Oleg Orlov, cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului din Rusia, CONDAMNAT la 2,5 ani de închisoare pentru că a criticat invazia din Ucraina

Oleg Orlov, cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului din Rusia, CONDAMNAT la 2,5 ani de închisoare pentru că a criticat invazia din Ucraina
Publicat: 27/02/2024, 11:51
Actualizat: 27/02/2024, 14:48

Oleg Orlov, co-președintele grupului Memorial – câștigător al Premiului Nobel pentru Pace -, a fost condamnat de un tribunal din Moscova la 2 ani și jumătate de închisoare pentru că a criticat invazia din Ucraina și a „discreditat” armata rusă.

Oleg Orlov are 70 de ani și  este una dintre puținele personalități proeminente anti-război care au rămas în Rusia după ce Vladimir Putin a ordonat așa-zisa „operațiune militară specială” din Ucraina.

Înainte de condamnarea sa de marți, Orlov a declarat pentru The Moscow Times că consideră cererea procurorilor de a-l încarce ca „o cerere din partea de sus”, dar a spus că încă mai are speranțe pentru o schimbare în Rusia.

„Cred într-un viitor mai bun pentru Rusia. Există un viitor adevărat în fața noastră și nu există altceva decât trecutul în spatele regimului”, a spus Orlov într-un interviu, referindu-se la autoritățile ruse.

În luna octombrie, Orlov a fost amendat cu 150.000 de ruble (1.500 de dolari), după ce un tribunal rus l-a găsit vinovat de „discreditarea” forțelor armate ruse. Acuzațiile prevăzute de legile Rusiei privind cenzura în timpul războiului presupun o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. La acel moment, procurorii au emis amenda din cauza unor circumstanțe atenuante, inclusiv vârsta lui Oleg Orlov și mărturiile susținătorilor săi.

„Nu am comis nicio crimă”

În ultimul cuvânt de luni, Oleg Orlov și-a negat din nou vinovăția. „Nu am comis nicio crimă”, le-a spus Orlov judecătorilor.

„Sunt judecat pentru un articol de ziar în care am numit regimul politic instaurat în Rusia totalitar și fascist. Articolul a fost scris acum mai bine de un an. Și apoi unii dintre prietenii mei au crezut că exagerez lucrurile prea mult. Dar acum este absolut clar că nu am exagerat deloc. Statul din țara noastră controlează din nou nu numai viața socială, politică și economică, ci pretinde și control complet asupra culturii, gândirii științifice și invadează viața privată”, a declarat Orlov.

Activistul a fost adăugat recent pe lista agenților străini a Rusiei și a fost un critic vocal al invadării Ucrainei încă de la începutul conflictului.

Orlov a fost reținut în anul 2022 pentru că a ridicat un panou, în Piața Roșie, pe care scria: „Lipsa noastră de dorință de a cunoaște adevărul și tăcerea noastră ne fac complici la această crimă”.

Organizația Națiunilor Unite (IONU) și Amnesty International au cerut Rusiei să renunțe la acuzațiile împotriva lui Orlov, considerându-le motivate politic.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare și trimis în Siberia, MESAJ pentru ruși: „Să nu cedăm în fața morții și a disperării”

Daria, fiica lui Alexei Navalnîi, mesaj EMOȚIONANT după moartea disidentului rus

Ilya Yashin, activist rus aflat în închisoare: „Alexei Navalnîi, fratele meu, dormi în pace” / „Viața mea e în mâinile lui PUTIN și este în pericol”

POLITICO: Opoziția din Rusia a murit odată cu Navalnîi / Protestele reduse, într-o țară cu 143 de milioane de locuitori, nu echivalează cu o TREZIRE

5 mari INVESTIGAȚII ale lui Alexei Navalnîi. Palatul lui Putin, moșia lui Medvedev și rațele galbene de cauciuc: „Mi-am sunat ucigașul, a mărturisit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei