UPDATE| 380 de persoane audiate după perchezițiile DIICOT. Cum opera gruparea infracțională care a prejudiciat România și Spania cu peste 7 milioane de euro

Publicat: 21/07/2021, 16:15
Actualizat: 21/07/2021, 16:25

Percheziții de amploare desfășurate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), miercuri dimineață, în București și alte cinci județe.

UPDATE – 16:15 – Potrivit DIICOT, perchezițiile s-au desfășurat pe raza municipiului București și a județelor Olt, Vâlcea, Argeș, Caraș – Severin și Ilfov.

Grupul infracțional vizat – care a început să opereze la sfârșitul anului 2015 – era specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fraudă informatică, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și complicitate la aceste infracțiuni. ”Nucleul grupului infracțional a rămas întotdeauna același, legăturile dintre membrii principali bazându-se în principal pe încredere reciprocă”, precizează DIICOT, fiind pusă și o adresă de e-mail la dispoziția celor care consideră că au fost victime ale acestui mod de operare.

Persoanele fizice sau juridice care consideră că au fost prejudiciate prin acest mod de operare sunt rugate să se adreseze Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism prin poștă, fax sau pe adresa de e-mail: [email protected].

DIICOT

Documente bancare emise în alte state din Uniune Europeană și din Federația Rusă

Până în prezent, potrivit DIICOT, sumele de bani care au făcut obiectul mecanismului de spălare sunt estimate la peste 7 milioane de euro, iar în urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate:

  • suma de 532.133 de lei
  • 17.000 de euro
  • aproximativ 250 de telefoane mobile
  • documente bancare emise în alte state din Uniune Europeană și din Federația Rusă
  • laptopuri, routere portabile
  • 719 cartele SIM
  • 132 de carduri bancare
  • 1 pistol cu bile fără autorizație și diverse documente privind tranzacții bancare

”La sediul DIICOT – Structura Centrală și sediile mai multor structuri din cadrul Ministerului de Interne vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de aproximativ 380 de persoane”, mai transmite DIICOT.

Modul de operare al grupării

Toate datele necesare transferării sumelor de bani obținute prin inducerea în eroare a persoanelor vătămate – sau virate în urma acțiunilor specifice infracțiunii de fraudă informatică – erau furnizate de liderul grupării infracționale, acesta păstrând permanent legătura cu autorii infracțiunilor și coordonând întreaga rețea.

”Membrii grupării contactau telefonic persoana vătămată și își atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor. În cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare. La scurt timp după finalizarea discuției telefonice, persoana vătămată primea un mesaj e-mail care conținea o adresă purtând antetul furnizorului și eventual numele și semnăturile persoanelor din conducere, prin care se solicita persoanei vătămate efectuarea plăților facturilor scadente și viitoare într-un alt cont bancar, decât acela în care se efectuaseră anterior”, mai precizează procurorii DIICOT.

”Titularii conturilor în care se făcea virarea sumelor de bani erau racolați de către membrii grupului infracțional, în special, dintre persoanele fără posibilități financiare. Contra unor sume de bani, cuprinse între 50 și 500 de lei, acestea din urmă deschideau conturi la bănci din România și din străinătate, folosind acte de identitate reale sau falsificate și oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori”

Extras din comunicatul DIICOT

Banii erau transferaţi în alte conturi, controlate de grupare

Știrea inițială – Cele 17 percheziții – la care au participat și reprezentanții IGPF şi IGPR – au vizat peste 300 de suspecți care făceau parte dintr-un grup infracțional organizat, specializat în ”fraude informatice, înşelăciune şi spălare de bani”. Membrii grupului infracțional induceau în eroare angajații unor autorități publice din România și din străinătate – în special Spania -,  cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau să fie făcute plăți aferente unor facturi neachitate, emise de furnizorii acestora.

Imediat după ce sumele de bani erau încasate, banii erau transferaţi în alte conturi, controlate de grupare. Ulterior, erau extrase prin intermediul unor ”săgeți”.

Fraude informatice de milioane de euro. Banii, ”spălați” prin conturi din Ungaria, Spania și Polonia

Procurorii DIICOT au reușit să destructureze și o grupare care se specializase în fraude informatice, obținând milioane de euro. Banii erau ”splați” prin conturi bancare din Spania, Polonia și Ungaria.

Grupul infracțional a fost constituit în luna august a anului 2020, în județul Vâlcea. Cel puțin 16 membri au deschis conturi bancare în străinătate – cu acte de identitate străine falsificate – pe care le-au pus la dispoziţia celor care comiteau fraudele informatice (toate detaliile AICI).

”Membrii grupului au deschis un număr de cel puţin 200 conturi bancare pe teritoriul Ungariei, prin utilizarea unor acte de identitate străine, falsificate. Totodată, au folosit alte 100 de conturi bancare deschise în Spania, Polonia, Germania, Olanda şi alte ţări, prin intermediul cărora au fost transferate şi ulterior retrase sume ce se ridică la cel puţin 2 milioane euro, provenite din comiterea de infracțiuni de fraudă informatică”, a anunțat DIICOT, într-un comunicat de presă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului