Cum au ajuns procurorii DNA din dosarul foștilor șefi SRI pe urmele fugarului Alexander Adamescu și milionarului condamnat Mihai Tufan

Cum au ajuns procurorii DNA din dosarul foștilor șefi SRI pe urmele fugarului Alexander Adamescu și milionarului condamnat Mihai Tufan
Publicat: 25/05/2024, 19:21
Actualizat: 25/05/2024, 19:28

Denunțul omului de afaceri Cătălin Hideg în cazul foștilor șefi din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă a pus anchetatorii și pe urmele unui trafic de influență care ar avea legătură cu firme controlate de fiul lui Dan Adamescu, Alexander Adamescu – acuzat de corupție și fugit din țară din 2016 – și de milionarul Mihai Tufan, care are o condamnare pentru tentativă de omor. Legătura ar fi un magistrat de la Tribunalul București la care ar fi ajuns atât dosarul lui Cătălin Hideg, privind fraude cu fonduri europene, cât și pe cel de cofugarupție al lui Alexander Adamescu.

  • Omul de afaceri Cătălin Hideg i-a denunțat la DNA, în 12 aprilie 2024, pe Florian Coldea, fost prim-ajunct al directorului Serviciului Român de Informații, pe Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI, pe avocatul Doru Trăilă și pe Dan Tocaci, pentru trafic de influență și spălare de bani.
  • În urma denunțului lui Cătălin Hideg și a declarațiilor făcute de acesta la audierea sa, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pentru infracțiuni de trafic de influență, fapte care au legătură cu firme controlate de Bogdan Alexander Adamescu și de Emil Mihai Tufan.

Ancheta în dosarul deschis după denunțul lui Hideg a început în 17 aprilie 2024. Procurorii DNA au dispus atunci începerea urmăririi penale „in rem”, pentru trafic de influență și cumpărare de influență.

Ulterior, în 15 mai 2024, procurorii DNA au extins urmărirea penală pentru trafic de influență și cumpărare de influență, fapte care ar avea legătură cu firmele controlate de Alexander Adamescu și Emil Mihai Tufan, iar ulterior și pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, potrivit ordonanței de punere sub control judiciar a celor patru inculpați.

Legătura fugarului Alexander Adamescu cu magistratul care a judecat dosarul afaceristului Hideg

Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2021, fiind acuzat că în 2013 a dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu (decedat în 2017).

Procurorii DNA arătau în rechizitoriul trimis instanței în 2021 că, în lunile iunie şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu, prin intermediari, le-ar fi dat 15.000 de euro și, respective, 23.000 de lei, judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu. Ulterior, cei doi judecători au fost condamnați, iar după ce și-au executat pedepsele, au fost eliberați din penitenciar, în prezent fiind reabilitați.

Alexander Adamescu, fugit din România și dat în urmărire internațională din 2016, s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă de mai mulți ani să îl extrădeze, în baza mandatului internaţional de arestare emis în lipsă pe numele acestuia.

În februarie 2024, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea a anulat dosarul de corupție al lui Alexander Adamescu, după ce l-a ţinut aproape trei ani în procedură de cameră preliminară la Tribunalul București, deși durata procedurii este de 60 de zile.

Același judecător Cătălin Gabriel Bunea este și magistratul la care a ajuns dosarul omului de afaceri Cătălin Hideg, denunţătorul generalilor SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, care i-ar fi promis că îl scapă de o condamnare cu executare și de controlul judiciar, în schimbul a 600.000 de euro.

Omul de afaceri Cătălin Hideg este judecat din 2022 într-un dosar în care Parchetul Europen, condus de Laura Codruța Kovesi, îl acuză că a folosit declarații inexacte ca să obțină fonduri europene, dar și pentru spălare de bani.

În timp ce dosarul era la Tribunalul București, în 2023, Cătălin Hideg a ajuns, prin Dan Tocaci și ”prieteni comuni”, la avocatul Doru Trăilă și la foștii șefi din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, ca să îl scape de controlul judiciar și de condamnarea la închisoare.

În februarie 2024, Hideg a fost condamnat de Tribunalul București la patru ani de închisoare cu executare. Procesul continuă la Curtea de Apel București, unde Hideg a contestat condamnarea.

Două luni mai târziu, în aprilie, afaceristul i-a denunțat pe ”salvatorii” săi la DNA, pentru trafic de influență. În 22 mai, procurorii i-au pus sub acuzare și sub control judiciar pe Coldea, Dumbravă, Trăilă și Tocaci.

Dan Tocaci a fost persoana de legătură între Cătălin Hideg și ”echipa” Doru Trăilă, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, care i-a cerut omul de afaceri 700.000 de euro, lăsând să se înțeleagă că pot interveni la judecători, pentru a primi o hotărâre favorabilă în dosarul său, atât la Tribunalul București, cât și la Curtea de Apel București.

Cătălin Hideg le-a spus însă că le poate da 600.000 de euro, din care, până la momentul denunțului la DNA, ”echipa” Trăilă – Coldea – Dumbravă a încasat 438.000 de lei și 20.000 de euro.

Cătălin Hideg susține că a fost de acord să le dea cei 600.000 de euro doar pentru că i s-a promis că va scăpa de controlul judiciar, care îi interzice să iasă din țară.

”Martorul Hideg Robertino-Cătălin a declarat că principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 «va fi liber» și faptul că i s-a creat convingerea că «era o problemă pe care ei o puteau rezolva»”, potrivit anchetatorilor din dosarul deschis la DNA după denunțul omului de afaceri.

Mihai Tufan, milionarul condamnat pentru că a înjunghiat o directoare din companiile sale

Milionarul prahovean Mihai Tufan a fost condamnat, în februarie 2021, la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor, după ce a înjunghiat de mai multe ori o directoare din cadrul companiilor pe care le controla.

Mihai Tufan era în mașina directoarei Daniela Huhulea, parcată pe DN1, când a înjunghiat-o, de mai multe ori, cu un cuțit.

Omul de afaceri Mihai Tufan a stat în Penitenciarul Ploiești până în septembrie 2022, când a fost eliberat condiționat, printr-o decizie a Tribunalului Prahova.


CITEȘTE ȘI:

Dosarul generalilor SRI. Declarații uluitoare despre ”fondatorii «statului paralel»”, singurii salvatori când ”intri în malaxor” și ”șeful cel mare”

STENOGRAME din ”Dosarul generalilor”. Dumitru Dumbravă: „E sfârșit de epocă. Se vor schimba multe în administrație”

Noi detalii din dosarul Coldea-Dumbravă. Care ar fi fost, de fapt, mecanismul traficului de influență în favoarea lui Hideg / Nume-surpriză la audieri

Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, sub CONTROL JUDICIAR pe cauțiune, după 15 ore de audieri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Nu e permis pentru românii care stau la bloc. Legea îți cere acordul asociației de...
Viața la bloc. Reguli pentru locatarii care au aparate de aer condiționat
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Turneul lui Taylor Swift ar putea modifica strategia Băncii Angliei
×