Der Spiegel: „SPIRITUL NAZIST renaște în Ungaria”. Ceremoniile, statuile și odele dedicate lui JOZSEF NYIRO, printre dovezile noului cult

Der Spiegel: „SPIRITUL NAZIST renaște în Ungaria. Ceremoniile, statuile și odele dedicate lui JOZSEF NYIRO, printre dovezile noului cult
Publicat: 05/06/2012, 11:14
Actualizat: 08/08/2013, 12:11

Extremiștii de dreapta sunt din ce în ce mai prezenți în spațiul public maghiar, prin ceremonii, plăci și statui închinate fostului lider antisemit Miklos Horthy sau scriitorului din perioada nazistă Jozsef Nyiro, se arată într-un articol publicat de Der Spiegel și preluat de HotNews. Printre susținătorii acestui nou cult se numără inclusiv prieteni și colegi de partid ai premierului maghiar Viktor Orban, mai scrie sursa.

„Noua Constituție a Ungariei celebrează, într-o manieră de tip ‘Ungaria-uber-alles’, spiritul unor vremuri demult trecute: statul maghiar de o mie de ani reprezentat de coroana sfântă a lui Ștefan, unitatea spirituală și sufletească a unei națiuni rupte în bucăți, dar și datoria de păstrare a limbii maghiare, a maghiarimii și a culturii naționale ungare. Este o întoarcere în timp la perioada interbelică, atunci când Miklos Horthy introducea un regim autoritar, naționalist, ultraconservator și revizionist”, scrie Der Spiegel.

Sursa notează că același spirit începe să prinda contur în Ungaria zilelor noastre, sub conducerea premierului conservator Viktor Orban. La mijlocul lunii mai, a fost inaugurată, la Kereki (sud-vestul Ungariei), o statuie a lui Horthy – o premieră în Ungaria postcomunistă. Der Spiegel scrie că Miklos Horthy a fost „un antisemit notoriu”, comandantul „terorii albe” din Ungaria după Primul Război Mondial, el fiind, în calitate de șef al statului, responsabil de deportarea a 400.000 de evrei maghiari care și-au gasit sfârșitul in lagărul de la Auschwitz.

La puține zile după inaugurarea statuii din Kereki, un pastor reformat avea să dezvelească, la colegiul evanghelic din orasul Debrecen, o placă memorială dedicată lui Horthy. În plus, un parc din orașul Gyömrö poartă numele lui Horthy. Alte statui ale conducătorului antisemit sunt în construcție, iar una ecvestră, în măime naturală, ar urma să fie amplasată în Budapesta, oraș pe care Horthy îl cataloga drept „leagăn al păcatelor iudeo-bolșevice”.

Reinhumarea rămășițelor lui Jozsef Nyiro în Transilvania, dovadă a nașterii noului cult extremist în Ungaria

Miklos Horthy nu este singura personalitate care se bucură din nou de onoruri în Ungaria. Parlamentul de la Budapesta vrea să reînhumeze în Odorheiu Secuiesc rămășițele poetului „de sânge și glie” Jozsef Nyiro, care a fost căutat pentru crime de război și care a decedat în 1953 în Spania lui Franco. Nyiro a fost un ideolog cultural faimos în perioada lui Horthy și apoi în perioada regimului nazist, între octombie 1944 și martie 1945, când zeci de mii de evrei au fost pur și simplu masacrați. În acea vreme, Nyiro fusese deputat de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta. În 1945, el s-a refugiat în Germania, iar în 1950 a fugit în Spania.

Înhumarea lui Nyiro la Odorheiu Secuiesc era planificată pentru Duminica Rusaliilor catolice, dar Guvernul României a interzis desfășurarea ceremoniei, așa că organizatorii au fost nevoiți să se rezume la un eveniment restrâns. Pe lângă conducerea partidului de extremă dreapta Jobbik, la eveniment au participat secretarul de stat pentru cultură din Guvernul maghiar, Geza Szöcs, dar și al doilea om din statul maghiar, președintele Parlamentului, Laszlo Köver. Acesta din urmă a catalogat Guvernul de la București drept „necivilizat”, „paranoic”, „isteric” și „barbar” și a anunțat că Nyiro va fi înhumat la Odorheiu Secuiesc, indiferent prin ce mijloace.

La câteva zile după acest eveniment, Köver declara pentru portalul de știri index.hu că urna cu cenușa lui Nyiro ar fi fost introdusă ilegal în România și că operațiunea „nu a fost tocmai ușoară”. Cu toate acestea, Köver a declarat că nu s-a implicat personal în această operațiune și că nu știe exact unde se află urna cu cenușa poetului ideolog. Totuși, în timpul ceremoniei de la Odorheiu Secuiesc, secretarul de stat Szöcs a avut o geantă voluminoasă de voiaj, pe care a plasat-o sub fotografia poetului. Szöcs nu a dorit însă să precizeze dacă în acea geantă se afla urna cu cenușa poetului.

Copiii maghiari, obligați să învețe poeziile lui Jozsef Nyiro

În plus, mai scrie Der Spiegel, în Ungaria a fost adoptat recent un nou Plan de Învățământ Național. Printre lecturile obligatorii, se regăsesc opere ale lui Jozsef Nyiro, dar și ale poetului Albert Wass – condamnat în absență, în România, pentru crime de război. Când profesorii au protestat împotriva introducerii unor scriitori extremiști si fasciști în programa școlară, răspunsul secretarului de stat pentru învățământ a fost că „este vorba despre autori cu mare influență asupra vremurilor lor, care abia acum au primit un loc meritat în programa școlară”, noteaza sursa.

Der Spiegel scrie că renașterea naționalist-populistă din Ungaria, inițiată și promovată de ani buni de extremiștii maghiari, își găsește acum susținere și din partea Uniunii Tinerilor Democrati (Fidesz), partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban. Unii observatori sunt îngroziți de această evoluție și se întreabă de ce se poziționează Fidesz alături de conducerea Ungariei din perioada nazistă. Politologul Zoltan Somogyi este de părere ca Szöcs și Köver ar trebui să demisioneze imediat, altfel Ungaria va avea imaginea unui Guvern care sprijină naziști, notează sursa.

Der Spiegel notează că există și politicieni Fidesz moderați, care nu gustă acest curs naționalist-populist, însă aceștia nu apar în spatiul public pentru a critica poziția colegilor lor de partid.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un FAKE NEWS devenit viral ilustrează perfect situația pandemică din România. Cum ar arăta coperta...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Alertă alimentară în România. Fructele și legumele care sunt pline de pesticide
INTERVIU cu Cristiana Popescu, consilier local USR
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
Adio, carduri! Milioane de români vor fi afectați de schimbare. Ce se întâmplă cu banii?
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021