Peste 11.000 de companii OCCIDENTALE continuă să opereze în Rusia, după invadarea Ucrainei

„Carne de tun” pe frontul din Ucraina. „Putin a spus că este dispus să piardă 2 MILIOANE de oameni. De data asta, trebuie crezut pe cuvânt”

Ce CÂȘTIGĂ Putin din încetarea focului la Marea Neagră. Trump, pus într-o poziție delicată: „Un eșec îl obligă să găsească un țap ispășitor”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și