Premieră | ”O repetiție moldovenească” la Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” din Galați: ”Povestea unor eroi, oameni care au făcut prima trupă de teatru românesc la Iași”

Premieră | ”O repetiție moldovenească” la Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” din Galați: ”Povestea unor eroi, oameni care au făcut prima trupă de teatru românesc la Iași”
Publicat: 19/04/2022, 12:45
Actualizat: 19/04/2022, 12:47

La mijlocul secolului al XIX-lea, un mare artist român a organizat un casting în curtea unei școli din Botoșani. A ales câțiva oameni simpli și a format o trupă de actori amatori, cu care a început să prezinte spectacole în curtea acelei școli, unde încăpeau 40 de scaune. Trupa juca spectacole în limba română, într-o vreme în care acestea nu erau foarte populare. Membrii trupei au devenit mari actori ai vremii, iar numele lor au fost consemnate în istoria teatrului românesc.

Fondatorul acestei trupe era Costache Caragiali, actor și dramaturg, „marele animator al teatrului românesc”, așa cum a fost supranumit. Mai târziu, el avea să pună bazele teatrelor naționale din Iași și din Craiova și să devină primul director al Teatrului Național din București. Costache Caragiali, unchiul lui I. L. Caragiale, a consemnat întâmplarea de la Botoșani într-o piesă de teatru pe care a publicat-o în 1844. Piesa se numește ”O repetiție moldovenească”, iar acțiunea este plasată în Iași.

Pe data de 17 aprilie a avut loc premiera piesei ”O repetiție moldovenească”, producție a Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galați, în regia lui Cristian Ban.

Facem povestea unor eroi. Sunt niște oameni care au făcut prima trupă de teatru românesc la Iași și repetau în niște condiții foarte precare și financiare, și ca spațiu, aveau foarte puțin timp și, cu toate astea, au reușit să înființeze această trupă de teatru românesc, să adune publicul la reprezentații în limba română. Atunci se juca mult în limba franceză. Publicul prefera spectacolele franțuzești sau nemțești.

Și este și un fel de omagiu adus acestor oameni. Iar piesa prezintă cumva frustrarea lui Caragiali legată de contextul în care el lucra și arată într-un fel foarte comic felul în care ei se chinuiau să ducă la capăt un spectacol”, a dezvăluit Cristian Ban într-un interviu acordat după primele două săptămâni de repetiții.

”Este un spectacol despre viața oamenilor de atunci comparată cu viața oamenilor de acum, despre societatea de atunci și despre situația actorilor și oamenilor de acum. Am ales textul acesta pentru că e o poveste foarte importantă, e o poveste care poate să inspire și e o poveste pe care o știe foarte puțină lume”

Cristian Ban

Regizorul Cristian Ban

Spectacolele regizorului, la numeroase festivaluri din țară și din străinătate

Cristian Ban a absolvit în 2008 Facultatea de Teatru şi Televiziune – Secţia Regie, în cadrul Universităţii “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. În 2007 a beneficiat de Bursa „Leonardo da Vinci” la compania de teatru ArtScenico – Dortmund, Germania. În 2015/2016 este selecționat în programul CEC ArtsLink Fellows și devine regizor rezident la teatrul 7 Stages din Atlanta, SUA.

Cele mai multe dintre spectacolele sale sunt creații colective scrise împreună cu actorii și sunt bazate fie pe istoriile lor personale (”Ai mei erau super!”, ”Povești din bucătărie”, ”Să ne cunoaștem mai bine”, „MaMe”), fie rescrieri ale unor texte clasice (”Orașul nostru”, ”Familia Ibsen”).

Spectacolele sale au fost selecţionate la numeroase festivaluri din țară și din străinătate.

 • În 2017 a câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor cu spectacolul ”Orașul nostru” la Festivalul de Teatru Scurt (FITO) Oradea și Premiul special al juriului la Festivalul Comediei Românești, iar în 2018 ”Orașul nostru” a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol.
 • În 2021 a obținut o nominalizare la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie pentru spectacolul ”MaMe” montat la Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” din Galați.

Un sentiment de empatie față de niște oameni care au stat pe același scaun ca și tine acum 100-200 de ani sau chiar jumătate de oră. Ideea de a ne gândi la celălalt mai mult

Cristian Ban

”O repetiție moldovenească”, de Costache Caragiali – distribuție, regie, scenografie

Distribuția:

 • Caragiali – Radu HORGHIDAN
 • Greceano – Ionuț MOLDOVEANU
 • Dra Marghiolița – Oana MOGOȘ
 • Dra Homiceanu – Elena ANGHEL
 • Idieru – Vlad AJDER
 • Bonciu – Ștefan FORIR
 • Anton – Răzvan CLOPOȚEL
 • Boian – Florin TOMA
 • Dna Mase – Cristina UJA
 • Directorul Mase – Cristian GHEORGHE

Regia: Cristian BAN / Scenografia: Andreea SĂNDULESCU

”O repetiție moldovenească” este cel de-al doilea spectacol pe care regizorul Cristian Ban îl montează la Galați, după MaMe, o creație colectivă care a avut premiera în ianuarie 2020 și care i-a adus o nominalizare la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie în 2021.

Totodată, ”O repetiție moldovenească” este cel de-al doilea spectacol din Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan, după … În Țara Minunilor, o creație colectivă în regia lui Adrian Iclenzan, care a avut premiera în februarie 2022.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult