Grupul Wagner, ”armata privată a lui Putin”, catalogat de SUA drept ”organizație criminală transnațională”. John Kirby: ”Evgheni Prighozin încearcă să-și promoveze propriul interes în Ucraina”

Grupul Wagner, ”armata privată a lui Putin”, catalogat de SUA drept ”organizație criminală transnațională”. John Kirby: ”Evgheni Prighozin încearcă să-și promoveze propriul interes în Ucraina”
Foto - Profimedia Images
Publicat: 21/01/2023, 12:37
Actualizat: 21/01/2023, 12:39

Grupul de mercenari Wagner, supranumit și ”armata privată a lui Putin” sau ”mâna înarmată” a liderului de la Kremlin, este catalogat de SUA drept ”organizație criminală transnațională”.

Anunțul a fost făcut de John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Această organizație paramilitară rusă (o companie militară privată, așa cum susțin adepții săi) – cunoscută și sub numele de PMC Wagner, ChVK, Wagner sau CHVK Vagner – este o companie de mercenari, oficial fiind un grup-fantomă despre care nu apar foarte multe informații, fiind totuși identificată cu un fel de ”mână înarmată” a lui Vladimir Putin.

Este finanțată și condusă de Evgheni Prighozin, supranumit și ”Bucătarul lui Putin”, iar conflictul din Ucraina a constituit o nouă ocazie pentru ca mercenarii Wagner să intervină.

”Acţiunile confirmă ameninţarea transnaţională generată de Grupul Wagner”

Potrivit lui John Kirby, Departamentul Trezoreriei de la Washington va aplica sancţiuni împotriva Grupului Wagner, fiind vorba despre o ”amenințare transnațională” și de ”activități criminale grave”..

”Acţiunile confirmă ameninţarea transnaţională generată de Grupul Wagner, inclusiv prin modelul de comportament de activităţi criminale grave”, a declarat coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Kirby a mai precizat că Grupul Wagner a trimis circa 50.000 de mercenari pe frontul din estul Ucrainei, acuzând și Coreea de Nord că furnizează armament Grupului Wagner. Bineînțeles, afirmația a fost contrazisă de autoritățile de la Phenian.

”Grupul Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse și al altor ministere ruse. Evgheni Prighozin încearcă să-și promoveze propriul interes în Ucraina, iar Wagner ia decizii militare bazate în mare parte pe ceea ce vor genera pentru Evgheni Prighozin, în termeni de publicitate pozitivă”

John Kirby

”Operațiunea militară specială” ordonată de Putin nu s-a desfășurat conform scenariului creionat la Kremlin

După invadarea Ucrainei de către armata Federației Ruse, pe data de 24 februarie 2022, mercenarii Wagner și-au făcut simțită prezența pe front, numai că ”operațiunea militară specială” ordonată de Putin nu s-a desfășurat conform scenariului creionat la Kremlin, iar angajații Wagner au dat piept cu o altfel de realitate.

Unii dintre aceștia au fost tranșanți și au cerut Moscovei să trimită mai mulți militari în Ucraina, reversul medaliei fiind o înfrângere umilitoare.

Mai mult, după ce s-a vehiculat că Vladimir Putin – cu ocazia Zilei de 9 mai 2022 – va declara mobilizare generală pe teritoriul Federației Ruse, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a infirmat astfel de informații. Imediat, pe mercenarii Wagner au transmis un mesaj îngrijorător pentru Kremlin pe canalul de Telegram Reverse Side of the Medal, administrat chiar de angajați ai acestei ”companii militare private”:

Va fi mobilizare sau vom pierde războiul. Pentru a învinge Ucraina este nevoie de 600-800 de mii de oameni”, au transmis reprezentanții Grupului Wagner.


Citește și:

Dinu Gheorghe, consilier local: ”Clotilde Armand, ai amăgit alegătorii, mai sunt aproape 16 luni până te va lovi realitatea votului”

De ce vor procurorii ca frații Tate să mai stea în arest încă 30 de zile: ”Un control psihic permanent asupra victimelor, inclusiv prin recurgerea la acte de violență manifestate constant”

PNL Sector 1 solicită Clotildei Armand să-l demită pe șeful Poliției Locale S1: ”Uns chiar de primar, fără concurs!”

EXCLUSIV | Casa Imnului din Brașov, transformată în aparthotel? Primăria Brașov: ”Nu deținem informații cu privire la existența de oferte pentru achiziționarea acestui imobil”. Consilier local: ”Primarul a rămas pasiv, de declarații suntem sătui”

Alexei Navalnîi, după doi ani de închisoare: ”Patria noastră chinuită trebuie salvată, a fost transformată într-o închisoare de judecătorii corupți, propagandiștii mincinoși și hoții de la Kremlin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA