LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 71. „Dacă există iad pe pământ, acesta este în Azovstal”. Sunt „lupte sângeroase” după ce trupele ruse au intrat în combinatul din Mariupol 

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 71. „Dacă există iad pe pământ, acesta este în Azovstal”. Sunt „lupte sângeroase” după ce trupele ruse au intrat în combinatul din Mariupol 
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/05/2022, 10:09
Actualizat: 05/05/2022, 15:39

Un comandant ucrainean de la combinatul siderurgic Azovstal a spus că se desfășoară „bătălii sângeroase” cu forțele ruse în interiorul complexului, după ce acestea au intrat în fabrică. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 344 de persoane au fost evacuate miercuri din Mariupol și zonele învecinate și au fost duse în Zaporizhzhia. Ministerul rus al Apărării a declarat că va deschide joi coridoare de evacuare din uzina Azovstal. Uniunea Europeană propune interzicerea petrolului rusesc, a declarat miercuri șeful Comisiei Europene. Blocul comunitar are în plan și alte măsuri, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci din Rusia și a altor două companii din sistemul SWIFT. UE va analiza, de asemenea, modalități de creștere a sprijinului militar pentru Moldova din cauza temerilor că regiunea separatistă Transnistria ar putea fi inclusă în strategia de război a Rusiei.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:24 – Ruşii vor să facă „parada prizonierilor” la Mariupol, cu 2.000 de civili îmbrăcaţi în uniforme ucrainene – oficial local

Rușii vor să organizeze pe data de 9 mai o „paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, şi intenţionează să îmbrace 2.000 de civili pe care îi reţin în prezent în lagăre de filtrare din zonă în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imagini cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse, a anunţat consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriuşcenko. (Află detalii aici…)

UPDATE ora 14:00 – Ziua Comemorării și Reconcilierii vs. ambițiile lui Putin, ”principalul criminal de război al secolului XXI”

O activistă din Rusia și-a cusut gura în semn de protest față de războiul din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin și ”mascat” sub sintagma cinică ”operațiune militară specială”. O altă tânără a fost plasată în arest preventiv și riscă până la 15 ani de închisoare pentru că a schimbat etichetele de preț dintr-un supremarket cu mesaje despre conflictul din Ucraina.

UPDATE ora 13:45 – Jurnalul de război al unui copil de 8 ani: „Mi-au murit cei doi câini, bunica și orașul meu iubit Mariupol”

„Din 24 februarie până acum, au murit cei doi câini ai mei bunica mea Halya și iubitul meu oraș Mariupol”, este mărturia tristă a unui copil de doar 8 ani din Ucraina. Yehor are un jurnal în care scrie experiențele prin care trece din momentul în care trupele ruse i-au atacat țara.

Sursa: Twitter

UPDATE ora 13:00 – Rusia expulzează 7 diplomați danezi ca măsură de retorsiune

Ministerul rus de Externe a declarat joi că a declarat șapte diplomați danezi „persona non grata” ca răspuns la expulzarea de către Copenhaga a 15 diplomați ruși luna trecută, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Moscova obiectează, de asemenea, la faptul că Danemarca oferă asistență militară Ucrainei.

Ministerul a declarat că politica deschis anti-rusească a Danemarcei dăunează grav relațiilor bilaterale și că Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns.

UPDATE ora 12:30 – Rubla a atins maximul ultimilor doi ani

În pofida pregătirilor Uniunii Europene de a interzice petrolul rusesc, rubla a atins maximul ultimilor 2 ani, conform Business Insider, transmite Mediafax.

Miercuri, un dolar american a ajuns echivalentul a 66,30 ruble — cel mai ridicat nivel al monedei ruse înregistrat din martie 2020, potrivit înregistrărilor Reuters.

În aceeaşi zi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un embargo treptat asupra petrolului rusesc ca parte a unui nou pachet de sancţiuni care vizează şi Sberbank, cea mai mare bancă a Moscovei.

Tendinţa optimistă a rublei este în contrast puternic cu situaţia monedei de la începutul lunii martie, când aceasta a scăzut dramatic din cauza unei liste de sancţiuni ample impuse de SUA şi aliaţii săi.

UPDATE ora 12:20 – În timp ce bombardează fără milă Ucraina, Rusia declară că negocierile de pace sunt în impas. Peskov: ”Kievul are o poziție inconsecventă”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acuză partea ucraineană pentru impasul în care se află ”negocierile” pentru încetarea conflictului. Dar, pe de altă parte, așa-zisele negocieri se desfășoară în timp ce bombardamentele rușilor continuă.

UPDATE ora 12:00 – Agenția rusă de presă RIA anunță că aproape 200.000 de copii din regiunile autoproclamate separatiste ale Ucrainei – Donețk și Lugansk – au sosit până acum în Rusia de la începerea războiului, pe 24 februarie.

RIA citează un reprezentant al serviciilor de urgență din Rusia spunând: „În total, 199.700 de copii au trecut granița rusă de la începutul conflictului, inclusiv 2.100 în ultima zi”.

Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că efectuează deportări forțate din estul țării pe teritoriul pe care îl ocupă.

UPDATE ora 11:00 – Marea Britanie va oferi 45 de milioane de lire sterline pentru a ajuta persoanele vulnerabile din Ucraina

Regatul Unit oferă fonduri de 45 de milioane de lire sterline pentru a ajuta persoanele vulnerabile din Ucraina și de la granițele acesteia, a spus guvernul, citat de The Guardian.

Banii vor merge către agenții și organizații caritabile ale ONU care oferă ajutor vital și sprijină supraviețuitorii violenței sexuale în națiunea distrusă de război, relatează PA Media.

„Marea Britanie a stat umăr lângă umăr cu poporul Ucrainei pe tot parcursul acestui conflict. Fiind unul dintre cei mai mari donatori umanitari, vom continua să ne asigurăm că cei care suportă greul războiului ticălos al lui Putin primesc ajutorul de salvare de care au nevoie.

Ajutorul britanic îi sprijină pe cei mai vulnerabili din Ucraina, în special femei și copii, care se confruntă cu un risc crescut de violență sexuală și exploatare”, a spus secretarul de Externe, Liz Truss.

UPDATE ora 10:30- Rușii amplasat o statuie în stil sovietic în Mariupol, cu steagul roșu și însemnele secerea și ciocanul

UPDATE ora 10:00 – Ucraina recâștigă controlul zonelor de lângă Herson

Ucraina a recâștigat controlul asupra mai multor localități din jurul Nikolaev și Herson în sudul țării, au declarat oficialii militari, conform The Guardian.

Datorită acțiunilor apărătorilor ucraineni, forțele ruse „au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița regiunilor Nikolaev și Herson”, se arată în cel mai recent raport de informații al forțelor armate ale Ucrainei.

Cu toate acestea, luptele grele continuă în Mariupol, unde ocupanții ruși își concentrează eforturile pe blocarea și încercarea de a distruge unitățile ucrainene aflate în zona combinatului Azovstal, au adăugat oficialii.

Rusia a reluat ofensiva aeriană pentru a prelua controlul asupra uzinei și „provocă tensiuni” și în regiunea transnistreană a Moldovei, se mai arată în raport.


UPDATE ora 09:00 – Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară. Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii

Moscova transmite că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina.

UPDATE ora 08:00 – Rusia anunță încetarea focului asupra combinatului Azovstal pentru evacuarea civililor

Rusia a anunţat, miercuri seară, că forţele sale vor înceta focul timp de trei zile cu începere de joi asupra combinatului Azovstal din portul ucrainean Mariupol şi vor deschide un coridor umanitar pentru evacuarea civililor.

UPDATE ora 07:00 – Alți 344 de civili au fost evacuați din Mariupol, a transmis și președintele Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 344 de persoane au fost evacuate din Mariupol și din zonele învecinate și au fost duse la Zaporizhzhia miercuri.

„Sunt recunoscător tuturor celor care au reușit operațiunea de evacuare”, a spus Zelenski.

Zelenski a cerut, de asemenea, încetarea focului pentru evacuarea celor care au rămas în Mariupol.

„Negociem și sperăm să continuăm să salvăm oameni din Azovstal, din Mariupol. Mai sunt civili, femei, copii. Avem nevoie de o încetare a focului pentru a-i salva”, a spus el

UPDATE ora 06:00 – Atacurile intense asupra uzinei de oțel Azovstal din Mariupol au continuat în noaptea de joi, a declarat un oficial ucrainean

„De acum, dacă există iad pe pământ, acesta este în Azovstal”, a declarat, joi dimineață, Petro Andriuschenko, consilier al primarului de la Mariupol.

„Sunt bombardamente și atacuri non-stop, chiar și noaptea. În unele zone, ostilitățile au loc deja dincolo de gardul centralei”, a spus el.

„Ultimii 11 kilometri pătrați de libertate din Mariupol au fost transformați în iad”, a spus el.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
BANII AU INTRAT deja în conturi. Informația a fost deja confirmată oficial
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani