EXCLUSIV | Nicușor Dan PIERDE al treilea proces din serialul juridic „Anulare autorizații de construire Sector 2”. Avocat: „Există consecințe grave”

EXCLUSIV | Nicușor Dan PIERDE al treilea proces din serialul juridic „Anulare autorizații de construire Sector 2”. Avocat: „Există consecințe grave”
Publicat: 18/01/2024, 16:20
Actualizat: 18/01/2024, 16:24

După ce a cerut, în instanță, anularea autorizațiilor de construire Sector 2, emise de primarul Radu Mihaiu. După ce Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al sectorului a fost suspendat, Nicușor Dan a lansat un alt atac frontal și l-a informat pe edil că vor fi controlate toate autorizațiile de construire pe care le-a emis.

Totuși, magistrații de la Tribunalul București l-au readus, practic, cu picioarele pe pământ pe Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, arătându-i acestuia, prin sentițe, că nu se poate situa deasupra legii. (informații despre primul proces pierdut de Nicușor Dan AICI)

Practic, instanța de judecată i-a reamintit lui Nicușor Dan că nu se poate substitui Prefectului Capitalei – reacția lui Rareș Hopincă AICI -, iar a cere anularea unor autorizații de construire emise de sectoare nu este o atribuție prevăzută în fișa sa de post. (detalii despre al doilea proces pierdut de Nicușor Dan AICI)

Instanța de judecată îi mai explică o dată lui Nicușor Dan unde greșește

De data aceasta, Nicușor Dan s-a aflat față în față cu judecătoarea Stela Stoicescu de la Tribunalul Bucuresti, speța fiind aceeași. Edilul cere suspendarea unei autorizații de construire emise de primarul Radu Mihaiu, iar instanța de judecată îi mai explică o dată unde greșește.

Decizia TMB poate fi atacată cu recurs, este adevărat, dar Nicușor Dan este „informat” că nu are calitate procesuală activă în astfel de spețe, deci nu poate cere suspendarea unor autorizații de construire emise de primarii de sector.

„Tip solutie: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor. Respinge acţiunea în integralitate ca fiind formulată de persoane fără calitate procesuală activă. Ia act că pârâţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare, în privin?a soluţiei dispuse pe cererea de anulare a autorizaţiei de construire. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, în privinţa soluţiei dispuse pe cererea de suspendare a executării autorizaţiei de construire. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 17.01.2024. Document: Hotarâre  40/2024  17.01.2024”, a decis judecătoarea Stela Stoicescu de la Tribunalul București.

”Ceea ce a făcut Nicușor Dan în cadrul acestor acțiuni este să transforme, în mod ilegal, autoritatea executivă a Municipiului București în două lucruri. O dată în reclamant, ceea ce este imposibil, a devenit reclamant și a atacat acte juridice, acte administrative emise de o altă autoritate publică, în speță primarul Sectorului 2 al Capitalei și  – al doilea lucru foarte important – s-a subrogat ilegal în atribuțiile prefectului Municipiului București, făcându-și un fel de aură de justițiar”

Avocat Radu Dinulescu

„Prejudicii directe și indirecte”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a declarat că suntem în fața unei situații repetitive, iar Nicușor Dan nu face altceva decât să provoace un prejudiciu bugetului public.

Mai mult, avocatul Radu Dinulescu a prezentat, punctual, care sunt consecințele grave, directe și indirecte, ale acestui „asalt juridic” sortit eșecului, declanșat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Meciul continuă, dar din păcate pe bani publici. Suntem într-o situație repetitivă, așa cum am mai spus. Primarul general al Capitalei, ca autoritate publică executivă a Municipiului București, ca și Municipiul București, ca persoană juridică, de drept public, nu au calitate procesuală activă în litigii avînd ca obiect anularea unor autorizații de construire emise de un primar de sector.

Asta spune și ultima instanță care s-a pronunțat și asta se va întâmpla, repetitiv, în cea mai mare parte din celelalte cazuri, 100 – 150 de dosare, câte or fi pe rol, declanșate de primarul general.

Există consecințe grave cu privire la prejudicierea bugetului public al Municipiului București prin aceste acțiuni:

  • taxele de timbru judiciar pendinte de aceste acțiuni.
  • sumele de bani plătite ca onorariu caselor de avocatură care reprezintă Municipiul București și primarul general al Capitalei, sume care vor fi cerute în urma litigiilor pierdute de Nicușor Dan.

Acestea sunt prejudicii directe. Dar există și prejudicii indirecte, la fel de mari.

  • lipsa la buget a taxelor de eliberare a autorizațiilor respective, în cazul în care ele au fost blocate înainte de eliberare.
  • „anvelopa salarială” are de suferit, nu se încasează taxe și impozite aferente companiilor care lucrează pentru acești dezvoltatori.

Se provoacă, din cauza lui Nicușor Dan, prejudicii imense celor care, având autorizații de construire și începând construcția sunt refuzați de bănci atunci când solicită credite. Sau au creditele deja luate și băncile stopează fluxul banilor către ei.

Sunt tragedii imense care se creează, toate acestea vor atrage răspunderea directă a primarului general Nicușor Dan și a celor care lucrează cu el. Nicușor Dan nu spune nimic când pierde, tace sperînd că tăcerea îi va acoperi faptele”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului