Klaus Iohannis merge duminică la recepția oferită de Regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham, înaintea funeraliilor de stat de luni

Klaus Iohannis merge duminică la recepția oferită de Regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham, înaintea funeraliilor de stat de luni
Sursa: Casa regală britanică
Publicat: 17/09/2022, 18:16
Actualizat: 17/09/2022, 18:32

Președintele României merge duminică, la Londra, la recepția găzduită de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, de la Palatul Buckingham, a anunțat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis participă la recepția organizată la Londra duminică, de la ora 20:00, urmând ca luni, 19 septembrie, de la ora 13:00, ora României, să ia parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey, din Londra alături de alți președinți și șefi de stat, lideri ai celor mai mari familii regale.

La ceremonia din capitala Regatului Unit participă și Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort.

La ceremonia de la Palatul Buckingham au fost invitați și Ducele și Ducesa de Sussex, Prințul Harry și Meghan, însă invitația a fost trimisă din greșeală, potrivit surselor citate de CNN. Fiind o ceremonie oficială de stat, Palatul Buckingham a spus că doar membrii activi al Familiei regale vor participa, însă cuplul nu a fost „dezinvitat”.

Klaus Iohannis a semnat marți, în numele statului român, în cartea de condoleanțe deschisă în memoria Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, găzduită de reședința ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.

Sursa: Administrația Prezidențială

Actualul suveran al Regatului Unit a fost primit ultima oară la Palatul Cotroceni, în calitate de Prinț de Wales, în 25 mai 2022. Dincolo de detaliile inedite despre viața unui monarh care a așteptat până la vârsta de 73 de ani pentru a-și lua în primire succesiunea, Regele Charles al III-lea are o legătură specială cu România, pe care a declarat de mai multe ori că o consideră a doua lui casă.

Sursa: Administrația Prezidențială

Calendarul ceremoniilor

Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv suveran britanic, a murit joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după ce s-a aflat sub supravegherea medicilor la Castelul Balmoral.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, pe 19 septembrie. Sicriul monarhului a fost luat de la Castelul Balmoral din Scoția, dus la Edinburgh, iar marți a ajuns la Londra, pentru ultima oară la Palatul Buckingham, apoi a fost depus la Westminster Hall, începând de miercuri și până în dimineața slujbei înmormântării, de luni de la Westminster Abbey din Londra. Mii de britanici și admiratori ai Reginei Elisabeta a II-a au venit aici pentru un ultim omagiu.

Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a Castelului Windsor, în cadrul unei ceremonii private, alături de Ducele de Edinburgh care a decedat în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase