EXCLUSIV | Clotilde Armand a încheiat, prin negociere fără publicare, 3 contracte cu o valoare totală de peste 10 milioane de lei. Consilier PNL Sector 1: ”Noi, Consiliul Local, nu am știut nimic, lipsa de transparență este strigătoare la cer!”

EXCLUSIV | Clotilde Armand a încheiat, prin negociere fără publicare, 3 contracte cu o valoare totală de peste 10 milioane de lei. Consilier PNL Sector 1: ”Noi, Consiliul Local, nu am știut nimic, lipsa de transparență este strigătoare la cer!”
Publicat: 09/05/2022, 15:29
Actualizat: 09/05/2022, 16:09

Daniel-Constantin Ciungu, consilier local PNL la Primăria Sectorului 1 și membru în Biroul Politic la PNL Sector 1, o acuză pe Clotilde Armand de o ”lipsă de transparență strigătoare la cer” după ce primăria a încheiat 3 contracte pentru sortare selectivă a deșeurilor.

Cele 3 contracte care ridică semne de întrebare au o valoare cumulată de peste 10 milioane de lei, însă nu suma în cauză se află în centrul atenției, ci modul în care s-a ajuns la declararea drept câștigătoare a celor trei firme.

Concret, consilierul local PNL la Primăria Sectorului 1 spune că edilul de sector nu a organizat o licitație publică deschisă, așa cum prevede legea, ci a ”negociat” doar cu firmele preferate și a declarat câștigătoare ”pe cine a vrut”. Și, pentru ca totul să fie cât mai ciudat cu putință, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1 n-a știut nimic, fiind trecut, pur și simplu, la ”și alții” de Clotilde Armand.

Contactat de GÂNDUL, Daniel-Constantin Ciungu spune că… istoria se repetă, iar Clotilde Armand ”face totul de capul ei”, trecând peste Consiliul Local.

Aceasta este, de altfel, principala problemă, lipsa transparenței. Noi (n.red. – PNL) am făcut o campanie comună (n.red. – cu USR) în 2020, împotriva lui Daniel Tudorache, fix pe faptul că făcea negocieri fără publicare, fix pe faptul că nu avea transparență în achizițiile publice, și acum Clotilde Armand face exact același lucru. Din acest punct de vedere, problema este că face totul de capul ei. Drept urmare, nu știm dacă mai existau alte companii care puteau să dea un serviciu mai ieftin sau mai bun. 

Noi, locuitorii Sectorului 1 și consilierii Consiliului Local, nu știm cum s-a făcut această selecție, nu știm de ce sunt dați banii publici acestor companii. E mai puțin important despre ce companii este vorba. N-a fost transparență și n-a fost licitație publică deschisă. Aici este problema. Trebuia să vadă toată lumea cum este cheltuit banul public. 

O să cerem și contractele, pentru că noi – în februarie 2021 – am emis o hotărâre de Consiliu Local în care am prevăzut ca toate contractele încheiate de Primăria Sectorului 1 să fie puse pe site-ul primăriei. Nici până astăzi nu sunt făcute, toate, publice”, precizează Daniel-Constantin Ciungu, consilier local PNL la Primăria Sectorului 1, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

”Legături de prietenie” și favoruri

Pe de altă parte, alegerea acestor 3 firme – este vorba despre Rom Waste Solutions, RER REBU și 3R GREEN – nu ar fi chiar ”întâmplătoare”, spun surse GÂNDUL, fiindcă, ”favorurile se întorc”.

Aceste 3 firme care au câștigat licitația de 10 milioane au un background legat de Primăria Sectorului 1 și de Clotilde Armand. 3R GREEN a ridicat gunoiul din curte de la ADP la momentul scandalului cu munții de gunoaie din curtea ADP. Numai că l-a ridicat fără a deține autorizație de mediu pe Sectorul 1 și fără a avea dreptul să aibă acel contract. 

Rom Waste Solutions este stație de sortare și, în momentul stării de alertă, cu toate că nu erau plătiți de Primăria Sectorului 1, au deschis porțile pentru sortare, făcându-i un favor primarului Sectorului 1. 

În starea de alertă declarată de Clotilde Armand pe raza Sectorului 1, REBU a intrat și a ridicat gunoiul fără autorizație de mediu și licență ANRSC. (n.red. – Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice)

În astfel de condiții, Clotilde Armand a întors, acum, niște favoruri! REBU nu are autorizație de mediu pentru tratarea deșeurilor din construcții, deci nu a fost verificat acest aspect acum, când o s-a dat acest contract. 3R GREEN nu întrunește condițiile pentru autorizație pentru sortarea deșeului voluminos. Doar Rom Waste Solutions are autorizație, dar a ajutat-o pe Clotilde Armand în starea de alertă… Atunci s-au creat aceste «legături de prietenie». De altfel, Cătălin Marinescu – director general Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1 (DUPSPMS1) – este cel care a făcut aceste «legături de prietenie» între cele trei firme și Clotilde Armand”, au declarat sursele GÂNDUL. 

”Primăria a stat de vorbă doar cu ce companii a vrut”

Astfel, mai spune Daniel-Constantin Ciungu – consilier local PNL la Primăria Sectorului 1 -, la primăria condusă de Clotilde Armand contează mai puțin sau deloc ce spune Consiliul Local, astfel că toți consilierii se trezesc puși în fața faptului împlinit.

”Ce am aflat, însă, nou la workshop-ul de achiziții publice din SEAP este că Primăria Sectorului 1 a încheiat de curând 3 contracte cu o valoare totală de peste 10 milioane de lei (9.397.242 lei fără TVA) pentru sortare selectivă, atenție: prin negociere fără publicare!

Deci nu prin licitație publică deschisă, cum spune legea în mod normal pentru costuri peste 100.000 EUR (aproape 500.000 lei). Adică primăria a stat de vorbă (SEAP ne arată că a fost offline negocierea) doar cu ce companii a vrut și a declarat câștigătoare pe cine a vrut. Curat murdar… Noi, Consiliul Local nu am știut nimic despre acest lucru. Lipsa de transparență este strigătoare la cer!”, acuză Daniel-Constantin Ciungu, consilier local PNL la Primăria Sectorului 1.

”Primarul Clotilde Armand s-a folosit de o procedura de urgență permisă doar în perioada stării de urgență”

Potrivit lui Daniel-Constantin Ciungu, Clotilde Armand a recurs la un ”artificiu”, respectiv s-a folosit de o procedură de urgență pentru a încheia aceste contracte prin ”negociere fără publicare”.

Numai că o astfel de procedură de urgență era permisă doar în perioada stării de urgență – impusă de pandemia de coronavirus – de Comisia Europeană. Totuși, nevoia de o sortare selectivă, mai spune consilierul PNL, era o realitate încă din anul 2021, ceea ce elimină ”urgența” din 2022.

”Și ne mai miram de ce românii sunt debusolați de politicieni. Iată un exemplu recent – politicieni care zic pe Facebook că ei lupta cu mafia și fac de fapt la fel ca Tudorache sau Dragnea și încearcă să ascundă cum și de ce fac anumite achiziții din banii publici! Aceasta este opinia mea politică, dar aceste dovezi din SEAP ne fac oare pe toți să ne gândim la ce se întâmplă de fapt?

Primarul Clotilde Armand s-a folosit de o procedura de urgență permisă doar în perioada stării de urgență de către Comisia Europeana, în contextul pandemiei, anume negocierea fără publicare. Doar că noi, cu toții, am aflat despre nevoia unui nou contract pentru sortarea selectivă din vara lui 2021. Deci nu era, de fapt, nicio urgență acum, în 2022, dacă știai de aproape 1 an. De atunci până astăzi putea să puna achizițiile în licitație publică deschisă de mai multe ori. Vorbim, totuși, de banii cetățenilor!”, conchide Daniel-Constantin Ciungu.

Într-un final, acesta prezintă, punctual, și cele trei contracte încheiate de Clotilde Armand fără licitație publică deschisă, firmele câștigătoare fiind Rom Waste Solutions, RER REBU și 3R GREEN.

  • Contractul de 6 mil. lei, fară TVA: pe 4 luni, cu compania Rom Waste Solutions
  • Contractul de 1,1 mil. lei, fară TVA: pe 4 luni, cu compania RER REBU
  • Contractul de 2,3 mil. lei, fară TVA: pe 4 luni, cu compania 3R GREEN


Citește și: 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...