EXCLUSIV | Divorț politic la Primăria Brașov, PNL și USR sunt ”la cuțite”! Viceprimar liberal: ”Primarul Coliban a scris istorie, dar una negativă!”

EXCLUSIV | Divorț politic la Primăria Brașov, PNL și USR sunt ”la cuțite”! Viceprimar liberal: ”Primarul Coliban a scris istorie, dar una negativă!”

Scandal de proporții la Primăria Brașov, acolo unde ”mariajul politic” dintre Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Național Liberal (PNL), parteneriat încheiat la alegerile din anul 2020, se află în fața ”divorțului”. Primarul Allen Coliban (USR) cere schimbarea viceprimarului liberal Sebastian Rusu, după ce i-a retras acestuia atribuțiile, iar marți – 31 octombrie 2023 – va avea loc o ședință de Consiliul Local care se anunță furtunoasă.

Acuzațiile liberalilor la adresa lui Allen Coliban sunt numeroase, acesta fiind etichetat de PNL Brașov drept ”arogant” și un edil care nu își urmărește decât propriile interese.

Contracte care ar fi fost date cu ”dedicație”, problemele brașovenilor rămase nerezolvate, gunoaie, lipsa parcărilor rezidențiale, falimentul FC Brașov,  concursuri pentru posturi cu final dinainte stabilit – iată doar câteva tușe dintr-un tablou politic sumbru la nivel administrativ, așa cum este prezentat de liberali.

”Acțiunea mea a condus la nemulțumirea primarului, care își pierdea controlul asupra situației”

Viceprimarul Sebastian Rusu a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că situația actuală din municipiul Brașov, una conflictuală la nivelul primăriei și al parteneriatului politic dintre PNL și USR, își are rădăcinile în preocuparea primarului Allen Coliban de a pune interesul politic deasupra ”problemelor reale” ale brașovenilor.

Liberalul Sebastian Rusu prezintă, punctual, și câteva spețe, una dintre acestea fiind finanțarea clubului FC Brașov, declarată nelegală de instanță, proiectul Sălii Polivalente din Brașov, care – inițial – nu a fost susținut de primarul Allen Coliban și de USR, sau situația Parcului industrial de la Rulmentul. Parcul industrial ar fi trebuit dezvoltat în decurs de 2 ani, dar a rămas nefinalizat.

Cu privire la situația actuală din municipiul Brașov, doresc să subliniez faptul că preocupările primarului Coliban par să se concentreze în mare parte asupra aspectelor politice, mai degrabă decât pe problemele reale, cu care se confruntă comunitatea noastră. Recent, am cerut motivarea instanței pentru sentința privind finanțarea FC Brașov, care a fost declarată nelegală, implicând decizii financiare iresponsabile, în valoare de 3,5 milioane de lei.

Aceste decizii au fost susținute vehement de către primar, până în punctul în care, acum trebuie să ofere explicații. Acest lucru a generat un dezacord între noi, întrucât am adus în atenție informații precise din interiorul executivului Primăriei despre neconformitățile în administrarea resurselor financiare susținute de către primar și USR.

De asemenea, retragerea atribuțiilor mele a fost influențată de interese politice, cu obiectivul de a-mi denigra imaginea, având în vedere că aceste atribuții contribuiau semnificativ la dezvoltarea și bunul mers al comunității. Un exemplu notabil îl reprezintă proiectul Sălii Polivalente, pe care primarul Coliban și USR inițial nu l-au susținut, catalogându-l ca o risipă a banilor publici. Chiar și așa, prin atribuțiile mele din acel moment, am reușit să accelerez proiectul Sălii Polivalente din Brașov, deși a existat o încercare de întârziere a acestuia. Acțiunea mea condus la nemulțumirea primarului, care își pierdea controlul asupra situației”, explică Sebastian Rusu.

”Documentele oficiale demonstrează că am semnat personal actele de predare a amplasamentului (terenului) către Compania Națională de Investiții încă din luna mai 2021. În caz contrar, am fi putut pierde întreaga investiție! Deloc surprinzător, având în vedere orgoliile domnului primar, la scurt timp după semnarea actelor de predare a amplasamentului pentru Sala Polivalentă, mi-au fost retrase atribuțiile de viceprimar, iar Direcția tehnică și partea de investiții mi-au fost retrase”

Sebastian Rusu, viceprimarul Brașovului

”Interesele politice pot influența deciziile, chiar și atunci când sunt în contradicție cu interesul public și al Brașovului”

Paradoxal, dezvăluie viceprimarul Sebastian Rusu, primarul Coliban a reconsiderat poziția contrară proiectului, iar acum „își construiește capital de imagine” tocmai pe baza acestui proiect.

Atmosfera din Primăria Brașov este una extrem de tensionată, acuză Sebastian Rusu, în condițiile în care primarul USR Allen Coliban ”folosește sistemul de camere de supraveghere și monitorizare acces într-un mod neadecvat, inclusiv pentru scopuri personale”, generând conflicte interne și afișând ”orgoliu politic”.

Acum, primarul Coliban își construiește capital de imagine pe baza unui proiect pe care, inițial, l-a blocat. În ciuda afirmațiilor actuale ale primarului cu privire la sprijinul său pentru Sala Polivalentă, inițial acesta nu a manifestat interes și susținere pentru proiect. Este un exemplu elocvent al modului în care interesele politice pot influența deciziile, chiar și atunci când sunt în contradicție cu interesul public și al Brașovului.

În plus, atribuțiile mele au fost retrase nu doar din cauza semnării actelor de predare către CNI privind amplasamentul Sălii Polivalente, ci și din cauza semnalelor primite de la mai mulți angajați ai Primăriei, care au indicat faptul că primarul folosește sistemul de camere de supraveghere și monitorizare acces într-un mod neadecvat, inclusiv pentru scopuri personale. În acest sens, am încercat să inițiez un proiect la Consiliul Local, dar primarul a refuzat să îl includă pe Ordinea de zi.

Este evident că acțiunile primarului vizează, în primul rând, aspecte de orgoliu politic și conflictele interne pe care le-a introdus pe parcursul mandatului afectează negativ dezvoltarea comunității Brașovului și denotă un management defectuos, lipsit de transparență.

Nu putem omite situația Parcului industrial de la Rulmentul, care ar fi trebuit dezvoltat în decurs de 2 ani, însă care a rămas nefinalizat, deși a avut la dispoziție 2 milioane de lei din partea Guvernului pentru documentațiile tehnice necesare. Din păcate, bani au fost pierduți din cauza lipsei de acțiune din partea primarului, iar în prezent avem o platformă abandonată și în paragină, care nu își servește scopul”, avertizează viceprimarul Brașovului, în exclusivitate pentru Gândul.

”Încearcă să distragă atenția opiniei publice, printr-o altă manevră marca USR”

Viceprimarul Brașovului consideră că primarul USR distrage atenția opiniei publice, printr-o ”manevră”, de la toate problemele cu care se confruntă brașovenii, asta în timp ce bugetul orașului este ”gestionat deficitar”.

Acesta (n.red. – primarul USR Allen Coliban) încearcă să distragă atenția opiniei publice, printr-o altă manevră marca USR, de la problemele și prejudiciile pe care domnia sa le-a creat brașovenilor! Adevărata problemă a orașului este gestionarea deficitară a bugetului municipiului Brașov, după bunul plac al USR-iștilor care astăzi ne conduc”, acuză Sebastian Rusu.

Viceprimarul liberal al Brașovului a prezentat, punctual, și câteva dintre problemele majore produse de ”administrația Coliban”:

  • gunoaiele din oraș
  • poluarea
  • gropile din suprafața carosabilă și trotuare
  • lipsa parcărilor rezidențiale și în centrul istoric
  • fenomenul oamenilor străzii și infracționalității scăpat de sub control
  • copaci uscați sau netoaletați care pun în pericol integritatea concetățenilor și autoturismelor
  • falimentul FC Brașov
  • afacerea Amural
  • dezastrul de la RIA

Mai mult, primarul Allen Coliban este acuzat că a dat ”contracte cu dedicație către firmele prietene”, a organizat ”concursuri pe post cu final dinainte cunoscut” și se află la originea unor ”litigii de muncă și procese cu duiumul”.

În această luptă a orgoliilor din administrația publică a municipiului Brașov, cauzată în primul rând de abordarea neprincipială a domnului primar Allen Coliban, eu pledez, ca întotdeauna, pentru echilibru, cumpătare și respectarea principiilor care au dus la încheierea parteneriatului din anul 2020. Fac un apel pentru renunțarea la ambiții personale și la abordări agresive. Nu trebuie să uităm nicio clipă că suntem în serviciul public, iar eforturile noastre trebuie îndreptate spre îndeplinirea angajamentelor pe care ni le-am luat în fața cetățenilor. Îmi exprim întreaga susținere pentru viceprimarul Rusu Sebastian Mihai

Adrian Ioan Veştea – președintele Organizației Județene Brașov a PNL

”Treaba unui primar nu este aceea de a număra orele petrecute în birou de un coleg”

Viceprimarul Sebastian Rusu atrage atenția că toate problemele apărute de-a lungul timpului i-au fost semnalate primarului USR, numai că nu s-a întâmplat absolut nimic.

Mai mult, Allen Coliban este acuzat că – în loc să se ocupe de administrație, așa cum ar fi normal – a pornit o ”vânătoare de vrăjitoare” în primărie și nu face altceva decât să numere ”orele petrecute în birou de un coleg”.

”În calitate de viceprimar, le-am semnalat de nenumărate ori, fapt care se pare că l-a deranjat pe domnul Coliban! Resping categoric orice acuzații aduse de domnul Coliban și îi amintesc că un viceprimar este în serviciu 24 din 24 de ore, 7 zile din 7. Treaba unui primar nu este aceea de a număra orele petrecute în birou de un coleg, ci de a gestiona eficient, responsabil și în interesul cetățenilor, banii publici și problemele orașului, și de a crea echipe cu care să lucreze.

În cei trei ani de mandat, mulți dintre consilierii personali ai domnului Coliban s-au retras din echipa formată chiar de el, iar acesta este doar un simplu exemplu. Am semnalat această practică de urmărire a colegilor, atât consilieri, cât și angajați, de către domnul primar printr-un proiect de hotărâre, pe care domnul primar nu a dorit însă să-l treacă pe ordinea de zi a ședințelor CL. Cu toate acestea, îl voi repropune!

Am început acest mandat cu speranța că o echipă tânără va revoluționa Primăria Brașov și modul în care se face administrație în municipiul Brașov, cu gândul că și domnul Coliban va învăța ce înseamnă bun-simț, administrare responsabilă și transparență, în folosul brașovenilor, de la un alt tânăr implicat în administrație, Adrian Veştea! S-a dovedit însă că domnul Coliban a scris istorie la Brașov, dar una negativă, în interesul grupărilor de partid și în detrimentul brașovenilor!”, precizează viceprimarul liberal al Brașovului, Allen Coliban.

”Pentru Allen Coliban, parteneriatul politic de la municipiu nu este decât un instrument prin care vrea să își atingă obiectivele personale”

Conducerea Organizației Județeane a Partidului Național Liberal se declară ”profund dezamăgită” de modul în care primarul municipiului Brașov,  Allen Coliban (USR), ”înțelege să (nu) respecte un parteneriat politic început în anul 2020”.

Prin intermediul unui comunicat de presă, PNL Brașov a transmis că primarul Allen Coliban ar trebui să se uita foarte critic în oglindă și că a dat dovadă, după preluarea mandatului, de ”aroganță” și de ”autosificiență”. În același timp PNL Brașov a reiterat susținerea necondiționată pentru viceprimarul Sebastian Rusu.

Le reamintim brașovenilor că, în urma acestui parteneriat, PNL și USR au stabilit să colaboreze atât la nivelul Primăriei Brașov, acolo unde PNL are un viceprimar, cât și la nivelul Consiliului Județean, acolo unde USR are un vicepreședinte.

Dacă la nivelul executivului Consiliului Județean Brașov activitatea s-a desfășurat în deplină maturitate politico-administrativă, cu rezultate solide și mai ales fără probleme, în primul rând datorită abordării PNL, nu același lucru îl putem spune despre cea din municipiul Brașov.

Înainte de a căuta țapi ispășitori în curtea altui partid și de a avea pretenția absurdă să dicteze decizii în PNL Brașov, primarul Coliban trebuie să se privească cu un ochi foarte critic în oglindă. În acești 3 ani de mandat, edilul municipiului Brașov a reușit, prin aroganță și autosuficiență, să își ostilizeze o majoritate solidă în Consiliul Local. A făcut asta pas cu pas, parcă printr-un plan auto-distructiv de la care nu s-a abătut nicio clipă.

De la retragerea atribuțiilor acordate viceprimarului Sebastian Rusu, la tratarea consilierilor PNL ca o simplă mașinărie de vot, primarul Coliban a lăsat impresia că pentru domnia sa parteneriatul politic de la municipiu nu este decât un instrument prin care vrea să își atingă obiectivele personale, nu și pe cele de interes pentru agenda cetățenilor brașoveni.

În tot acest timp, dl. Coliban și-a folosit energia pentru a distruge un parteneriat politic și – culmea! – a se victimiza, în loc s-o canalizeze pentru a răspunde așteptărilor comunității și a-și onora promisiunile electorale pe care le-a făcut brașovenilor.

  • Pentru majoritatea momentelor în care votul consilierilor PNL nu a fost pe placul primarului Coliban, timpul a dovedit ca primii au avut dreptate.
  • Reamintim aici cazurile Amural, finanțarea FC Brașov, Regulamentul privind construcțiile în pantă, managementul RIAL, managementul clubului Corona etc.
  • Amenințările politico-administrative exprimate brutal și direct de dl. primar Coliban legate de o posibilă dizolvare a Consiliului Local Brașov demonstrează cât de puțin simț al realității are acesta, dar și lipsa cunoștințelor legate de Codul Administrativ.

De altfel, nu este primul caz în care dl. Coliban arată că fie nu cunoaște, fie ignoră prevederi legale… Primarul Coliban ne dovedește în aceste zile, cum a dovedit și până acum, că este mult mai preocupat de vendete politice cu iz personal – pornite fie din calcule meschine, fie din resentimente infantile – decât de buna administrare a municipiului Brașov. (…)

Organizația Județeană a Partidului Național Liberal (PNL) Brașov își exprimă susținerea fermă pentru viceprimarul Sebastian Rusu în contextul propunerii de schimbare a acestuia formulată de primarul Coliban și trecută de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Brașov, programată pentru data de 31 octombrie 2023. (…)”, au transmis reprezentanții PNL Brașov.


Citește și:

EXCLUSIV | Gelu Voican Voiculescu, după ce CAB a decis judecarea sa în Dosarul Revoluției: ”O acțiune absurdă, o revoluție nu poate fi judecată”

EXCLUSIV | Viceprimarul Sectorului 1, după ce Clotilde Armand a acuzat un blocaj liberal: ”E mai ușor să arunci vina pe alții pentru nepriceperea ta”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

ANPC închide 89 locuri de joacă din Sectorul 1! Consilier local: „Clotilde Armand, ce-ar fi să lași JOCURILE DE IMAGINE și să faci ceva pentru copii?”

Alexandru Petrescu, după reducerea bugetului pentru consolidare antiseismică: ”Administrația Nicușor Dan, monument de INCOMPETENȚĂ și nepăsare”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic