EXCLUSIV | Cutremurătoarele fapte din ”azilele groazei” au ajuns și la DNA. Anchete în nouă dosare, unul pentru o plângere în cazul Gabrielei Firea

EXCLUSIV | Cutremurătoarele fapte din ”azilele groazei” au ajuns și la DNA. Anchete în nouă dosare, unul pentru o plângere în cazul Gabrielei Firea

Dezvăluirile și faptele din „azilele groazei” au șocat, nu doar o țară întreagă, dar au ajuns și în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că sunt deschise anchete în nouă dosare, în care se fac cercetări „in rem” vizând posibile fapte de abuz în serviciu în cazul unor funcționari publici. La DNA este deschis și un dosar în care se fac cercetări în urma unei plângeri formulate pe numele fostului ministru al Familiei, Gabriela Firea, tot pentru abuz în serviciu.

Situația din cele trei centre din Ilfov pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități, denumite, după perchezițiile DIICOT, „azilele groazei și ale terorii”, a deschis Cutia Pandorei în ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.

Umilințe, bătăi crunte, muncă forțată și înfometare, sunt situațiile reale din ”azilele groazei” descrise în referatul procurorilor DIICOT, prin care au trecut peste 100 de persoane aflate în cele trei centre din Voluntari și Afumați.

Deși cu mult timp înainte ca Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) să înceapă ancheta și să descindă în ”azilele groazei” au existat o serie de reclamații către instituțiilor responsabile, paradoxal, după fiecare control, lucrurile, bifate ca fiind aparent în regulă, continuau să funcționeze.

Plângere penală, pentru abuz în serviciu, pe numele Gabrielei Firea

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a depus o plângere penală la DNA în cazul Gabrielei Firea, fostul ministrul al Familiei, pentru abuz în serviciu, legat de presupusele legături cu Ștefan Godei, care în prezent este arestat în dosarul ”azilelor groazei” de la DIICOT.

Gabriela Firea și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, după ce au apărut dezvăluiri cu privire la faptul că îl cunoștea pe Ştefan Godei, pe care l-a și angajat atât la Primăria Capitalei, cât și la Ministerul Familiei, în perioada în care a fost la conducerea celor două instituții.

Marius Budăi, fostul ministru au Muncii, a fost primul oficial care și-a dat demisia după scandalul din dosarul căminelor groazei.

„Eu am acelaşi şofer de 16 -17 ani, pe care îl cunosc toate instituţiile, toţi jurnaliştii, toată Primăria, tot Parlamentul”

„Sunt nevoită, din păcate, să repet ce am afirmat zilele trecute, în urma unor informaţii apărute în presă. Inculpatul din dosarul azilelor din judeţul Ilfov nu a fost vreodată şoferul meu. Eu am acelaşi şofer de 16 -17 ani, pe care îl cunosc toate instituţiile, toţi jurnaliştii, toată primăria, tot Parlamentul etc”, spunea Gabriela Firea.

Fostul ministru al Muncii preciza că, nici cât a fost primar al Capitalei, Ștefan Godei nu a fost șoferul ei, ci a lucrat ca şofer la Administrativ şi pentru alte persoane.

„Nici la Senat nu a fost şoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, aşa cum a făcut-o în toate instituţiile unde a activat”, mai spunea fostul ministru al Familiei.

DNA, dosar penal deschis și în cazul azilului de la Mureș

Procurorii DNA au anunțat, vineri, că un deschis un dosar penal în legătură cu azilul groazei din județul Mureș, în care se cercetează săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității. În acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect, urmărirea penală desfășurându-se cu privire la faptă („in rem”).

„Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, a precizat DNA (Mai multe informații AICI).

Ancheta, preluată de DIICOT Mureș

Ancheta în cazul azilului din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, unde beneficiarii erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, a fost preluată vineri de DIICOT Târgu Mureş. În total, erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital (mai multe informații AICI).

În acest caz, procurorii DIICOT Târgu Mureş au fost sesizași, joi, de Prefectura Mureş, cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdeşti.

”Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept”, a precizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Ștefan Godei mergea pe repetarea „schemei” la venirea controalelor, anunțate însă înainte

Din interceptările anchetatorilor prezente în referatul cu propunere de arestare a 24 de suspecți în dosarul ”azilele groazei”, consultat de Gândul, Ștefan Cristian Godei – administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – era „expert” în a masca mizeria și ororile din centre, în zilele controalelor făcute de autorități.

Pe 22 iunie 2023 – cu doar două săptămâni înainte de descinderile procurorilor DIICOT -, Godei a „orchestrat” primirea într-o vizită de ”monitorizare” a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 3, la care participau directoarea de la Sectorul 3  și cea de la Evidența Populației.

Administratorul Ștefan Godei a trasat directive clare pentru angajații centrului, în ziua controlului: „să fie impecabil în cămin, să miroasă frumos și toți beneficiarii să fie îmbrăcați frumos, să nu fie găsiți în zdrențe.”

Patru acuzați pentru ororile din ”azilele groazei, arestați preventiv

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul primind arest la domiciliu sau fiind plasați sub control judiciar:

  • Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
  • fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
  • Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
  • Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

CITEȘTE ȘI:

Imagini revoltătoare din noul azil al groazei, descoperit în județul Mureș – GALERIE FOTO

EXCLUSIV | Patronul de la ”azilele groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari. DIICOT: ”25.000 lei într-o noapte!” (VIDEO)

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×