EXCLUSIV | Nicușor Dan vs. Tribunalul București, 0:2 în serialul „Anulare autorizații de construire Sector 2”: ”Omul ăsta NU DĂ DOI BANI pe Justiție”

EXCLUSIV | Nicușor Dan vs. Tribunalul București, 0:2 în serialul „Anulare autorizații de construire Sector 2”: ”Omul ăsta NU DĂ DOI BANI pe Justiție”

Magistrații Tribunalului București „înscriu” din nou decisiv, într-o altă etapă juridică a proceselor care au ca obiect cererea de anulare a unor autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 al Capitalei. Reclamanții – Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și Municipiul București –  înregistrează cea de-a doua înfrângere, în doar o lună, dar saga juridică este departe de final.

Nicușor Dan a suferit prima înfrângere în această confruntare juridică în data de 6 decembrie, iar Gândul a prezentat informații în exclusivitate potrivit cărora primarul general al Capitalei a încercat – prin cererea de anulare a unei autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 în luna octombrie a anului 2022 – să se substituie, practic, prefectului Capitalei, numai că judecătorii l-au readus în normalitatea prevăzută de fișa sa de post.

  • În data de 6 octombrie 2022, firma S.C. LONG BRIDGE CONNECT GR S.R.L. a obținut o autorizație de construire, în baza PUZ Sector 2, pentru a ridica un bloc cu 8 etaje pe Str. Oituz 71- 83, pe un teren de circa 10.000 metri pătrați.
  • Primarul general Nicușor Dan a atacat, în instanță, această autorizație de construire, cerând anularea actului administrative, numai că judecătorii au decis că nu are calitate procesuală activă. (alte detalii AICI)

„Meciul” a continuat la Tribunalul București, de data aceasta apărând în prim-plan o autorizație de construire obținută de un alt dezvoltator imobiliar, CONCORDIA PARTNERS SRL, în data de 30 septembrie a anului 2022, pentru o construcție („locuințe colective”) 2S + P + 11E + Eth, pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu.

Nicușor Dan, din nou în ofsaid: „Cererea de chemare în judecată, introdusă de persoane fără calitate procesuală activă”

La fel ca și în „etapa” precedentă, Nicușor Dan a cerut în instanță anularea autorizației de construire, continuând un asediu prelungit care, potrivit specialiștilor în drept și urbanism, este sortit pe de-a-ntregul eșecului.

În data de 11 decembrie 2023, judecătorii Tribunalului București au decis – sentința poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data comunicării – că primarul general al Capitalei mai poate bifa o înfrângere. Motivul? Același ca și în prima etapă a serialului juridic, respectiv lipsa calității procesuale active.

„Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de pârâţi. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii MUNICIPIUL BUCUREŞTI şi PRIMARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI în contradictoriu cu pârâţii SECTORUL 2 BUCUREŞTI, PRIMARUL SECTORULUI 2 BUCUREŞTI şi CONCORDIA PARTNERS SRL ca fiind introdusă de persoane fără calitate procesuală activă. Respinge cererea de obligarea a reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată, formulată de pârâta CONCORDIA PARTNERS SRL, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cerere de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti-Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 11.12.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, au decis magistrații de la Tribunalul București.

AV. Radu Dinulescu: „Nicușor Dan a încercat să exercite tutela administrativă la nivelul Bucureștiului”

Contactat de Gândul, avocatul Radu Dinulescu a comentat, în exclusivitate, această nouă înfrângere suferită la Tribunalul București de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, punctând că nu va fi nici ultima.

„În conformitate cu legea, autoritatea publică executivă – și anume primarul general al Capitalei – nu poate, în principiu, să stea în instanță decât în două feluri. Ori să își apere propriile acte, ori să reprezinte, așa cum spune legea, Municipiul București în litigii.

Ceea ce a făcut Nicușor Dan în cadrul acestor acțiuni este să transforme, în mod ilegal, autoritatea executivă a Municipiului București în două lucruri. O dată în reclamant, ceea ce este imposibil, a devenit reclamant și a atacat acte juridice, acte administrative emise de o altă autoritate publică, în speță primarul Sectorului 2 al Capitalei și  – al doilea lucru foarte important – s-a subrogat ilegal în atribuțiile prefectului Municipiului București, făcându-și un fel de aură de justițiar, încercând să exercite tutela administrativă la nivelul Bucureștiului”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclsuivitate pentru Gândul.

„Au fost blocate relațiile pe care Nicușor Dan le are cu ONG-urile prietene”

Avocatul Radu Dinulescu a mai explicat că toate aceste demersuri juridice absurde întreprinse de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, au la bază faptul că relațiile pe care acesta le avea cu „ONG-uri prietene” au fost blocate.

Dar, ceea ce este extrem de grav, aceste demersuri „încalcă toate principiile procedurii civile”.

„Din păcate, Nicușor Dan a deschis sute de acțiuni de tipul acesta, pentru că – probabil – au fost blocate relațiile pe care el le are cu ONG-urile prietene pe care, până acum, le-a folosit pentru aceste cazuri.

Până acum, Nicușor Dan folosea ONG-urile soției și ale prietenilor săi – SOS Orașul, Miliția Spirituală, Asociația pentru Conservarea Patrimoniului -, toate aceste ONG-uri atacau actele administrative, iar primarul general al Capitalei făcea cerere de intervenție sau era chiar pârât în dosar, și era de acord cu pretențiile reclamanților.

Ceea ce încalcă toate principiile procedurii civile, în primul rând principiul contradictorialității. Cum să fii de acord cu anularea propriului act emis?”, se întreabă avocatul Radu Dinulescu.

„Primarul general nu respectă hotărâri judecătorești definitive!”

Totuși, care ar fi motivul pentru care Nicușor Dan duce o luptă atât de înverșunată în instanță, chiar dacă pierde proces după proces? Avocatul Radu Dinulescu consideră că scopul primarului general al Capitalei este acela de a bloca orice fel de demers urbanistic și, astfel, se creează „cel mai mare haos social”.

Este o încălcare gravă a oricărui principiu al procedurii civile, după cum spuneam. Evident că toate lucrurile acestea se fac în scopul de a bloca orice fel de demers urbanistic și, ceva și mai grav, o voi repeta tot timpul, Nicușor Dan nu respectă hotărâri judecătorești definitive.

Cazul SANADOR este emblematic, dar mai sunt și alte sute de cazuri. Omul ăsta care apelează, chipurile, la Justiție pentru dreptatea pe care ar face-o judecătorii nu de, de fapt, doi bani pe hotărârile definitive date împotriva lui.

Cu această ocazie se creează cel mai mare haos social posibil”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Codul administrativ, prevederi clare și fără echivoc

Potrivit Codului administrativ, primarul general al Capitalei nu poate prelua și atribuțiile prefectului Capitalei în ceea ce privește verificarea legalității unor autorizații de construire, iar magistrații îi „reamintesc” lui Nicușor Dan că nu poate avea calitate procesuală activă în astfel de procese unde cere anularea autorizațiilor de construire emise de primarii de sector.

  • Art. 249, alin. 4: „Prefectul asigură verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele acestora pe care le considera ilegale”;
  • Art. 252, alin. 1 lit. c: „Prefectul îndeplinește următoarele categorii de atribuții: (…) atribuții privind verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și atacarea actelor administrative ale acestor autorități pe care le consideră ilegale”;
  • Art. 255: „Atribuții privind verificarea legalității – Prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local și ale primarului. Prefectul poate ataca actele autorităților prevăzute la alin. (1) pe care le consideră ilegale, în fața instanței competente, în condițiile legii contenciosului administrativ”.

Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Europa, tot mai săracă față de SUA
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto