LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 36: „Măcelarul lui Mariupol”, sancționat de Marea Britanie / Volodimir Zelenski se va adresa luni seara parlamentarilor români / Peste 380 de copii ucraineni, uciși sau răniți, de la începutul invaziei

LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 36: „Măcelarul lui Mariupol”, sancționat de Marea Britanie / Volodimir Zelenski se va adresa luni seara parlamentarilor români / Peste 380 de copii ucraineni, uciși sau răniți, de la începutul invaziei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31/03/2022, 08:00
Actualizat: 31/03/2022, 23:04

În ziua cu numărul 36 de lupte grele în Ucraina, un convoi de 45 autobuz se îndreaptă spre Mariupol pentru evacuarea civililor. Rusia a apreciat greșit situația din Ucraina, spune șeful agenției de informații din Marea Britanie GCHQ. Sir Jeremy Fleming afirmă că apropiații președintelui Putin nu îi spun adevărul despre situația de pe teren. În mod similar, Casa Albă spune că are informații despre tensiunile dintre Vladimir Putin al Rusiei și conducerea sa militară. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă. El a spus că a trupele rusești ar putea efectua noi lovituri în regiunea Donbas de est a țării. Patru milioane de oameni au fugit acum din Ucraina de la începutul războiului, potrivit ultimelor cifre ale agenției ONU.


Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante informații ale zilei

UPDATE 23:00 – Intimidările s-au înmulţit în ultimele zile împotriva unor opozanţi şi critici la adresa ofensivei ruse în Ucrainei: marcaje „Z” sau mesajul „colaboraţionist” pe uşile locuinţelor, alături de texte antisemite. Un jurnalist a găsit cap de porc decapitat pe prag.

Miercuri seara, un susţinător al opozantului Aleksei Navalnîi, Ilia Pahomov, a postat pe Twitter o fotografie cu uşa locuinţei sale din Rusia, vandalizată cu două litere „Z” desenate cu vopsea albă. Litera „Z” este un semn de susţinere a trupelor ruse care luptă în Ucraina, fiind desenată pe numeroase vehicule militare,

UPDATE 22:40 – Soldații ruși au fost înregistrați în timp ce deplâng pierderile suferite în timpul invaziei din Ucraina și spun că toată armata lor este plină de proști.

Mai mult, militarii lui Putin au început sa nu mai respecte ordine, potrivit spionajului britanic. Totuși, liderul de la Kremlin nu ține cont de aceste aspecte și a semnat, joi, 31 marti, un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruţi în armată.

Și asta chiar dacă din ce în ce mai mulți soldați par să se întoarcă împotriva lui din cauza pierderilor umilitoare din Ucraina. Trupele vor fi chemate să înceapă serviciul de la 1 aprilie până la 15 iulie.

UPDATE 22:30 – Șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, a fost demis pentru că nu a reușit să prevadă războiul Rusiei în Ucraina.

La șapte luni după ce preluase această funcție, presa internațională scrie că generalul a fost acuzat de „informații inadecvate” și „lipsa de stăpânire a subiectelor”.

SUA au apreciat corect că Rusia plănuia o invazie pe scară largă, în timp ce Franța a concluzionat că este puțin probabil. Generalul Vidaud a fost acuzat pentru asta de șeful militar al Franței, a spus o sursă, citată de BBC.

UPDATE 21:35 – Reacția cancelarului Germaniei, după ce Putin a ameninţat că livrările de gaze pot fi oprite, de vineri, dacă nu sunt plătite în ruble.

Firmele germane „pot, își doresc și vor” plăti în euro, a spus cancelarul Olaf Scholz ca răspuns la noul decret al lui Putin privind gazul rusesc. Rusia va cere ruble pentru vânzările de gaze naturale de la 1 aprilie, a spus Putin. Clienții străini vor trebui să deschidă conturi în ruble la băncile din Rusia.

„În orice caz, companiile (germane) pot își doresc și vor plăti în euro…Am mai spus clar în conversația mea cu președintele rus că așa va rămâne” a reacționat imediat cancelarul Olaf Scholz ca răspuns la drecretul anunțat azi de Putin.

Berlinul a activat, miercuri, un plan de urgență pentru a asigura aprovizionarea cu gaze în caz că Rusia taie livrările, făcând primul pas oficial către raționalizarea gazelor.

UPDATE 19:30 – Armata rusă este în proces de „regrupare a forţelor sale pentru a ataca” în estul şi în sudul Ucrainei, spune şeful Brigăzii 92-a, generalul Pavlo alias „Maestro”.

„Ei (ruşii) credeau că le va merge în Ucraina aşa ca în Crimeea. Dar nu a funcţionat, de aceea inamicul s-a retras şi se regrupează. Se regrupează pentru a ataca şi concentrează maximum de forţe în regiune şi în direcţia Slobojanşcina”, partea de nord-est a ţării, de la Harkov până la Lugansk şi Mariupol”, a afirmat generalul ucrainean, potrivit AFP.

UPDATE 16:50 – Jurnalista Marina Ovsiannikova l-a sfidat pe Vladimir Putin, în direct, la o televiziune pro-Kremlin, fiind apoi interogată timp de 14 ore și amendată cu 30.000 de ruble.

Din acel moment, viața rusoaicei s-a transformat într-un adevărat thriller, iar ea a recunoscut, pentru postul de televiziune RAI, că se teme pentru ziua de mine.

Marina Ovsiannikova a intrat în cadru, în timpul unei emisiuni a postului Pervîi Kanal, arătând spre camere o pancartă pe care scria ”Nu războiului”, referire explicită la așa-zisa ”operațiune militară specială” în Ucraina, ordonată de Vladimir Putin și declanșată pe data de 24 februarie. Jurnalista a fost reținută imediat de polițiști, iar apoi a fost judecată sub acuzația că ”a manifestat în mod ilegal”, fiind amendată şi apoi eliberată.

UPDATE 16:00 – Sindromul de care ar suferi Vladimir Putin. Ce dezvăluie un raport al Pentagonului

Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a alimentat în ultimele zile speculațiile că liderul de la Kremlin s-ar putea să-și fi pierdut mințile, în timp ce alţii l-au considerat bolnav de cancer în fază terminală.

Un raport din 2008 al Pentagonului afirmă, însă, că presedintele rus are sindromul Asperger, potrivit unei copii a acestui studiu obtinuta de CBS News.

Totodată, conform unei noi teorii, citate și de Adevărul.ro, liderul de la Kremlin suferă și de sindromul Hubris, sau pericolul puterii. Termenul „hubris”, sau „hybris”, provine de la un concept din Grecia Antică, care înseamnă „exces”, o pierdere a controlului în exercitarea puterii care poate duce la consecinţe nefaste.

UPDATE 15:42 – Volodimir Zelenski se va adresa luni seara parlamentarilor români

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentul României luni seara, anunță Pavel Popescu, președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților.

UPDATE 15:37 – Secretarul general NATO: ”Am muncit din greu pentru ce e mai bun, dar Moscova ne-a refuzat constant”

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), a prezentat – joi, 31 martie – Raportul activității pentru anul 2021.

Jens Stoltenberg a precizat – referindu-se la conflictul din Ucraina – că NATO a avertizat, în mod repetat, că Rusia este gata să lanseze o invazie.

UPDATE 15:30 – Marea Britanie impune noi sancțiuni contra rușilor. „Măcelarul de la Mariupol”, între cei vizați

Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva mai multor militari proeminenți din Rusia, inclusiv împotriva lui Serghei Brilev, un propagandist care deține canalul de știri Russia Today (RT), notează The Guardian.

Alte personalități ruse care se confruntă cu sancțiuni sunt: Aleksandr Zharov, directorul executiv al Gazprom-Media, Alexey Nikolov, directorul general al RT, și Anton Anisimov, șeful Sputnik International Broadcasting.

Colonelul – general Mikhail Mizintsev, supranumit „măcelarul lui Mariupol”, se numără și el printre cele 14 noi nume de pe lista sancțiunilor.

UPDATE 14:59 – Dialogul halucinant dintre un militar rus și mama lui. Soldații lui Putin ar fi ajuns să mănânce carne de câine din cauza alimentelor expirate

Soldații ruși care luptă în Ucraina au fost surprinşi în timp ce recunoşteau că au mâncat carne de câine și că au violat femei. Discuţiile au fost interceptate în urma apelurilor pe care militarii le-au efectuat în ultimele săptămâni.

UPDATE 14:51 – Cum s-a supărat Vladimir Putin ca văcarul pe sat

Expresia „a se supăra ca văcarul pe sat” are rădăcini rurale adânci, iar deteriorarea unei astfel de relații înseamnă, în ultimă instanță, că toată lumea are de pierdut. Păstrând proporțiile, nu numai că ne aflăm în fața unei dileme – ce fac sătenii, ce face văcarul care pierde obiectul muncii etc. -, dar se pot deschide și mai multe paranteze, părțile implicate în acest Nou Război Rece acuzându-se reciproc pentru nedoritul impas.

UPDATE 14:10 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului mută ”vina” peste Ocean: ”SUA nu înțeleg ce se întâmplă la Kremlin, nu înțeleg stilul nostru de lucru”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a ajuns la concluzia că totul ar putea fi rezolvat – inclusiv conflictul din Ucraina – dacă SUA ar înțelege care este sistemul de lucru la Kremlin. În ultimă instanță, Peskov transmite că, tocmai din cauza acestei lipse de înțelegere, consecințele pot fi grave în perspectivă.

UPDATE 14:00 – Putin recrutează 134.000 de militari, dar aceștia nu vor merge în Ucraina

Vladimir Putin a semnat astăzi un decret, prin care recrutează 134.500 de noi militari în armata rusă. Cu toate acestea, Ministerul Apărării a spus că acțiunea nu are nimic de-a face cu conflictul din Ucraina, conform Sky News.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat că noii recruţi nu vor fi trimişi în „puncte fierbinţi”.

„Majoritatea personalului militar va urma o pregătire în centre de antrenament timp de trei până la cinci luni. Permiteți-mi să subliniez că recruții nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte”, a spus el.

UPDATE 13:47 – Ultima mișcare a lui Vladimir Putin. Ce i-a spus liderul de la Kremlin premierului italian

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis premierului italian, Mario Draghi, că situaţia din Ucraina nu a ajuns la cel mai avansat stadiu pentru a fi decisă o încetare a focului.

Totodată, Draghi a mai precizat că Putin i-a transmis că actualele contracte de gaze au rămas în vigoare şi că firmele europene vor continua să plătească livăririle în euro şi dolari.

UPDATE 13:38 – Numărul refugiaților ucraineni care au fost înregistrați oficial în Spania a ajuns la aproape 30.000

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a mai spus că numărul refugiaților ucraineni înregistrați ar putea crește la 70.000 în următoarele zile, conform The Guardian.

UPDATE 13:20 – Rusia a pierdut 17.500 de militari, susține Ucraina

Ucraina susține că 17.500 de soldați ruși au fost uciși și 1.735 de vehicule blindate au fost distruse, de la începutul invaziei, în 24 martie.

Alte echipamente militare care au fost distruse: 131 de elicoptere, 614 tancuri și 135 de avioane.

Săptămâna trecută, NATO a estimat că până la 15.000 de soldați ruși au fost uciși de când Moscova și-a început invazia.

Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a susținut că 1.351 dintre militarii săi au murit.


UPDATE 13:08 – Ce se întâmplă la Cernobîl. Dezvăluirile unui înalt oficial al Pentagonului

Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a declarat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului.

UPDATE 12:49 – Zelenski nu crede în promisiunile Rusiei: ”Există o acumulare de trupe rusești pentru noi lovituri în Donbas. Nu credem pe nimeni, nicio frază frumoasă”

În pofida faptului că Ministerul Apărării al Federației Ruse a transmis că ”activitatea militară” va fi redusă ”drastic”, Volodimir Zelenski – președintele Ucrainei – avertizează că există semnale clare care anticipează un atac în forță al rușilor în regiunea Donbas.

UPDATE 12:44 – „Pericolul ca Moldova să fie invadată de către Rusia este ridicat”/ „Dacă Kremlinul va câștiga în Ucraina, atunci Moldova, Georgia și Armenia ar putea să își piardă independența”, spun mai mulți experți în politică globală

Pericolul ca Moldova să fie invadată de către Rusia, fie cum s-a întâmplat în regiunea Donbas în 2014, fie direct, cum se întâmplă acum în Ucraina, este ridicat, spune Dumitru Mînzărari, cercetător asociat în Direcția de Cercetare a Europei de Est și Eurasia la SWP și expert asociat al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), scrie IPN, agenție de presă din Republica Moldova.

UPDATE 12:36 – Analiză New York Times | Și dacă Vladimir Putin și-a făcut greșit calculele?

Percepția generală este că Vladimir Putin și-a greșit calculele în mod catastrofal, arată o analiză publicată de New York Times, în care sunt detaliați toți pașii care nu i-au garantat liderului de la Kremlin o victorie rapidă de la momentul invadării Ucrainei, din 24 februarie.

UPDATE 12:17 – Avertismentul lansat de ministrul Apărării rus: „Dacă NATO va oferi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, vom răspunde în consecinţă”

Ministrul Apărării rus Serghei Şoigu a declarat că principalele obiective ale primei faze a „operaţiunii militare speciale” ruse au fost atinse. Potrivit acestuia, capacitatea militară a Ucrainei a fost avariată grav.

UPDATE 12:00 – Peste 380 de copii au fost uciși și răniți în Ucraina, în timpul invaziei

Peste 380 de copii au fost uciși și răniți în Ucraina după ce trupele ruse au invadat țara, a declarat procurorul general ucrainean Iryna Venediktova.

Iryna Venediktova, care investighează cazurile tot mai grave de presupuse crime de război comise de forțele ruse, a mai spus că 797 de instituții de învățământ au fost avariate de la începutul războiului.

Săptămâna aceasta, Venediktova a spus că ea și echipa ei au date despre 2.500 de posibile cazuri de crime de război și au identificat câteva sute de suspecți.

UPDATE 11:30 – INTERVIU EXCLUSIV| „Rușii cred că Putin ar putea fi ucis, judecat sau chiar exilat”. Scenariile post-război, văzute de un profesor ucrainean, jumătate rus

„Războiul lui Putin este nedrept, corupt, inutil și lipsit de etică”, explică, într-un interviu pentru Gândul, un tânăr profesor din mamă ucraineancă și tată rus.

UPDATE 10:29 – Oficial american: Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre ce se întâmplă în Ucraina / Le este prea frică să îi spună adevărul

SUA consideră că președintele rus Vladimir Putin este „dezinformat” de consilierii săi despre cât de slab acționează armata rusă în Ucraina și impactul sancțiunilor asupra economiei Rusiei, a declarat un oficial american pentru CNN, sub protecția anonimatului.

UPDATE 10:06 – Soprana Anna Bondarenko, solistă a Operei Naționale din Odessa, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: ”Muzica este limbajul universal al păcii”

Opera Națională Română din Cluj-Napoca își arată în continuare susținerea pentru poporul ucrainean și pentru artiștii uimitori ai acestei națiuni greu încercate în aceste momente de neimaginat, prin găzduirea sopranelor Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko la Cluj-Napoca, dar și prin distribuirea Annei Bondarenko în rolul Tatiana, în spectacolul Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, ce va avea loc pe data de 1 aprilie 2022, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:30.

UPDATE 09:58 – A supraviețuit morții „la milimetru”. O ucraineancă, împușcată de ruși în fața casei mamei ei: „Soldatul a tras o rafală cu mitraliera, lovindu-mă în picioare, peste tot de la brâu în jos”

Natalia Mykolaivna, o ucraineancă în vârstă de 45 de ani, a fost atacată de soldații ruși care au deschis focul cu mitraliere asupra ei, dar în od miraculos a supraviețuit, încă cu răni foarte grave. Aflată în spital, ea a vorbit cu reporterii de la BBC cărora le-a povestit că a fost direct vizată de atacul militarilor, deși este civil. Încă din a doua săptămână din martie, ONU a spus că atacurile rusești asupra țintelor civile din Ucraina constituie crime de război, iar tribunalul de a Haga investighează.

UPDATE 08:30 – Conversație interceptată între un soldat rus și soția sa, după ce acesta a spart o casă din Ucraina: „Am furat cosmetice, adidași și tricouri de firmă pentru tine”. Ea îi răspunde: „Ia și un laptop, la naiba”

Discuție telefonică incredibilă între un militar rus și soția sa. Bărbatul s-a lăudat că a furat pentru ea „produse cosmetice, adidași de firmă și tricouri de calitate” dintr-o casă ucraineană. În replică, soția acestuia i-a cerut un laptop și un costum sport. (Citește conversația completă aici…)

UPDATE 08:00 – 17 autobuze sunt deja pe drum de la Zaporizhzhia la MariupolGuvernul ucrainean trimite 45 de autobuze pentru a evacua civilii din orașul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul Iryna Vereșciuk.

17  autobuze au plecat deja spre Mariupol din Zaporizhzhia, oraș situat la aproximativ 220 de kilometri spre nord-vest, conform The Guardian. 

„În această seară, am primit un mesaj de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii că Federația Rusă își confirmă disponibilitatea de a deschide accesul convoiului umanitar în orașul Mariupol cu ​​tranzit prin orașul Berdiansk”, a spus ea într-un videoclip postat pe Telegram. „Trimitem 45 de autobuze pe coridorul Mariupol.”

AFP relatează că alte 28 de autobuze așteptau autorizația pentru a trece de punctul de control rusesc din Vasylivka, lângă Zaporizhzhia.

„Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că autobuzele sosesc astăzi în Mariupol și preiau oameni care încă nu au reușit să iasă din oraș”, a spus Vereschuk.

Ministerul rus al Apărării a declarat, miercuri, că va fi deschis un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporizhzhia, prin portul Berdiansk, controlat de ruși, joi de la ora 10:00 (07:00 GMT).

„Pentru ca această operațiune umanitară să reușească, ne propunem să o desfășurăm cu participarea directă a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, se preciza în comunicatul ministerului. Ministerul rus a cerut Kievului să garanteze „necondiționat” încetarea focului.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom