VIDEO | O aeronavă MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar în județul Constanța, în zona Cogealac – Gura Dobrogei. Elicopterul care plecase în căutarea lui s-a prăbușit, iar toți cei cinci militari de la bord au murit

VIDEO | O aeronavă MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar în județul Constanța, în zona Cogealac - Gura Dobrogei. Elicopterul care plecase în căutarea lui s-a prăbușit, iar toți cei cinci militari de la bord au murit
FOTO - Caracter ilustrativ Shutterstock
Publicat: 02/03/2022, 21:21
Actualizat: 03/03/2022, 00:34

O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN). Ulterior, elicopterul care a plecat în căutarea avionului MIG s-a prăbușit lângă Mănăstirea Colilia și toți cei cinci militari de la bord au murit, a declarat la Antena 3 purtătorul de cuvânt al MApN, gen. Constantin Spânu, care a precizat că epava a fost găsită.

Ancheta în cazul prăbușirii avionului MiG-21 LanceR și a elicopterului Puma va fi coordonată de procurorul militar Claudiu Lazăr, singurul magistrat de la Biroul Constanța al Parchetului Militar Teritorial București, care a plecat la locul accidentelor.

În zona prăbușirii celor două aeronave vor mai ajunge o echipă de la Inspectoratul de Poliție Județean Constanta, precum și o echipă de la Statul Major al Forțelor Aeriene, care a plecat din București.

Surse din anchetă au declarat, pentru Gândul, că potrivit primelor informații, după impactul cu solul, elicopterul Puma a luat foc de la combustibilul cu care era alimentat. Potrivit acelorași surse, pilotul elicopterului știa care sunt condițiile meteo când a plecat de la sol, fiind făcut briefing de misiune.

Potrivit sursei citate, avionul dispăruse de pe radar la ora 20.03, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

„Am auzit avioane, apoi s-a auzit o bubuitură. A căzut ceva din cer, părea Mig, apoi a fost un incendiu foarte puternic”, a precizat bărbatul care a sunat la 112 și a anunțat autoritățile.

Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei, fiind declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare.

Și elicopterul care decolase spre locul unde a dispărut avionul a pierdut legătura radio cu turnul de control

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare, dar și acesta a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

„Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom”, a transmis MApN, care a confirmat ulterior prăbușirea elicopterului.

Echipajele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea au pornit imediat spre această zonă.

Vă recomandăm și:

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult